szerző:
MTI

Pályakezdők alkalmazására és az átképzések támogatására a januárban tervezettnél többet fordít a Komárom Esztergom megyei munkaügyi tanács - tájékoztatott Pőcze Péterné, a tanács titkára szerdán, azt követően, hogy az igényekhez igazítva módosították a felhasználási arányokat.

A 880 milliós foglalkoztatási alapban csökkentették a részmunkaidős foglalkoztatásra, valamint a mobilitás és a vállalkozóvá válás támogatására szolgáló összegeket. A munkaerő-piaci képzésekre fordítható forrásokat a tavalyi 127 millió forintról 170 millióra emelték. A tanfolyamok után három hónappal a résztvevők 49 százaléka dolgozott abban a szakirányban, amelyre átképezték, ez néhány százalékkal jobb az országos átlagnál - tette hozzá Pőcze Péterné.

Márciusban megélénkült Komárom-Esztergom megye munkaerőpiaca, az elmúlt hónapban 1328 embert közvetítettek ki a központ által ismert 2850 betöltetlen állásra, és közel 800 személynek sikerült munkába állnia.

Komárom-Esztergom megye munkanélküliségi helyzete országos viszonylatban jó, a relatív mutatók alapján a megyék rangsorában a negyedik helyen áll.

A hónap végén 9738 volt a nyilvántartott álláskeresők száma, a KSH által számított munkanélküliségi ráta 6,7 százalékos. Az arány ennél rosszabb Kisbér körzetében, ahol a csekély helyi és térségbeli munkaerőigény miatt a munkaügyi kirendeltség Mór, Komárom, Győr, Oroszlány és a megyeszékhely üzemeibe közvetít dolgozókat.

A kistérségek egyenlőtlen fejlődése miatt Komárom, Tatabánya és Esztergom körzetében jelentős munkaerőhiány tapasztalható. E problémát a munkáltatók szlovákiai dolgozók alkalmazásával oldják meg, számuk meghaladja a 10 ezer főt - közölte a tanács titkára.

MTI Karrier

Pályakezdőknek szóló kiadványt adott ki a munkaügyi tárca

Startolj velünk a munka világába! címmel tájékoztató kiadványt tett hozzáférhetővé honlapján a munkaügyi tárca, amely a munkaviszony létesítésének előírásairól, így a munkaszerződés megkötéséről, módosításáról nyújt információkat.

MTI Itthon

Elégedettek fizetésükkel a pályakezdő mérnökök

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen szerzett diploma az átlagnál nagyobb jövedelmet jelent a végzettek számára már karrierjük legelején. A 2005 februári kereset az egyetemen diplomát szerzőknél 252544 forint volt átlagosan - derül ki az intézmény felméréséből.

MTI Karrier

Csökkent a pályakezdő munkanélküliek száma

A Foglalkoztatási Hivatal adatai szerint 2005. szeptembere és decembere között 20 százalékkal - 50 ezerről 39 ezerre - csökkent a munkanélküli pályakezdők száma - közölte Batiz András kormányszóvivő.

MTI Karrier

Mire számíthatnak a pályakezdő diplomások?

Javultak a pályakezdő diplomások elhelyezkedési esélyei a felsőoktatási expanzió kezdete óta, a diplomások bérelőnyének növekedése 2000 után ugyanakkor megtorpant - állapítja meg az MTA Közgazdaságtudományi Intézete két kutatójának kedden ismertetett tanulmánya, amelyben túlképzési tüneteket vették górcső alá 1995 és 2004 között.

MTI Karrier

Az MSZP Startkártyával segítené a pályakezdést

A pályakezdők elhelyezkedését segítő Startkártyával a munkaadók évente több mint 200 ezer forint megtakarítást is elérhetnek - mondta Gúr Nándor, az MSZP-frakció Munka világa munkacsoportjának tagja szerdán. A Fidesz szerint a kártya alkalmazása bátortalan pótcselekvés a kormányzat részéről.

hvg.hu Karrier

Öt stratégia a pályakezdési krízis leküzdéséhez

A frissen diplomázott, rövid ideje dolgozó fiataloknál általános tünet, hogy az egyetemi évek és a családi fészek viszonylagos komfortjából kikerülve elveszettnek, céltalannak érzik magukat és a létezésüet. Pedig semmi tragikus nem történik velük, csak hozzá kell szokniuk a jelentősen – ám nem negatív irányban – megváltozott körülményekhez.

hvg.hu Karrier

Öt fontos követelmény pályakezdőknek

A pályakezdők nehezebben helyezkednek el, mint azok, akik már némi gyakorlatot és tapasztalatot szereztek a munkaerőpiacon. Az alábbiakban elmondjuk, hogy melyek azok a legfontosabb dolgok, amelyekre figyelni érdemes az állásra jeletkezés során.

Ha kedveli a Paintet, örülhet: nemhogy kivégzik, még jobbá is teszi a Microsoft

Ha kedveli a Paintet, örülhet: nemhogy kivégzik, még jobbá is teszi a Microsoft

Már a Samsung Galaxy S11-ről is suttognak

Már a Samsung Galaxy S11-ről is suttognak

Először nyert arab nyelvű könyv Man Booker-díjat

Először nyert arab nyelvű könyv Man Booker-díjat

A patkányok után csótányból is több bukkanhat fel Budapesten

A patkányok után csótányból is több bukkanhat fel Budapesten

Beültünk a Magyar Honvédség elrettentő új terepjárójába – fotógaléria

Beültünk a Magyar Honvédség elrettentő új terepjárójába – fotógaléria

Bezár a francia fehérneműgyár Dombóváron, emberséges búcsút ígérnek a 200 dolgozónak

Bezár a francia fehérneműgyár Dombóváron, emberséges búcsút ígérnek a 200 dolgozónak