szerző:
MTI

Döntött a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium a Munkaerőpiaci Alapból az új munkahelyek létesítéséhez felhasználható idei támogatási keretről, amely alapján 99 pályázó 1815 munkahelyhez kap 1,8 milliárd forintnyi támogatást - tájékoztattak szerdán a tárcánál.

Ez a program évek óta igen népszerű a munkáltatók körében. A múlt évben 1,5  milliárd forint állt rendelkezésre  ebből 68 munkáltató 1704 munkahely létesítéséhez kapott segítséget. Az ezt megelőző három évben 3,6 milliárd, 5,6 milliárd, illetve 2 milliárd forintot fordíthattak a támogatásra. Ezekben az években 3600, 5500, valamint  2200 új munkahely létesítését vállalták a támogatott pályázók.

Az idei pályázati kiírásra 247 pályázat érkezett, ebből 185 felelt meg a formai feltételeknek, a helyi munkaügyi központok által támogatásra javasolt pályázók támogatási igénye több mint 3,2 milliárd forint volt. A korábbiaknak megfelelően a pályázaton a beadás idejében még el nem kezdett beruházásaikkal a Magyarországon bejegyzett vállalkozások vehettek részt. A vissza nem térítendő támogatás keretében - meghatározott normatívák alapján - az építési jellegű, valamint új gépek, berendezések, technológiák beszerzése során felmerült költségek számolhatók el.

A vállalt 1815 új munkahelyen csaknem 1400 álláskeresőt (korábbi elnevezéssel munkanélkülit) alkalmaznak majd.

Az év elején közzétett pályázati kiírás szerint munkahelyenként alapesetben 800 ezer forint támogatás nyerhető el. Ennél magasabb lehet a hátrányos helyzetű térségekből, településekről pályázók támogatása, és kiegészíthető a támogatási összeg azzal is, ha a pályázó regisztrált álláskereső foglalkoztatását vállalja, vagy szerepet vállal a romák foglalkoztatásának javításában.

A pályázónak legalább öt új munkahely létesítését kellett vállalni, illetve azt, hogy a támogatással létrehozott kapacitást, szolgáltatást legalább öt évig fenntartja. A vállalt létszámot a vállalati kategóriától függően 2-3 évig kell foglalkoztatni. A beruházásokat legkésőbb november 30-ig kell befejezni.

Pályázatonként legfeljebb 80 millió forint nyerhető el, de hátrányos helyzetű térségekben, településeken ez a határ 160 millió forint. Aki több mint 300 új munkahely létesítését vállalja, a munkaerőpiaci helyzet alapján további legfeljebb 100 millió forintos támogatáshoz is hozzájuthat a pályázati kiírás szerint.

A feltételek szigorúak, rendszeresen ellenőrzik a támogatott pályázóknál a vállaltak teljesítését. Amennyiben a vállalkozás új, vagy többletlétszáma a vállalt mérték 75 százaléka alá csökken, a támogatási összeget pótlékokkal, büntetőkamattal együtt vissza kell fizetni.

A már működő cégek foglalkoztatási kötelezettsége a korábbi létszám fenntartására is vonatkozik. A pályázók mindezt belekalkulálják, mert évek óta a támogatottak csak körülbelül 5 százaléka nem teljesíti a vállaltakat. Ez a többi aktív eszköz hatékonyságával összehasonlítva igen jó arány.

MTI Karrier

Szabolcsban 30 ezer álláskereső kapja az új támogatást

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei munkanélküliek közül harminc ezren már az új álláskereső támogatást kapják - mondta a térségi munkaügyi központ igazgatóhelyettese Nyíregyházán a szervezet pénteki sajtótájékoztatóján.

MTI Vállalkozás

Távmunkahelyenként 616 ezer forintos támogatás

Egy távmunkahely létesítésére legfeljebb 616100 forintos támogatás nyerhető el, a pénzt bérköltségekre és képzések finanszírozására használhatják a munkaadók a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium internetes címén megjelent kiírás szerint.

MTI Vállalkozás

Visszafizettetik a munkahelytámogatást

Még egy hétig, azaz február 28-ig adhatják be pályázataikat a beruházás helye szerint illetékes munkaügyi központhoz az új munkahelyek létesítésére vállalkozók. Vissza kell fizetni a támogatást, ha később a cégek új alkalmazottainak száma a pályázatban vállalt mérték 75 százaléka alá csökken.

MTI Karrier

Munkaügyi Minisztérium új támogatásai

Augusztus 24-én kerül a kormány elé a megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatásának támogatására vonatkozó jogszabály tervezete –jelentette be a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium sajtószóvivője.

MTI Karrier

Támogatás munkaviszony fenntartásához a mezőgazdaságban

A Munkaerőpiaci Alap egy évig kifizeti a munkabér és közterhei 75 százalékát azoknak a 45 év feletti, elsősorban szakképzetlen mezőgazdasági munkavállalóknak, akiket e támogatás nélkül elbocsátanának – olvasható a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium honlapján.

Soha nem fizetett még ekkora osztalékot a Valton

Soha nem fizetett még ekkora osztalékot a Valton

Videó: A valóságban is elpüföli az embert a robot, ha a virtuális valóságban behúznak a játékosnak

Videó: A valóságban is elpüföli az embert a robot, ha a virtuális valóságban behúznak a játékosnak

A kertben, kisfiával tartott kampányszünetet Dobrev Klára

A kertben, kisfiával tartott kampányszünetet Dobrev Klára

800 ezer magyar szenved napi szinten, de alig van hatásos terápia ezekre a betegségekre

800 ezer magyar szenved napi szinten, de alig van hatásos terápia ezekre a betegségekre

A Facebookon jelenti be az osztrák kancellár, mit lép, miután a helyettese megbukott

A Facebookon jelenti be az osztrák kancellár, mit lép, miután a helyettese megbukott

Az EP-választás tulajdonképpen az amerikai kontinensen indul

Az EP-választás tulajdonképpen az amerikai kontinensen indul