szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Döntött a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium a Munkaerőpiaci Alapból az új munkahelyek létesítéséhez felhasználható idei támogatási keretről, amely alapján 99 pályázó 1815 munkahelyhez kap 1,8 milliárd forintnyi támogatást - tájékoztattak szerdán a tárcánál.

Ez a program évek óta igen népszerű a munkáltatók körében. A múlt évben 1,5  milliárd forint állt rendelkezésre  ebből 68 munkáltató 1704 munkahely létesítéséhez kapott segítséget. Az ezt megelőző három évben 3,6 milliárd, 5,6 milliárd, illetve 2 milliárd forintot fordíthattak a támogatásra. Ezekben az években 3600, 5500, valamint  2200 új munkahely létesítését vállalták a támogatott pályázók.

Az idei pályázati kiírásra 247 pályázat érkezett, ebből 185 felelt meg a formai feltételeknek, a helyi munkaügyi központok által támogatásra javasolt pályázók támogatási igénye több mint 3,2 milliárd forint volt. A korábbiaknak megfelelően a pályázaton a beadás idejében még el nem kezdett beruházásaikkal a Magyarországon bejegyzett vállalkozások vehettek részt. A vissza nem térítendő támogatás keretében - meghatározott normatívák alapján - az építési jellegű, valamint új gépek, berendezések, technológiák beszerzése során felmerült költségek számolhatók el.

A vállalt 1815 új munkahelyen csaknem 1400 álláskeresőt (korábbi elnevezéssel munkanélkülit) alkalmaznak majd.

Az év elején közzétett pályázati kiírás szerint munkahelyenként alapesetben 800 ezer forint támogatás nyerhető el. Ennél magasabb lehet a hátrányos helyzetű térségekből, településekről pályázók támogatása, és kiegészíthető a támogatási összeg azzal is, ha a pályázó regisztrált álláskereső foglalkoztatását vállalja, vagy szerepet vállal a romák foglalkoztatásának javításában.

A pályázónak legalább öt új munkahely létesítését kellett vállalni, illetve azt, hogy a támogatással létrehozott kapacitást, szolgáltatást legalább öt évig fenntartja. A vállalt létszámot a vállalati kategóriától függően 2-3 évig kell foglalkoztatni. A beruházásokat legkésőbb november 30-ig kell befejezni.

Pályázatonként legfeljebb 80 millió forint nyerhető el, de hátrányos helyzetű térségekben, településeken ez a határ 160 millió forint. Aki több mint 300 új munkahely létesítését vállalja, a munkaerőpiaci helyzet alapján további legfeljebb 100 millió forintos támogatáshoz is hozzájuthat a pályázati kiírás szerint.

A feltételek szigorúak, rendszeresen ellenőrzik a támogatott pályázóknál a vállaltak teljesítését. Amennyiben a vállalkozás új, vagy többletlétszáma a vállalt mérték 75 százaléka alá csökken, a támogatási összeget pótlékokkal, büntetőkamattal együtt vissza kell fizetni.

A már működő cégek foglalkoztatási kötelezettsége a korábbi létszám fenntartására is vonatkozik. A pályázók mindezt belekalkulálják, mert évek óta a támogatottak csak körülbelül 5 százaléka nem teljesíti a vállaltakat. Ez a többi aktív eszköz hatékonyságával összehasonlítva igen jó arány.

MTI Karrier

Szabolcsban 30 ezer álláskereső kapja az új támogatást

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei munkanélküliek közül harminc ezren már az új álláskereső támogatást kapják - mondta a térségi munkaügyi központ igazgatóhelyettese Nyíregyházán a szervezet pénteki sajtótájékoztatóján.

MTI Vállalkozás

Távmunkahelyenként 616 ezer forintos támogatás

Egy távmunkahely létesítésére legfeljebb 616100 forintos támogatás nyerhető el, a pénzt bérköltségekre és képzések finanszírozására használhatják a munkaadók a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium internetes címén megjelent kiírás szerint.

MTI Vállalkozás

Visszafizettetik a munkahelytámogatást

Még egy hétig, azaz február 28-ig adhatják be pályázataikat a beruházás helye szerint illetékes munkaügyi központhoz az új munkahelyek létesítésére vállalkozók. Vissza kell fizetni a támogatást, ha később a cégek új alkalmazottainak száma a pályázatban vállalt mérték 75 százaléka alá csökken.

MTI Karrier

Munkaügyi Minisztérium új támogatásai

Augusztus 24-én kerül a kormány elé a megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatásának támogatására vonatkozó jogszabály tervezete –jelentette be a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium sajtószóvivője.

MTI Karrier

Támogatás munkaviszony fenntartásához a mezőgazdaságban

A Munkaerőpiaci Alap egy évig kifizeti a munkabér és közterhei 75 százalékát azoknak a 45 év feletti, elsősorban szakképzetlen mezőgazdasági munkavállalóknak, akiket e támogatás nélkül elbocsátanának – olvasható a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium honlapján.

Jön az Ikea Titan, egy otthonra szánt hangszóró, amit látni sem lehet majd

Jön az Ikea Titan, egy otthonra szánt hangszóró, amit látni sem lehet majd

Ilyen egy totálisan rosszul végződő izomautózás – videó

Ilyen egy totálisan rosszul végződő izomautózás – videó

124 millió forint a legdrágább, használt Audi RS6-os

124 millió forint a legdrágább, használt Audi RS6-os