szerző:
MTI

Májusban csökkent a nyilvántartott álláskeresők száma Nógrád megyében, de a 14,8 százalékos munkanélküliségi rátával a megye továbbra is a harmadik legrosszabb helyet foglalja el az országos rangsorban - derül ki a megyei munkaügyi központ legfrissebb elemzéséből.

Nógrád megyében május végén 13 184 álláskeresőt tartottak nyilván, ez 950 fővel alacsonyabb, mint áprilisban, és 1251-el kevesebb, mint egy évvel korábban.

Ez azzal magyarázható, hogy csökkent az álláskeresők beáramlása, miközben az áprilisinál többen kerültek ki a nyilvántartásból. Májusban 1.003 fő jelentkezett regisztrálásra, közülük minden hetedik pályakezdő.

A kistérségek közül Szécsény körzetében a legrosszabb a helyzet, ahol 21,4 százalékos volt a ráta, de Bátonyterenyén is 17,4, Salgótarjánban pedig 17,2 százalék. A rétsági, balassagyarmati és pásztói körzetben 10,5 és 11,7 százalék között volt a munkanélküliségi ráta értéke.

Nógrádban száz álláskeresőből kilenc pályakezdő. Május végén 1210 pályakezdő állástalant tartottak nyilván. A fiatalok valamivel több mint fele alacsony iskolai végzettségű, közel egyharmaduk pedig érettségizett. Minden hatodik szakmunkásvizsgával rendelkezik, és száz pályakezdőből 3-4 a diplomás.

A pályakezdők közül 117-en helyezkedtek el májusban, 82 fiatalt a kirendeltségek közvetítettek ki álláshelyekre. Az összes álláskereső között 34,5 százalékos volt a tartósan regisztrált munkanélküliek aránya, ami továbbra is jelentősen meghaladta az országos átlagot. A legtöbben, 1878-an a megyeszékhely térségével szembesülnek a tartós munkanélküliséggel, arányuk már meghaladja a 40 százalékot az álláskeresők között.

Május végén 768 szabad álláshely várta az álláskeresőket Nógrádban, így száz főre öt-hat álláshely jutott.

MTI Karrier

Csökken, mégis magas a munkanélküliség Somogyban

Somogyban az elmúlt hónapban ismét csökkent a munkanélküliek száma, ám jelentős változás továbbra sem tapasztalható. A regisztrált álláskeresők 13,6 százalékos arányával a megyék közötti sorrendben a 17. helyen áll.

MTI Itthon

7,7 százalékos a munkanélküliség

A foglalkoztatottak száma az idén az első negyedévben 3 millió 885 ezer, a munkanélkülieké 323,6 ezer fő, a munkanélküliségi ráta 7,7 százalék volt - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

HVG Hetilap

Méretes munkanélküliség.

Ű Az idei év első három hónapjában a munkanélküliek száma 323,6 ezer fő volt, 26 ezerrel több, mint egy évvel korábban. A munkanélküliségi ráta 7,7 százalékos volt, 0,1 százalékkal alacsonyabb a 2005 decembere és 2006 februárja között mért adatnál; a 15-24 éves korosztályban pedig 19 százalékos, ami nagyjából megfelel az egy évvel korábbi helyzetnek. (Az unió statisztikai hivatala, az Eurostat februárra vonatkozó jelentése szerint a 15 "régi" tagállamban a munkanélküliségi ráta 8, az EU-25-ök esetében 8,8 százalékos volt.) Magyarországon a munkanélküliek 44,1 százaléka egy éve vagy régebben keresett állást, a munkanélküliség átlagos időtartama 15,8 hónapnak felel meg. Ugyanakkor a foglalkoztattok száma 3 millió 885 ezer volt, közel 15 ezerrel több, mint az előző év azonos időszakában.

MTI Karrier

Csökkent a munkanélküliek száma Borsodban

Jelentősen, csaknem négyezerrel csökkent a regisztrált munkanélküliek száma Borsod-Abaúj-Zemplén megyében áprilisban márciushoz képest, összesen 52 233 munkanélkülit tartanak számon, a munkanélküliségi ráta 17,5 százalékos volt - tájékoztatott a megyei munkaügyi központ.

60 éves az utolsó nemzetközi hírű playboy

60 éves az utolsó nemzetközi hírű playboy

Itt az új Opel Corsa, a villany

Itt az új Opel Corsa, a villany

Kurz ajánlatot tett az osztrák ellenzéknek

Kurz ajánlatot tett az osztrák ellenzéknek

Van, ahol így spórol a kormány: inkább dobja a Windowst Dél-Korea, Linuxra váltanak

Van, ahol így spórol a kormány: inkább dobja a Windowst Dél-Korea, Linuxra váltanak

Fradista leszámolás: az Ügyészség súlyosbításért fellebbez

Fradista leszámolás: az Ügyészség súlyosbításért fellebbez

66 zsáknyi apróval fizetett egy autóért egy kínai férfi

66 zsáknyi apróval fizetett egy autóért egy kínai férfi