szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Májusban csökkent a nyilvántartott álláskeresők száma Nógrád megyében, de a 14,8 százalékos munkanélküliségi rátával a megye továbbra is a harmadik legrosszabb helyet foglalja el az országos rangsorban - derül ki a megyei munkaügyi központ legfrissebb elemzéséből.

Nógrád megyében május végén 13 184 álláskeresőt tartottak nyilván, ez 950 fővel alacsonyabb, mint áprilisban, és 1251-el kevesebb, mint egy évvel korábban.

Ez azzal magyarázható, hogy csökkent az álláskeresők beáramlása, miközben az áprilisinál többen kerültek ki a nyilvántartásból. Májusban 1.003 fő jelentkezett regisztrálásra, közülük minden hetedik pályakezdő.

A kistérségek közül Szécsény körzetében a legrosszabb a helyzet, ahol 21,4 százalékos volt a ráta, de Bátonyterenyén is 17,4, Salgótarjánban pedig 17,2 százalék. A rétsági, balassagyarmati és pásztói körzetben 10,5 és 11,7 százalék között volt a munkanélküliségi ráta értéke.

Nógrádban száz álláskeresőből kilenc pályakezdő. Május végén 1210 pályakezdő állástalant tartottak nyilván. A fiatalok valamivel több mint fele alacsony iskolai végzettségű, közel egyharmaduk pedig érettségizett. Minden hatodik szakmunkásvizsgával rendelkezik, és száz pályakezdőből 3-4 a diplomás.

A pályakezdők közül 117-en helyezkedtek el májusban, 82 fiatalt a kirendeltségek közvetítettek ki álláshelyekre. Az összes álláskereső között 34,5 százalékos volt a tartósan regisztrált munkanélküliek aránya, ami továbbra is jelentősen meghaladta az országos átlagot. A legtöbben, 1878-an a megyeszékhely térségével szembesülnek a tartós munkanélküliséggel, arányuk már meghaladja a 40 százalékot az álláskeresők között.

Május végén 768 szabad álláshely várta az álláskeresőket Nógrádban, így száz főre öt-hat álláshely jutott.

MTI Karrier

Csökken, mégis magas a munkanélküliség Somogyban

Somogyban az elmúlt hónapban ismét csökkent a munkanélküliek száma, ám jelentős változás továbbra sem tapasztalható. A regisztrált álláskeresők 13,6 százalékos arányával a megyék közötti sorrendben a 17. helyen áll.

MTI Itthon

7,7 százalékos a munkanélküliség

A foglalkoztatottak száma az idén az első negyedévben 3 millió 885 ezer, a munkanélkülieké 323,6 ezer fő, a munkanélküliségi ráta 7,7 százalék volt - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

MTI Karrier

Csökkent a munkanélküliek száma Borsodban

Jelentősen, csaknem négyezerrel csökkent a regisztrált munkanélküliek száma Borsod-Abaúj-Zemplén megyében áprilisban márciushoz képest, összesen 52 233 munkanélkülit tartanak számon, a munkanélküliségi ráta 17,5 százalékos volt - tájékoztatott a megyei munkaügyi központ.

A magyarok legalább harmadának már van légkondicionálója

A magyarok legalább harmadának már van légkondicionálója

Már az elektromos Peugeot 208 és 2008-ra is jár a 2,5 milliós állami támogatás

Már az elektromos Peugeot 208 és 2008-ra is jár a 2,5 milliós állami támogatás

A német hatóságok szerint meggyilkolhatták Madeleine McCannt

A német hatóságok szerint meggyilkolhatták Madeleine McCannt