szerző:
MTI

Csaknem 6000 vállalkozás, civil szervezet vett fel 7723 álláskeresőt az első félévben az egy éves járulékmentességet kihasználva - tájékoztatott a Foglalkoztatási Hivatal.

A járulékkedvezményt a legalább három hónapja regisztrált álláskeresőt alkalmazó mikro-, kis- és közepes vállalkozások, illetve civil szervezetek vehetik igénybe.

A lehetőséget leginkább a mikro vállalkozások használták ki, 4439 nyerte el közülük ezt a kedvezményt. A kis és közepes vállalkozásból 1420 volt a kedvezményezett. A civil szervezetek közül 83 használta ki a lehetőséget.

A legtöbb kedvezményezett vállalkozás és civil szervezet Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében (668), Pest megyében (594), Borsod-Abaúj-Zemplén megyében (544) található. A legkevesebben Nógrád megyéből igényelték a kedvezményt (48).

Az összes vállalkozás közül a legtöbb, 33,6 százalék a kereskedelem, javítás, 20 százalék az építőipar, 11,1 százalék a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás területén kínált munkalehetőséget az álláskeresőknek. Egy korábbi statisztika szerint április végéig 3182 cég nyerte el a kedvezményt és 4260 álláskeresőt alkalmaztak.

A kedvezmény az év eleje óta vehető igénybe. A kedvezményre a legfeljebb 250 dolgozót foglalkoztató cégek, civil szervezetek jogosultak. Egy évig társadalombiztosítási, munkáltatói járulék, egészségügyi hozzájárulás nélkül, további egy évig pedig a szokásos járulékokkal kell foglalkoztatni ezeket a dolgozókat.

A kedvezmény bizonyos kereseti mértékig vehető igénybe. A kedvezmény mértéke elérheti dolgozónként, hónaponként a 27 951 forintot. Ez a lehetőség jelentősen javítja a kis cégek versenyképességét, hozzájárul az álláskeresők elhelyezkedéséhez.

A munkáltatók a helyileg illetékes munkaügyi kirendeltségen köthetnek megállapodást a kedvezmény igénybevételéről. A kedvezményt nem visszaigénylik, hanem a hónaponkénti bevallásban tételesen közlik. Az igénybevétel jogszerűségét az adóhatóság és a helyi munkaügyi központ is ellenőrzi.

MTI Karrier

Januártól 900 ezer munkáltató kaphat teljes járulékkedvezményt

Januártól 900 ezer munkáltató kaphat teljes járulékkedvezményt egy éven át, ha egy évig tovább foglalkoztatják azt az álláskeresőt, akit legalább három hónapja már regisztráltak a munkaügyi központnál – közölte Csizmár Gábor foglalkoztatáspolitika és munkaügyi miniszter.

MTI Karrier

Mikrovállalkozások veszik igénybe az éves járulékkedvezményt

A január 1-jétől hatályos, egy éves járulékkedvezményt 81 munkáltató vette igénybe idáig, közülük 60 mikrovállalkozás, 16 kisvállalkozás, 2 középvállalkozás és 3 civil szervezet - közölte Pirisi Károly, a Foglalkoztatási Hivatal főigazgatója.

MTI Vállalkozás

Dolgozónként közel 30 ezer forint a járulékkedvezmény

Egyre több mikro-, kis- és közepes vállalkozás veszi igénybe a regisztrált álláskeresők foglalkoztatásához igényelhető egy éves teljes járulékmentességet, márciusban több kis cég jelezte igényét, mint januárban és februárban együttvéve - tájékoztatott Pirisi Károly, a Foglalkoztatási Hivatal főigazgatója.

Tóta W.: Ez bizony egy saller, ennyi várost már nem lehet szopatni

Tóta W.: Ez bizony egy saller, ennyi várost már nem lehet szopatni

Lengyel választás: a szenátusban még sincs kormánypárti többség

Lengyel választás: a szenátusban még sincs kormánypárti többség

Botka László nyert Szegeden

Botka László nyert Szegeden

Haladékot adna a felvételizőknek a nyelvvizsga megszerzésére a HÖOK

Haladékot adna a felvételizőknek a nyelvvizsga megszerzésére a HÖOK

Egy új gomb kerül a számítógépes billentyűzetekre

Egy új gomb kerül a számítógépes billentyűzetekre

Itt a Porsche olcsóbb és gyengébb villanyautója, ami még így is 530+ lóerős

Itt a Porsche olcsóbb és gyengébb villanyautója, ami még így is 530+ lóerős