szerző:
MTI

A tervezettnél 4 ezerrel több, összesen 29 ezer álláskeresőt, inaktív személyt sikerült már bevonniuk a munkaügyi központoknak az Európai Szociális Alap támogatásával megvalósuló kiegészítő programokba. Erről Fekete László a Foglalkoztatási Hivatal főosztályvezetője tájékoztatott.

A Munkaerő-piaci Alapból finanszírozott szokásos támogatásokon túl 2004. szeptember 1-jétől lehetőség van arra, hogy az álláskeresők a munkaügyi központok segítségével a Humánerőforrás-Fejlesztési Operatív Program keretében 3 évre szólóan, 29,8 milliárd forint felhasználásával kiegészítő képzési, felkészítési, foglalkoztatási lehetőségeket vegyenek igénybe. Ennek révén a szokásos eszközökhöz képest eredményesebben segíthetik elő bizonyos hátrányos munkaerő-piaci helyzetű csoportok elhelyezkedését.

A célkitűzés az volt, hogy három év alatt legalább 25 ezer ilyen személyt vonjanak be a programokba. A rendelkezésre álló pénz takarékosabb felhasználásával lehetőség volt arra, hogy több, - a félév végéig már 29 ezer - álláskereső, inaktív személy kapcsolódjon be a helyi programokba - jegyezte meg Fekete László.

A programok résztvevői három célcsoporthoz tartoznak. Ezek egyike a pályakezdők csoportja. A pályakezdők sok esetben a gyakorlat hiánya miatt csak nehezebben tudnak elhelyezkedni. A gyakorlat megszerzését a hagyományos eszközök is segítik, így a startprogram, vagy a munkatapasztalat szerzés támogatása. Az európai uniós támogatással ezen felül vehetnek részt különféle felkészítő tanfolyamokon, tréningeken, annak érdekében, hogy már a gyakorlatszerzésen is felkészültebben jelenjenek meg, s az ottani tapasztalatokat jobban hasznosíthassák. Az őket fogadó munkáltatók a szokásosnál magasabb bértámogatáshoz juthatnak, s nem kell vállalniuk támogatás nélküli továbbfoglalkoztatást. Ez ösztönzi a munkáltatókat, hogy nagyobb számban tegyék lehetővé a pályakezdőknek a munkahelyi gyakorlat megszerzését.

A másik célcsoportot a tartósan munkanélküliek jelentik, azok a személyek, akik már legalább egy éve nem tudnak elhelyezkedni. A tartósan munkanélküliek mindig is speciális segítséget igényeltek, felzárkóztató képzést, támogatást az egész család helyzetének javításához, hosszabb távú mentori jelenlétet. Ezeknek a személyeknek sok esetben még nincs nyolc általános iskolai végzettségük sem, vagy nincs szakmájuk, ha pedig van, szakképesítésük elavult. Az Európai Szociális Alap támogatásával ezek a képzési feladatok is finanszírozhatók, s az egyéni programok egyik legfontosabb elemét jelentik.

Legalább húszezren teljesítsék az elvárást (Oldaltörés)

A programba bevont harmadik célcsoportot azok az inaktív személyek jelentik, akik még álláskeresőként sem regisztráltatják magukat, nem veszik fel a kapcsolatot a helyi munkaügyi kirendeltséggel. A felkutatásukhoz, munkaerő-piaci szerepvállalásuk elősegítéséhez a kiegészítő lehetőségek révén igénybe lehet venni helyi civil szervezetek, együttműködő szervezetek segítségét. A kapcsolatfelvétel után az egyes személyek helyzetéhez igazított képzési, támogatási formákkal ebből a célcsoportból is sokan munkagyakorlatot szerezhetnek, akár tartósan is elhelyezkedhetnek.

A kiegészítő lehetőségek révén például valamennyi célcsoportban a képzésben résztvevők minimálbért elérő megélhetési támogatást kaphatnak a képzés ideje alatt. Ez jó ösztönző, mert a felnőttek sokszor azért nem tudnak részt venni a képzésben, vagy maradnak ki belőle, mert annak ideje alatt nem kereshetnek alkalmi munkával pénzt. A megélhetési támogatás bizonyos mértékű anyagi biztonságot jelent a képzés ideje alatt.

Az Európai Unió által támogatott központi program elvárása, hogy az eredeti tervben szereplő 25 ezer személyből legalább 20 ezer teljesítse az egyénileg vállalt célokat. Így például a képzésbe, a támogatott munkába bevontak képzettséget illetve munkagyakorlatot szerezzenek. Cél az is, hogy közel 7 ezren a vállalt egyéni célok teljesítése után fél évvel még dolgozzanak.

Eddig csaknem 9 ezren fejezték be azt a programot amiben részt vettek. Közülük mintegy 2500-an megszerezték a célként kitűzött szakképzettséget, illetve már a legalább fél éves munkatapasztalatot. A 2500 személyből több mint 1200-an az egyéni célok teljesítését követő fél évvel is munkában álltak.

Ezek még csak részeredmények, sokan még az egyéni tervük megvalósításának elején tartanak, és a központi program folytatódik a jövő év őszéig - jegyezte meg Fekete László.

hvg.hu Karrier

Hat tipp a munkaidőben folytatott álláskeresésre

Az álláskeresés teljes munkaidős elfoglaltság. Magyarán, ha valaki igazán új pozíciót akar találni, annak folyamatosan észben kell tartania a célját. De ezt munka mellett kivitelezni cseppet sem egyszerű, így nincs más, mint a két tevékenységet összehangolni, illetve úgy intézni, hogy külső szemlélő – például a főnök, vagy a mindig éber beosztottak – számára ebből mi sem látsszon.

MTI Karrier

Csökkent a regisztrált álláskeresők száma júniusban is

Már több hónapja tart a regisztrált álláskeresők számának folyamatos csökkenése, ez jellemzi a júniusi adatokat is. Májushoz képest csaknem 9 ezres a csökkenés, az egy évvel korábbihoz képest pedig több mint 28 ezres - tájékoztatott a Szociális és Munkaügyi Minisztérium kedden.

Karácsony Gergely felfüggeszti a kilakoltatásokat Budapesten

Karácsony Gergely felfüggeszti a kilakoltatásokat Budapesten

A kommunista, aki képzelt riportot készített egy amerikai popfesztiválról

A kommunista, aki képzelt riportot készített egy amerikai popfesztiválról

Katarban már olyan forróság van, hogy az utcákat is légkondizzák

Katarban már olyan forróság van, hogy az utcákat is légkondizzák

Térey János posztumusz kötete: mintha érezte volna a közelgő véget

Térey János posztumusz kötete: mintha érezte volna a közelgő véget

A buli csúcspontján már nincs semmi vicces

A buli csúcspontján már nincs semmi vicces

Elmondta Miriuta, miért rúgták ki a Kisvárdától, a sportigazgató szerint egész más történt

Elmondta Miriuta, miért rúgták ki a Kisvárdától, a sportigazgató szerint egész más történt