szerző:
MTI

Az idén az első félévben mintegy 230 ezer alkalmi munkavállalói könyvet váltottak ki a legálisan alkalmi munkára vállalkozók, a múlt év egészében 270 ezer volt a kiváltott könyvek száma – olvasható a Szociális és Munkaügyi Minisztérium honlapján.

Az alkalmi munkavállalói könyv 1997-es bevezetését követő évben még csak alig több mint 20 ezer könyvet váltottak ki az érdekeltek. Az alkalmi munkavállalói könyv 2002-ben vált népszerűbbé, amikor a közteherjegy értékét 50 százalékkal, regisztrált munkanélküli foglalkoztatása esetében negyedére csökkentették. A nagyobb használat miatt viszont nem csökkent, hanem számottevően nőtt az alkalmi munkavállalói könyvvel történő foglalkoztatáshoz rendelt közteherjegyekből származó bevétel.

Újabb könnyítés volt, hogy 2005. augusztus 1-je óta már nem csak évi 120 napot dolgozhatnak az alkalmi munkavállalók, hanem 200 napot, ha legalább három természetes személynél vagy kiemelten közhasznúnak minősülő szervezetnél vállalnak munkát. Tavaly augusztus 1-je óta az alkalmi munkavállalót foglalkoztató magánszemély a közteherjegy értékének 75 százalékát is leírhatja a személyi jövedelemadójából.

A legális alkalmi munka azért is előnyös a munkavállalóknak, mert a közteherjeggyel befizetett összeg miatt nyugdíjszerző időszak, jogot biztosít az egészségügyi, munkanélküliségi szolgáltatásokra. Az évi 200 nap munkavállalással megszerezhető az álláskeresési segélyhez szükséges legkevesebb munkavégzési idő.

Az alkalmi munkavállalói könyvvel történő foglalkoztatás, más foglalkoztatáshoz képest jóval kisebb járulékfizetést jelent. A járulékot a munkadíjhoz rendelt négy kategória szerint kell kiszámítani: az első kategória 1800-2399 forintos napi munkadíjhoz 400 forintos napi közteherjegyet rendel, a negyedik szint 3600-4600 forintos munkadíjhoz 1100 forintos közteherjegyet.

A könyvet ingyenesen a munkavállalók válthatják ki a munkaügyi kirendeltségeken. A közteherjegyeket a foglalkoztatók vásárolhatják meg, 100, 200, 500, 1000 forintos címletekben a postahivatalokban.

A közteherjegy bevételek folyamatosan nőttek: 2002-ben 39 421 könyvet adtak ki, és 287,5 millió forint értékben vásároltak közteherjegyet a foglalkoztatók, 2005-ben 268 674 könyvet adtak ki és 1.481,4 millió forint értékű közteherjegy kelt el.

A múlt évben mintegy 125 ezer alkalmi munkavállaló végzett tényleges munkát, többségük, csaknem 74 ezren regisztrált munkanélküliként. A könyvekkel a múlt évben több mint 2 millió munkavégzéssel töltött napot igazoltak, ami mintegy 11 ezer munkavállaló éves munkájának felel meg. Az egy munkavállaló által teljesített alkalmi munkavállalásra fordított napok átlagos száma 17,6, pályakezdők esetében 19,5 nap volt.

Az új típusú könyveket a múlt év augusztus 1-je óta állítják ki. A korábbi könyvek mindig csak az adott évre voltak érvényesek, az újaknál viszont nincs ilyen korlátozás. A tavaly kiadott 268 674 könyvből 112 000 volt az augusztus 1-je után kiadott új típusú dokumentum.

MTI Karrier

Két hónap alatt 80 ezer alkalmi munkavállalói könyvet váltottak ki

A januárban és februárban kiváltott alkalmi munkavállalói könyvek száma csaknem elérte a 80 ezret, az alkalmi munkavállalókat foglalkoztató munkáltatók ebben az időszakban 293 millió forint értékben vásároltak közteherjegyet – közölte Pirisi Károly, a Foglalkoztatási Hivatal főigazgatója.

Tőkéczki László síremléket kapott

Tőkéczki László síremléket kapott

Egy szomáliai férfi erőszakolhatott meg egy egyetemistát Budapesten

Egy szomáliai férfi erőszakolhatott meg egy egyetemistát Budapesten

Gergely Márton: Tessék választani!

Gergely Márton: Tessék választani!

Ellie Goulding és Dj Fresh is jön a STRAND Fesztiválra

Ellie Goulding és Dj Fresh is jön a STRAND Fesztiválra

Perel a Közbeszerzési Döntőbizottság bírsága miatt a BKV

Perel a Közbeszerzési Döntőbizottság bírsága miatt a BKV

Van olyan papír, amit nem kérhet az igazoltató rendőr a sofőrtől

Van olyan papír, amit nem kérhet az igazoltató rendőr a sofőrtől