szerző:
MTI

A Lépj egyet előre program kezdeti 3,9 milliárd forintos forrását korábban 4,2 milliárd forintra, s most legutóbb 4,8 milliárd forintra sikerült kiegészíteni, így az eredetileg tervezett 11 ezer, többségében szakképzetlen személy helyett valószínűleg több mint 15 ezren kapcsolódhatnak be - tájékoztatott a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal.

URLguru

További hasznos weblapokat szeretne a témában? Esetleg Ön osztana meg másokkal érdekes linkeket? Kattintson az URLguru.hu oldalra!

A legutóbbi 600 millió forintos plusz forrás alapján a december 31-ig a vizsgákkal együtt kivitelezhető képzésekre április 10-től május 31-ig lehetett jelentkezni. A hivatal elsősorban a nyolc általános iskolai végzettség alatti, vagy ilyen iskolával illetve érettségivel rendelkező szakképzetlen személyek jelentkezését várta a helyi képző intézményekhez, a jelentkezéseket a korábbiakhoz hasonlóan a képző intézmények küldik el a hivatalhoz.

A program 2006 februári indítása óta 35 476-an jelentkeztek az ingyenesen megszerezhető szakképesítésre, vagy egy jobban hasznosítható szakma érdekében. Közülük eddig 14 558-an kaptak erre lehetőséget, sokan már el is végezték az adott tanfolyamot. Az újabb jelentkezéseket folyamatosan bírálják el, így hamarosan akár a 15 ezret is meghaladhatja a Lépj egyet előre programba bevontak száma.

Hogy a rendelkezésre álló pénzből mekkora létszám képzése szervezhető meg, függ a indítandó képzések időtartamától, költségeitől. A mostani, december végéig kivitelezhető képzések viszonylag rövidek, így alacsonyabb költségűek, ezért több lehet a résztvevők száma. Ezért feltételezi a hivatal, hogy az összes képzettek száma elérheti a 15 400-at, vagy annál is többet.

A rendelkezésre álló keretet korábban és most is megyénként osztották el, az egyes megyékből e keret mértékéig fogadhatnak, továbbíthatnak a helyi képző intézmények jelentkezéseket. Kezdetben a képző intézmények például sok olyan személy jelentkezését is továbbították, akiknek már volt valamilyen szakmájuk. A képzettséggel rendelkezők aránya legfeljebb 9 százalék lehetett a támogatottak között. Ezért  a 35 476 jelentkezőből 14 558 jutott képzési lehetőséghez.

A programot 75 százalékban az Európai Unió, 25 százalékban a magyar költségvetés finanszírozza. A tervek között szerepel, hogy hasonlóan az Európai Unió szerepvállalásával a képzés folytatódik, 2008-ban és 2009-ben összesen körülbelül 20 ezer személy ingyenes képzését tervezik. Ebben a második programban már nagyobb arányban kapnak majd lehetőséget azok, akik valamilyen - nem eléggé piacképes - szakma helyett piacképes szakmát akarnak szerezni.

A munkaügyi intézményrendszer egy évben a különféle képzésekbe csaknem 100 ezer személyt von be, ez a program tehát csak a képzések egy részét jelenti. A népszerűség valószínűleg a felajánlott szakmák sokaságával, a képző intézmények közelségével, a képzések jobb időbeosztásával magyarázható. A képzéseket több mint 300 akkreditált, tehát minőségi képzést nyújtó intézmény kínálja.

MTI Karrier

Lépj egyet előre! program a piacképes szakképesítésért

Mintegy 14 ezren juthatnak piacképes szakképesítéshez a múlt év februárjában indított "Lépj egyet előre" program keretében, amelyhez 4,2 milliárd forint áll rendelkezésre - tájékoztatott Soós Adrianna, a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal főigazgató-helyettese.

MTI Karrier

Lépj egyet előre: több mint 12 ezren ingyen tanulhatnak

Sikeres volt az álláskeresők, munkavállalók körében a 2006 februárjában indított "Lépj egyet előre" program, eddig 28 500-an jelentkeztek, és 12 500 jelentkező kapott lehetőséget arra, hogy ingyenesen az adott térségben leginkább keresett szakmához jusson.

MTI Karrier

Szakképesítést adó tanfolyamok: Lépj egyet előre!

Ismét indul a Lépj egyet előre program. Akiknek nincs szakképesítésük, a keret felhasználásától függően május végéig jelentkezhetnek majd azokra az ingyenes tanfolyamokra amelyek december 31-ig a vizsgákkal együtt befejeződnek - olvasható a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal honlapján.

Leáll a vonatközlekedés Pécel és Aszód között

Leáll a vonatközlekedés Pécel és Aszód között

Itt az új Palkovics-terv: bezárhatnak az alternatív iskolák

Itt az új Palkovics-terv: bezárhatnak az alternatív iskolák

Robogóként él tovább az öreg bogárhátú

Robogóként él tovább az öreg bogárhátú

Lerombolják a chicagói fiúk építményét Chilében

Lerombolják a chicagói fiúk építményét Chilében

A nácik miatt kellett átnevezni egy égitestet

A nácik miatt kellett átnevezni egy égitestet

Túl kevés benne a hatóanyag, visszahívnak egy köszvénygyógyszert

Túl kevés benne a hatóanyag, visszahívnak egy köszvénygyógyszert