szerző:
MTI

Sikeres volt az álláskeresők, munkavállalók körében a 2006 februárjában indított "Lépj egyet előre" program, eddig 28 500-an jelentkeztek, és 12 500 jelentkező kapott lehetőséget arra, hogy ingyenesen az adott térségben leginkább keresett szakmához jusson.

A 28 500 jelentkezőből azért kaphattak csak 12 500-an támogatást, mert igen sok volt az olyan pályázó, aki már rendelkezett valamilyen szakmával, a program pedig elsősorban a szakképzetlenek képzését kívánja támogatni - mondta Soós Adrianna, a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal főigazgató-helyettese.

A program első szakaszához rendelkezésre álló 4,2 milliárd forinton felüli pótlólagos keretből még körülbelül 600 jelentkező kaphat majd támogatást, ezzel a mostani keret kimerül. A többiek már a márciusra, áprilisra tervezett újabb pályázati kiírást követően vehetnek részt a képzéseken.

Az újabb pályázati kiírások alapján a következő két évben évente tízezer álláskereső, munkavállaló kap lehetőséget arra, hogy elsajátítson egy szakmát, az ehhez rendelkezésre álló támogatási keret két évre 10,6 milliárd forint. A 4,2 milliárd forint és a 10,6 milliárd forint 75 százalékát az Európai Unió finanszírozza.

Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat által egy évben a különféle képzésekbe bevont személyek száma eléri a 100 ezret, ez a program tehát csak a képzések egy részét jelenti. A népszerűség valószínűleg a felajánlott szakmák sokaságával, a képző intézmények közelségével, a képzések jobb időbeosztásával magyarázható. Azok az álláskeresők, akik nem regisztráltatták magukat, vagy olyan munkavállalók, akik a jobb munkaerőpiaci pozíció érdekében akarnak szakmát szerezni, eleve csak ebben a programban vehetnek részt.

A 12 500 eddigi támogatott 45 százalékának jelenleg is van munkája, de a képzettséggel jelentősen javíthatja munkaerőpiaci pozícióját. A "Lépj egyet előre" program célkitűzése volt, hogy a rendelkezésre álló forrásból 70 százalékban a legfeljebb nyolc általános iskolai végzettséggel rendelkező személyek képzését finanszírozzák, 21 százalékban az érettségizett szakképzetlenek képzését, és csak 9 százalékos arányban kerülhettek a képzésbe azok, akik már rendelkeznek valamilyen szakképzettséggel.

A képzésekre több mint 300 akkreditált, garantáltan minőségi képzést kínáló intézménnyel szerződött a hivatal.

MTI Karrier

Hárommillió forint az önmagukat foglalkoztató munkanélkülieknek

Több olyan jogszabály is módosul február 17-ével, amely a foglalkoztatás javítását célozza. Azok a munkanélküliek, akik vállalják önmaguk foglalkoztatását, akár három millió forint tőkejuttatást is kaphatnak olvasható a rendelet a Magyar Közlöny legújabb számában.

MTI Karrier

Közmunkára 8,5 milliárd jut idén

Az idén 8,5 milliárd forint áll rendelkezésre a közmunkák finanszírozására, ebből ismét több tízezren juthatnak munkához olyan területeken, ahol kevés a munkalehetőség - hangsúlyozta Kiss Péter szociális és munkaügyi miniszter egy szakmai konferencián.

MTI Karrier

Csődöt jelent a révkomáromi magyar egyetem?

Elképzelhető, hogy márciusban csődöt jelent az egyetlen szlovákiai magyar felsőoktatási intézmény, a révkomáromi székhelyű Selye János Egyetem - írja a pozsonyi Új Szó csütörtöki számában.

Elpusztult Chris, a legtöbb gyapjút adó birka

Elpusztult Chris, a legtöbb gyapjút adó birka

Donald Trump „nőügyei” megérkeztek Magyarországra

Donald Trump „nőügyei” megérkeztek Magyarországra

A szír elnök tolvajnak nevezte Erdogant

A szír elnök tolvajnak nevezte Erdogant

A parkban indult meg a szülés, szerencsére épp arra járt egy mentős

A parkban indult meg a szülés, szerencsére épp arra járt egy mentős

Tabudöntő könyv jelent meg az 56-os Pesti lányokról

Tabudöntő könyv jelent meg az 56-os Pesti lányokról

Levideózták a világ leggyorsabb hangyáját, 85 cm/s sebességgel rohan

Levideózták a világ leggyorsabb hangyáját, 85 cm/s sebességgel rohan