szerző:
hvg.hu

„Ez a csaj kövér! Vékony lányokat keresünk!” A túlsúlyos munkavállalókat gyakran éri hátrányos megkülönböztetés munkahelyükön. A szomorú valóság az, hogy az elhízott dolgozók többsége egy kis odafigyeléssel, rendszeres sportolással kordában tarthatná kilóit. Hogyan akadályozhatod meg a drasztikus súlygyarapodást? Ötletek.

© AP
Egy amerikai intézet (Centers for Disease Control) felméréséből kiderül, hogy az Egyesült Államok felnőtt lakosságának 65 százaléka kövér vagy túlsúlyos. A probléma közel 130 millió embert érint a tengerentúlon.

Bár az Európai Unióban még nem öltött ilyen méreteket az elhízás, ám az adatok aggasztóak: egy friss felmérésből kiderül, hogy Európában a férfiak 27, míg a nők 38 százaléka elhízott vagy túlsúlyos – közülük ötmillió gyermek.

Jogosan merül fel a kérdés: befolyásolja-e a túlsúly a munkavállalók helyzetét, esetleg akadályozza-e őket abban, hogy betöltsenek egy-egy posztot? Miriam Berg, egy, a túlsúlyos embereket sújtó diszkrimináció ellenes amerikai szervezet elnöke szerint a kövérek hátrányos megkülönböztetése mindennapos a nagyvállalatoknál (ahogy a társadalomban is). Aki nem felel meg a társadalmi elvárásoknak - méreteit és testsúlyát tekintve - vagy megszokja, hogy kinézik, vagy alkalmazkodik a normákhoz.

A Tennesee Állami Egyetem egyik hallgatójának idevágó tanulmányából kiderül, hogy azok a nők, akik túlsúlyosak, az éves keresetüket 4,5 százalékkal kurtíthatják meg. (Negyven éves munkaviszony esetén ez akár 100 ezer dollár - hozzávetőlegesen 19 millió forint -  kiesést jelenthet.) Ugyanez az arány a kövér férfiak esetében 2,3 százalék. Ebben a „kiesésben” benne van a betegszabadság, az egészségbiztosítási költségek, stb.

URLguru

További hasznos weblapokat szeretne a témában? Esetleg Ön osztana meg másokkal érdekes linkeket? Kattintson az URLguru.hu oldalra!

Vannak olyan szakmák, ahol - diszkrimináció ide-oda - jellemzően a vékony testalkatú hölgyek rúghatnak labdába (gondoljunk csak a gogo-táncosokra, vagy a karcsú modellekre), ám  a legtöbb munkahelyen nem a testalkat a legfontosabb szempont. Ha főnöködet nem zavarja, hogy néhány plusz kilóval több van rajtad, a csípkelődőkre oda se figyelj, és bár közhelyesen hangzik: a szaktudás valóban többet ér, mint a dekoratív külső.

Ahhoz, hogy  a túlsúly ne legyen gátló tényező munkahelyeden, érdemes odafigyelni arra, hogyan étkezel, mennyit mozogsz, és miként vezeted le a munka során felgyülemlett stresszt. A tetemes túlsúly gyakran nemcsak az állandó nassolásra vezethető vissza, alkati kérdés, kinek, hogyan gyarapodik a súlya. Az egészséges étkezéssel azonban - sok gyümölcs- és zöldségfogyasztással - nemcsak az áhított testsúlycsökkenés érhető el, immunrendszered is ellenállóbb lesz.

Hogyha ülő munkát végzel - különösen, ha egy monitor fölött vagy egy íróasztal mellett görnyedsz - óránként tarts néhány perces szünetet, amikor megmozgatod elmerevedett izmaidat. Szakadj ki az irodából, sétálj egyet, vagy végezz lazító gyakorlatokat: mozgasd meg karodat, vállizmaidat, nyakadat! Munkaidő után szakíts időt a testmozgásra: egyre több cég biztosít kondibérletet dolgozóinak - ha teheted használd ki ezt a lehetőséget! Nincs időd, vagy pénzed, hogy sportcentrumba járj? Esténként fuss néhány kört a ház körül, esetleg sétálj egy félórát! Az sem rossz megoldás, ha lelkes kollégákat toborzol, és hetente egyszer elmentek sportolni: kosaraztok, fociztok vagy teniszeztek!

Szenvedélyes kerekes vagy? Ha nem laksz munkahelyedtől távol, és munkaköröd lehetővé teszi - nem egy bankban, vagy egy vezető nagyvállalat elnökségében dolgozol -, pattanj nyeregbe, és kétkeréken érkezz az irodához! 

hvg.hu Karrier

Hogyan dolgozz hatékonyan, stresszmentesen?

„Essünk túl rajta!” – a lemondó sóhajjal kísért filozófia beválik, ha kellemetlen dolgokat akarsz letudni, ám a munkahelyeden nem ez a legcélravezetőbb taktika. Sok a munkád, kapkodsz, mert akaratod ellenére néhány dolgot csak az utolsó pillanatban sikerül elintézned? Az idegeskedés hátrányosan befolyásolja koncentrációdat, teljesítményed és józan ítélőképességed a fokozott stressz hatására bizony cserbenhagyhat. Ne ess kétségbe, íme néhány tanács, hogyan növeld hatékonyságodat munkahelyeden!

hvg.hu Karrier

A mesteri tárgyalás tízparancsolata

Amikor a gazdasági helyzet kedvező, az álláskeresők többsége úgy véli, ostobaság lenne, ha egyezkedés, alkudozás nélkül vállalna el egy munkát. Amint ennek ellenkezője érvényesül, a helyzet gyökeresen megváltozik: sokan bepánikolnak, és rögtön rábólintanak az első ajánlatra, nem kockáztatják meg, hogy elveszítsék a kiszemelt állást. Alkudozni, tárgyalni - ésszerű keretek között - viszont ilyenkor is érdemes! Ötletek.

hvg.hu Karrier

Hogyan győzheted le a munkahelyi szörnyet?

Áskálódó kollégád minden alkalmat megragad, hogy megkeserítse életedet? Az irodában mindenki a te véredet szívja, miközben arra törekszel, hogy megfelelj az elvárásoknak? Tanulj meg együtt dolgozni a nyaggatókkal, tapasztald ki, hogyan szerelheted le őket gyorsan és hatékonyan. Íme néhány tanács!

hvg.hu Karrier

A munkahelyi ajándékozás buktatói

A nyári ajándékosztás – amikor a szabadságról hazatérve csemegékkel, apró szuvenírrel halmozod el munkatársaidat - kedves gesztus. Ám érdemes odafigyelni arra, hogy kinek, mit hozol a messzi távolból, nehogy az illető úgy érezze, le akarod kenyerezni, esetleg épp ellenkezőleg: kihagyod a szórásból. Mit ne vegyél munkatársaidnak? Ötletek.

hvg.hu Karrier

Hogyan puhatolhatod ki a főnök gyenge pontjait?

Amikor a főnök kapatosan ropta a titkárnővel ... A sztori másnap bejárja az irodát, és mire visszajut a szenvedő alanyhoz (a főnökhöz), már alsógatyában dajdajozó férfiról szól a fáma, aki kollégái szeme láttára alaposan kirúgott a hámból. Kérdés, hogy a munkatársak bizalmasan kezelik-e a pikáns részleteket, vagy csorbát szenved a főnök tekintélye? Tippek.

hvg.hu Karrier

Tippek munkahelyi unaloműzésre

A munkahelyi unalom sokak számára ismeretlen fogalom, míg mások nap mint nap küzdenek, hogy munkaidejüknek legalább egy részét hasznosan töltsék. Ez – valljuk be – nem is nehéz, különösen, ha a munkavállaló kedvére telefonálhat, internetezhet, msn-ezhet, és senki nem néz a körmére. Ám nem biztos, hogy mindenki ilyen munkára vágyik. Hogyan szítsd fel lelkesedésedet és tettvágyadat a munkahelyen? Ötletek.

hvg.hu Karrier

Hat fő bűn, amiért kiutálhatnak munkahelyedről

Olykor hónapokig is eltart, míg rátalálsz a megfelelő állásra, ám ahhoz, hogy kiüsd magad a biztosnak vélt pozícióból, néhány nap és pár baklövés is elég. Íme hat biztos módszer a bukásra - ezeket érdemes elkerülnöd!

Halálra sebezte magát egy nagy fehér cápa, miközben búvárokra támadt – videó

Halálra sebezte magát egy nagy fehér cápa, miközben búvárokra támadt – videó

Afrikai sertéspestissel fertőzött vaddisznótetemet találtak Békésben

Afrikai sertéspestissel fertőzött vaddisznótetemet találtak Békésben

Kirúgták a Facebooktól a munkást, aki kenőpénzért törölt fiókokat állított vissza

Kirúgták a Facebooktól a munkást, aki kenőpénzért törölt fiókokat állított vissza

Még mindig sok a tévhit az e-autózás körül – videó

Még mindig sok a tévhit az e-autózás körül – videó

Beszakadt a 4iG árfolyama, miután elálltak a T-Systems megvásárlásától

Beszakadt a 4iG árfolyama, miután elálltak a T-Systems megvásárlásától

Belerohant egy kisteherautó egy autóba az M1-esen, egy ember meghalt

Belerohant egy kisteherautó egy autóba az M1-esen, egy ember meghalt