szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A munkáltatóknak a versenyszférában és a közszolgáltatásban egyaránt nagy könnyebbséget jelent a nyári szabadságok kiadásakor, hogy a múlt évi ki nem adott szabadságokat nem június (az eredeti törvényjavaslat szerint), hanem szeptember végéig kell kiadni.

URLguru

További hasznos weblapokat szeretne a témában? Esetleg Ön osztana meg másokkal érdekes linkeket? Kattintson az URLguru.hu oldalra!

Az Országos Érdekegyeztető Tanácsban (OÉT) a tavaszi viták során a munkáltatói és a kormányzati oldal egyetértett abban, hogy komoly gondokat jelenthetnek az új szabadságkiadási szabályok a múlt évről maradt szabadságokra vonatkozó átmeneti rendelkezések nélkül. Az új szabályok szerint az idei szabadságok háromnegyed részét eleve az idén kell kiadni, s csak az egynegyed rész vihető át különösen indokolt esetben a következő év március végéig. A múlt évről maradt szabadságok szintén az idén március végéig történő kiadása viszont több munkahelyen teljesíthetetlen feladat lett volna.

A törvényben is elfogadott módosítás szerint - munkáltatói kérés alapján - az idén június vége helyett szeptember végéig lehet kiadni a múlt évi szabadságokat. Ugyanakkor szakszervezeti igényre az eredeti kormányzati javaslattól eltérően kollektív szerződésben sem lehet egy későbbi, akár december végéig szóló kiadási határidőről egyezséget kötni.

Az új szabályok előírják, hogy az idei, illetve az ezt követő években igénybe vehető alap és pótszabadságok összességének háromnegyed részét a tárgyévben kell kiadni, csak egynegyed rész vihető át különösen indokolt esetben.

A munkáltató kétféle indokra hivatkozhat, amikor a következő év március végéig ütemezi át a szabadság legfeljebb egynegyed részét. Hivatkozhat a kivételesen fontos gazdasági érdekre, vagy a működési körét közvetlenül és jelentősen befolyásoló tényezőre.

A munkáltató nem hivatkozhat kivételesen fontos gazdasági érdekre, ha a rendkívüli feladat különféle más munkaszervezési módokkal is megoldható. Amennyiben viszont a szabadság teljes kiadása az egyéb szervezési lehetőségek kihasználása ellenére is a munkáltató gazdálkodását meghatározóan hátrányosan befolyásolná, lehetséges a szabadság egynegyed részének átütemezése.

A törvénymódosítás szerint amennyiben a munkáltatónak sikerül megegyeznie a szakszervezettel, vagy a szakszervezetekkel, akkor a kollektív szerződésben szerepelhet, hogy a szabadság egynegyed részét az esedékességi évet követő március vége helyett június végéig lehet átvinni.

Mindez jelentős változás a korábbiakhoz képest. Az új szabályok áprilisi hatálybalépése előtt ugyanis a munkáltató akár a munkavállaló által meghatározható egynegyed részen felüli háromnegyed részt is átütemezhette a következő évre, sőt az egész szabadságot is, ha a munkavállaló nem használta ki az egynegyed rész igénybevételét.

A korábbi szabályok szerint a következő évben június végéig kellett kiadni ezt az átütemezett szabadságot, de kollektív szerződés esetén ez lehetett akár december vége is.

ATV Karrier

Kiből lesz a testőr?

A hollywoodi akciófilmek állandó szereplői az öltönyös, miniatűr adóvevővel felszerelt, zord tekintetű testőrök. Mennyire különbözik a valóság a fikciótól? Mi szükséges ahhoz,hogy valaki szavatolni tudja a rábízott személy biztonságát, illetve hogyan zajlik a testőrképzés? Kollégánk egy délutánra rocksztárrá változott, hogy utánajárjon a személyvédelem titkainak.

MTI Karrier

Összeköltöznének a munkaadói szövetségek

Vélhetően a minisztériumok "összeköltözése" adta az ötletet az Országos Érdekegyeztető Tanácsban ülő munkaadói szövetségeknek ahhoz a tervhez, hogy feladják önálló székházaikat, s közös ingatlanba költözzenek - írta hétfőn a Népszabadság.

MTI Karrier

Ferihegyi bérvita: újabb sztrájkfenyegetés

Újabb sztrájkot helyezett kilátásba a Repülőtéri Forgalmi Dolgozók Független Szakszervezete (RFDFSZ), az az érdekképviselet, amely egy másik szakszervezettel közösen már a múlt vasárnap több órás munkabeszüntetést hirdetett Ferihegyen.

Nem fizet a tankerület, mégsem lesz a zeneiskoláé a Damjanich utcai épület, amiről lemondott a FreeSZFE

Nem fizet a tankerület, mégsem lesz a zeneiskoláé a Damjanich utcai épület, amiről lemondott a FreeSZFE

Szegedre költöznek Rotschild Klára legendás ruhái

Szegedre költöznek Rotschild Klára legendás ruhái

A védettségi kártya nem akkor kell, amikor beutazunk Horvátországba, hanem amikor visszajövünk

A védettségi kártya nem akkor kell, amikor beutazunk Horvátországba, hanem amikor visszajövünk