szerző:
ATV

A hollywoodi akciófilmek állandó szereplői az öltönyös, miniatűr adóvevővel felszerelt, zord tekintetű testőrök. Mennyire különbözik a valóság a fikciótól? Mi szükséges ahhoz,hogy valaki szavatolni tudja a rábízott személy biztonságát, illetve hogyan zajlik a testőrképzés? Kollégánk egy délutánra rocksztárrá változott, hogy utánajárjon a személyvédelem titkainak.

Érkezik a védett személy
© Stiller Ákos
„A testőr legfőbb feladata nem az, hogy felvegye a harcot az esetleges támadókkal, hanem, hogy minél gyorsabban elmenekítse a védett személyt a helyszínről” – szögezte le Róth Gábor, a Nemzetközi Testőrszövetség az IACPO (International Association of Close Protection Officers) magyarországi szervezetének az igazgatója. „Természetesen ha olyan helyzetbe kerülnek, ahonnan nem lehet menekülni, a testőröknek képesnek kell lenniük arra is, hogy akár puszta kézzel, akár fegyverrel meg tudják óvni a védett személy és saját maguk testi épségét.”

Az IACPO az egyik legnagyobb, testőröket tömörítő világszervezet, amelynek tagjai több mint húsz ország személyvédelmi szakembereiből kerülnek ki. Az egyes országok társszervezetei szorosan együttműködnek, így az ügyfeleket mindenhol egyformán tudják kiszolgálni.

A védet személy a testőrök védőgyűrűjében száll ki
© Stiller Ákos
„Az IACPO szinte az egyetlen olyan szervezet, amely képes rá, hogy ugyanolyan védelmet nyújtson bármelyik, a szövetség által lefedett tagországban” – magyarázta Róth Gábor. „Ez azért lényeges, mert ha például egy ügyfél Budapestről Brazíliába utazik, akkor hiába megy vele egy teljes csapat, ha ott nem ismerik ki magukat. Így viszont lehetőség van rá, hogy innen egy, legfeljebb két ember kísérje a védett személyt, s érkezéskor már egy felkészült csapat várja, akik ismerik a helyszíneket, a helyi szokásokat és könnyebben eligazodnak egy másik országbeli ember számára idegen környezetben.”

Ha valaki testőr szeretne lenne, a két legfontosabb követelmény, amelynek eleget kell tennie, a betöltött 18. életév és a büntetlen előélet. Ezek mellett testőrvizsgát is kell tennie, amelyre többek között az IACPO hivatalos kiképző szervénél, az ICPTA-nél – International Close Protection Training Association – van lehetőség.

„A jelentkezők egy három, egymásra épülő modulból álló képzési rendszert végezhetnek el” – fejtette ki az igazgató. „Az első, egy hat napos képzés, amely leginkább egyfajta ízelítőt nyújt a szakma fortélyaiból. Ezután van lehetőség egy tizennégy, illetve egy huszonöt napos képzés elvégzésére is.”

A képzés (Oldaltörés)

Késes támadó semlegesítése
© Stiller Ákos
A hatnapos képzés 4-4 órában foglalkozik olyan tantárgyakkal, mint a lövészet, a tűzszerészet, a protokoll, illetve etikett, a rádiókommunikáció, illetve a jogi ismeretek. Kivételt képez az önvédelem, amelyet 10 órában oktatnak. A lövészet során a jelentkezők megtanulhatják a helyes fegyverhasználatot, illetve a lőfegyverek biztonságos kezelését. A tűzszerészeti ismeretek elsősorban a robbanószerkezetek felkutatására és észlelésére vonatkoznak, azok hatástalanítását már hatósági szakemberek végzik el.

„Mi jogilag nem is csinálhatnánk ilyen műveleteket, ezért ilyen esetben mindig a hivatásos tűzszerészeket hívjuk” – magyarázta Róth Gábor. „Azonban védett személy esetében ha például csomag érkezik, ezt általában a testőrök veszik át. Ilyenkor egy különleges spray, vagy röntgengép segítségével derítik fel, hogy mit tartalmaz a boríték, vagy csomag.”

Szintén lényeges a robbanószerkezetek felismerése, amikor a védett személy biztosításának szerves részét jelentő előfutár csapat (advance team) átvizsgálja azokat a helyszíneket, ahol a védett személy tartózkodni fog (gépkocsi, szállodai szoba, konferenciaterem, stb.). Ilyen csapatból általában kettőre is szükség van, ha a védett személy több helyszínre is ellátogat. Ilyenkor az első advance team átvizsgálja az első helyet, ahova megérkezik a védett személy, majd amikor onnan elindul a második helyszínre, a második csapat már javában ott tevékenykedik.

Vissza az autóba, továbbra is a védőgyűrű oltalma alatt
© Stiller Ákos
A rádiókommunikációs ismeretek önmagukért beszélnek, a testőröknek adott esetben ismerniük kell a rádiókészülékek kezelésének módját, tisztában kell lenniük a különböző frekvenciákkal, illetve az átjátszóállomásokat is tudniuk kell kezelni.

A protokoll és etikett szintén magától értetődőnek tűnik, azonban a szakember hangsúlyozza, itt nem csak arról van szó, hogy a testőrnek tudnia kell az alapvető illemszabályokat.

„A testőr sok esetben nem csupán a személy védelmét látja el, de akár egyfajta tanácsadóként, személyi titkárként is funkcionálhat” – magyarázza Róth Gábor. „Ha például egy Operabálra, vagy hasonló társadalmi eseményre kell elkísérnie az ügyfelet, nem árt, ha tisztában van azzal, hogy milyen az elvárt megjelenés formája, s erre akár az ügyfelet is figyelmeztetnie kell. Emellett lényeges, hogy manapság már csak kevesen élnek az úgynevezett demonstratív személyvédelem lehetőségével.” - Ez azt jelenti, amikor három tagbaszakadt kopasz izomkolosszus veszi körbe a védett személyt – „Ez ugyanis már távolról elárulja, hogy hol tartózkodik az ügyfél minden pillanatban. Manapság inkább a diszkrét védelemre van igény, amikor a testőrök hozzáöltöznek a védett személyhez, s első ránézésre meg sem lehet állapítani, hogy ki véd, illetve kit védenek.”

Fontos elemét képezik a képzésnek továbbá a jogi ismeretek, főként a jogos védelem, illetve a végszükség fogalmai. Ez a két jogi kategória – amely a BTK 29. illetve 30. paragrafusa alá esik – elengedhetetlen, ha egy testőrnek szorult helyzetben ügyfele védelmére kell kelnie.

A lőfegyverrel is tudnia kell bánni a testőröknek
© Stiller Ákos
A 14, illetve 25 napos képzés tananyaga kevéssé tér el a hat órás modulétól. Itt már megjelenik az elsősegély, illetve a járművezetés is, a feljebb említett tantárgyakat pedig magasabb óraszámban oktatják.

„A hatnapos képzés végén csupán egy szakmai értékelés történik, amelyet a jelentkezők nem is láthatnak, ez csupán az oktatók számára hordoz fontos információkat” – magyarázta a tanmenetet Róth Gábor. „A 14 és a 25 napos képzésre viszont már rendes felvételi van, s a végén teljes vizsgát kell tennie a jelentkezőknek. Ha ezt elvégzik, akkor nemzetközi ICPTA-licenszet kapnak, amellyel akár világszinten is munkába tudnak állni bárhol. Természetesen mindehhez elengedhetetlen a megfelelő nyelvtudás is.”

A hazai ICPTA akkreditált kiképző központjában, a VIP Bodyguardnál 1-3 napos tréningeken is csiszolhatják tudásukat a leendő testőrök. Ilyenkor úgynevezett szcenárió-tréningekre kerül sor, amely során videóra vett kísérési gyakorlatokon edződhetnek a jelentkezők.

„A videóra azért van szükség, mert stresszhelyzetben sokszor a testőr utólag nem is tudja, hogy pontosan mit csinált, ez viszont elengedhetetlen, ha a hibákat ki akarja javítani” – mondta Róth Gábor.

Kidguard - testőr és bébiszitter (Oldaltörés)

Külön kategóriát, egyben különlegességet képez a kifejezetten gyermekek védelmét ellátó testőrök, az úgynevezett kidguardok csoportja. A kezdeményezés hazánkból származik, s az IACPO tudomása szerint az egész EU-ban egyedülálló. A kidguard leginkább egy bébiszitter és egy testőr metszéspontjában helyezhető el, erre a szolgáltatásra pedig egyre nagyobb igény mutatkozik napjainkban, s már hazánkban is elindult az IACPT által akkreditált kidguard-képzés.

„Alapvető fontosságú, hogy a kidguard képes legyen kezelni a gyerekeket” – magyarázta az igazgató. „Ezért az ideális jelöltek a hölgyek, akik könnyebben tudnak közös hullámhosszra kerülni velük. Képzésük is ehhez mérten speciális, helyet kap benne a gyermekápolás, illetve a gyermekbetegségek ellátása, a pedagógiai és pszichológiai ismeretek egyaránt. A kidguardok 10-12 éves korig felügyelik a gyerekeket, ők leginkább egyedül dolgoznak, nem csapatban, s a lehető legjobban igyekeznek beleolvadni a környezetbe. Természetesen nagyon fontos, hogy szükség esetén a házban, vagy a szülők körül dolgozó testőrcsapattal képesek legyenek hatékonyan kommunikálni és együttműködni.”

Végezetül óvatosságra int bennünket az IACPO-igazgatója, a testőrök ugyanis nem jelentenek száz százalékos garanciát a biztonságra. „Ha valakit mindenáron el akarnak tenni láb alól, az nehezen fogja tudni ezt elkerülni, a testőrök megnehezíthetik az elkövető dolgát, s minimalizálhatják a kockázatot, azonban az ügyfélnek is tisztában kell lennie a rá leselkedő veszély szintjével, s annak megfelelő személyi védelemről kell gondoskodnia.” Egy személy védelméhez legalább három testőrre van szükség, hogy 360 fokban lefedhessék környezetet. A legfontosabb a felkészültség, hogy ne csússzanak olyan hibák a gépezetbe, mint az egykori izraeli miniszterelnök, Jicak Rabin meggyilkolása esetében, amikor a támadónak sikerült behatolnia a testőrök védőgyűrűjébe, a helyszín nem volt megfelelően kiürítve, s a politikust szállító autó sofőrje nem volt tisztában vele, miként juthat el a legközelebbi kórházba. Mindezeken segíthet az alapos kiképzés és természetesen a testőrök ébersége és feddhetetlensége.

Világ

Megmérgezték Putyin testőrét

A múlt héten gyanús körülmények között elhunyt Roman Cepov vállalkozóról, Putyin egykori testőréről egyértelműen kiderült, hogy megmérgezték.

MTI Világ

Mégis a saját testőrei ölték meg Maszhadovot

Az orosz főügyészség korrigálta a csecsen szeparatista vezető halálának hivatalos verzióját, azt állítva, hogy mégiscsak a testőrei ölték meg Aszlan Maszhadovot, de saját kérésére.

Különleges medúzát vettek filmre a tenger mélyén, egyből elkezdett vadászni – videó

Különleges medúzát vettek filmre a tenger mélyén, egyből elkezdett vadászni – videó

Jennifer Aniston lefagyasztotta az Instagramot

Jennifer Aniston lefagyasztotta az Instagramot

Matolcsyéknak sem tetszik a Facebook pénze

Matolcsyéknak sem tetszik a Facebook pénze

Náci propagandakiadvány ellen tiltakozott, őrizetbe vették, de Alkotmánybíróság nem foglalkozik az ügyével

Náci propagandakiadvány ellen tiltakozott, őrizetbe vették, de Alkotmánybíróság nem foglalkozik az ügyével

Nem volt hátsó féktárcsája a kamionnak, amit megállítottak az M7-esen

Nem volt hátsó féktárcsája a kamionnak, amit megállítottak az M7-esen

A Samsung is bepréselte a képernyőbe a kamerát, indulhat a gyártásba az első ilyen telefonjuk

A Samsung is bepréselte a képernyőbe a kamerát, indulhat a gyártásba az első ilyen telefonjuk