szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nem tervez csoportos létszámleépítést, de év végéig 224-gyel csökkenti a létszámot nagykanizsai fényforrásgyárában a General Electric (GE).

Marton István, Nagykanizsa polgármestere, aki a cég több felsővezetőjével is tárgyalt a leépítésekről felröppent hírek kapcsán, azt mondta: az elmúlt három év keresleti változásai kedvezőtlenül érintették a GE magyarországi és különösen a mintegy 3800 munkavállalót foglalkoztató nagykanizsai gyár gazdálkodását. A hagyományos izzólámpák tervezett betiltása, a fémek és nyersanyagok árának emelkedése, a fényforrástermékek árának stagnálása, az olcsó, Európán kívüli termékek, valamint a magyarországi munkaerő- és energiaköltségek emelkedése az erős forintárfolyammal együtt mind negatívan hatottak.

A polgármester idézett Phil Marshallnak, a GE Consumer and Industrial üzletág vezérigazgatójának szeptember 1-jén kelt leveléből, amely szerint "néhány Magyarországon előállított termék már nem versenyképes", az üzletág veszít piaci részesedéséből. A folyamatok ellen a GE nem sokat tehet, a világ egyik legnagyobbjaként számon tartott nagykanizsai fényforrásgyár állományára ugyanakkor hatással vannak a változások.

A vezérigazgató levelében közölte: év végéig 224 fővel kell csökkenteniük a nagykanizsai létszámot, de csoportos elbocsátásra nem lesz szükség, egyebek mellett azért, mert a határozott időre szóló szerződések addigra lejárnak.

Még vizsgálják, hogy szükség lesz-e hasonló méretű létszámleépítésre a következő évben a nagykanizsai gyárban, ahol a gyártás mintegy kétharmadát nem hagyományos izzók készítése adja. Az autólámpák és kompakt fénycsövek piacát azonban ugyancsak érinti a globális verseny.

Csak egy hajszálon múlt: megint majdnem összeütközött két műhold

Csak egy hajszálon múlt: megint majdnem összeütközött két műhold

Orbán: 3 millió beoltott

Orbán: 3 millió beoltott

Hétfőn kinyit, de közben online oktatást is folytat egy budapesti általános iskola

Hétfőn kinyit, de közben online oktatást is folytat egy budapesti általános iskola