szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Csaknem két évtizede nem mért ütemben emelkedett a munkanélküliek száma a sok elemző szerint már recesszióban lévő Nagy-Britanniában.

A brit statisztikai hivatal közleménye szerintaugusztus végén 1,79 millió volt a bejegyezett állástalanok száma, 164 ezerrel több, mint a nyár elején. Ez a legnagyobb háromhavi növekedés 1991 óta.

A hivatalosan kimutatott munkanélküliségi arány a júniusi 5,2 százalékról 5,7 százalékra emelkedett augusztusig: a növekedés üteme 1991 óta a leggyorsabb volt, az 5,7 százalék pedig nyolcéves rekord.

Az éves összevetésű nominális átlagjövedelem-emelkedés 3,4 százalékos volt, öt éve a legalacsonyabb ütemű. A bérnövekedés már a vizsgált három hónapban is elmaradt a teljes kosárra számolt éves inflációtól.

A brit infláció azóta - főleg a jelentős energiaár-emelések miatt - meredeken tovább gyorsult: a héten közzétett új adatsor szerint tizenkét havi összevetésben 5,2 százalék volt a fogyasztóiár-emelkedés szeptemberben, az augusztusban mért 4,7 százalék után. Ennek ellenére a Bank of England is részt vett a világ mértékadó központi bankjainak múlt heti, egyeztetett alapkamat-csökkentésében, a maga részéről is fél százalékos enyhítéssel, 4,50 százalékra - tekintettel a pénzügyi piaci nehézségekre és a gazdaság visszaesésének veszélyére -, noha maga is azt jósolta, hogy az infláció a következő egy-két hónapban még gyorsulni fog, mielőtt lassulásnak indulna.

A brit gazdaság hirtelen megtorpanása alaposan kedvét szegte a korábban tömegesen érkező kelet-európai munkavállalóknak. Munkaközvetítő ügynökségek, valamint a brit mezőgazdasági termelők szövetségének (NFU) szakértői a sajtónak nemrégiben arról számoltak be, hogy az utóbbi hónapokban 70 százalékkal zuhant a Nagy-Britanniában munkát vállalni hajlandó kelet-európai EU-állampolgárok száma.

A kelet-európaiak tömeges bevándorlási folyamatának hirtelen megtörését, sőt visszafordulását független londoni elemzők is jó ideje jelzik. Az Institute for Public Policy Research (IPPR) nevű vezető londoni kutatóintézet már a nyár elején közölte, hogy felmérése szerint a 2004-es EU-bővítés óta munkavállalási céllal Nagy-Britanniába érkezett 800 ezer kelet-európai fele hazament, és ezzel együtt meredeken csökken az újonnan érkezők száma.

MTI Karrier

Több mint 60 ezer banki állás szűnik meg Londonban

Több mint 60 ezer befektetési banki állás szűnik meg a londoni Cityben az idén és jövőre a súlyos pénzügyi válság miatt; a banki munkahelyek száma ezzel a tíz évvel ezelőtti szintre zuhan vissza – jósolta hétfőn megjelent friss előrejelzésében az egyik legnagyobb független londoni gazdaságelemző ház.

Karrier

Közalkalmazotti bérek: botrány Romániában

Az Országos Energiafelügyelet (ANRE) élére az RMDSZ által ültetett Olosz Gergely lemondott tegnap késő este tisztségéről, miután a sajtóban napok óta folyik az állami felügyeletek, minisztériumokhoz alárendelt hivatalok, ügynökségek vezetőinek bér-botránya.

Ismét több száz kormányellenes tüntetőt vettek őrizetbe Fehéroroszországban

Ismét több száz kormányellenes tüntetőt vettek őrizetbe Fehéroroszországban

Az olasz kormány engedélyezte, hogy ezer néző előtt játsszák a Serie A meccseit

Az olasz kormány engedélyezte, hogy ezer néző előtt játsszák a Serie A meccseit

Koronavírus: a madridi autonóm tartomány több zónájában tüntettek a korlátozások miatt

Koronavírus: a madridi autonóm tartomány több zónájában tüntettek a korlátozások miatt