szerző:
MTI

A francia közszolgálati televízió munkahelyeinek közel tíz százalékát megszünteti 2012-ig - adta hírül pénteken a Le Figaro című párizsi napilap.

Patrick Carolis, a France Télévisons elnöke az ellenzéki szocialista képviselők megkeresésére jelentette be, hogy a csaknem 11 ezer főt foglalkoztató közszolgálati televíziónál 900 olyan dolgozó munkahelye szűnik meg az elkövetkező három évben, akik önkéntes alapon vonulnak nyugdíjba, s az ő helyükre már nem vesznek fel új munkatársakat. Hasonló módon vált meg már tavaly kétszáz dolgozójától a köztévé - emlékeztet a Le Figaro.  

A vezetőség leszögezte, hogy a leépítésnek "semmi köze a jelenleg folyamatban lévő reformhoz", amely a közmédiumok reklámmentesítését érinti. 

Tíz hónappal Nicolas Sarkozy államfő meglepetésszerű bejelentését követően, november végén kerül a parlament elé a kormány új médiatörvény-tervezete, amelynek keretében 2009. január 5-től 2011-ig fokozatosan megszűnnek a reklámok a francia közmédiumokban. 

A javaslat szakmai és politikai körökben is heves vitát váltott ki Franciaországban, de nem az ellenzék által is támogatott reklámmentesítés terve, hanem többek között a 450 millió eurós kieső bevételek kompenzálására született javaslat miatt. A kormány a reklámok megszűnése miatti bevételkiesést az internetes és a mobiltelefon-szolgáltatók forgalmára kivetendő 0,9 százalékos adóból, valamint a kereskedelmi csatornák hirdetési bevételének három százalékos megcsapolásából akarja pótolni, de a felszabaduló időt kitöltő műsorok gyártására egyelőre nem biztosítottak a források. 
 
A szakszervezetek hónapok óta attól tartanak, hogy ezt az összeget magának a köztévének kell majd 11 ezer dolgozója egy részének elbocsátásából megtakarítania, s a parlamenti vita kezdetének napjára idei harmadik 24 órás sztrájkjukat hirdették meg. 
 
A Le Figaro úgy tudja, hogy a France Télévisions-nak a jövőben az eddigieknél 140 millió euróval kevesebből kell gazdálkodnia, s ezért megbízott egy külső céget: számolja ki, hogy a megtakarításhoz hány munkahelyet kellene megszüntetni. A CGT szakszervezet közlése szerint a 140 millió euró összesen kétezer állást, vagyis a vezetőség által előre bejelentettnél többet fog érinteni.


MTI Világ

Elbocsátanak negyvenezer francia közalkalmazottat

A közel 5 millió francia közalkalmazottból az idei év hátralévő részében és jövőre összesen mintegy 70 ezren mennek nyugdíjba, de - a költségvetési minisztérium tervei szerint - 30-40 ezer állás betöltetlen marad

MTI Karrier

A francia parlament felülírta a 35 órás munkahetet

A francia parlament elfogadta azt a törvényt, amelynek értelmében a vállalatok megkerülhetik a 35 órás munkahétre vonatkozó korlátozást; a törvényhozás ezzel gyakorlatilag eltemette az előző, szocialista vezetésű kormányzat egyik legfontosabb munkajogi reformintézkedését.

Karácsony óta nem találnak egy Angyalföldön eltűnt idős férfit

Karácsony óta nem találnak egy Angyalföldön eltűnt idős férfit

"A magyar orvos sokszor rosszabbul néz ki, mint a beteg"

"A magyar orvos sokszor rosszabbul néz ki, mint a beteg"

Valaki teljesen meghülyült a Burberrynél

Valaki teljesen meghülyült a Burberrynél

Egyre többet tudni (és látni) a Xiaomi új, Galaxy S10-ütő csúcstelefonjáról

Egyre többet tudni (és látni) a Xiaomi új, Galaxy S10-ütő csúcstelefonjáról

Azt hazudta, 300 millióért elintézi Tállainál, hogy ne számolják fel a céget

Azt hazudta, 300 millióért elintézi Tállainál, hogy ne számolják fel a céget

Feljelenti Palkovics Lászlót a Párbeszéd

Feljelenti Palkovics Lászlót a Párbeszéd