szerző:
hvg.hu

Hogy lehet, hogy valaki azonnal rátalál álmai állására és sínre kerül az élete, míg mások évekig építgetik pályájukat és csak kínkeservesen jutnak előre? Miért egyszerű az előrejutás azoknak, akiknek van befolyásos ismerősük? Ezeket a kérdéseket mindenki felteszi magának, ha eljut arra a pontra, ahonnan – úgy érzi –, nincs tovább. Hogyan győzhető le a végső kétségbeesés? Tippek.

Ahhoz, hogy úgy érezd, megbecsülnek munkahelyeden, először saját magaddal kell megbékélned. Ha úgy érzed, a cégnek nincs rád szüksége, munkádat is ebben a szellemben végzed majd – vagyis kevés örömöt lelsz majd benne.

„Könnyű hátradőlni, és arra várni, hogy valaki felajánlja álmaid állását. Ez valószínűleg sosem fog megtörténni. Tény, hogy keményen kell dolgozni, és meg kell dolgozni az apró sikerekért” - írja John Liptak, a Carrier Quizzies című könyv szerzője. „Sokan félnek attól, hogy terveket szőjenek, és megpróbálják elérni a kitűzött céljukat, mondván úgysem fog sikerülni” – teszi hozzá Liptak. Íme néhány módszer, hogyan haladj előre!

Légy céltudatos!

Zsákutca? Van kiút.
© sxc.hu
Ne térj le a saját magad által kijelölt útról, akkor sem, ha egy-egy kudarc elkeserít – nem boldogulsz a feladattal, amivel megbíztak, lemaradtál egy biztosnak látszó üzletről vagy úgy érzed, minden összesküdött ellened és nem haladsz a munkáddal. Akkor se csüggedj, ha néhány kolléga megpróbál eltántorítani a célodtól, esetleg keresztbe tesznek neked. Ne figyelj azokra, akik jobban tudják, megmondják, mit kellene tenned és hogyan. Tanácsot elfogadhatsz, de inkább azoknak a véleményére adj, akik már letettek valamit az asztalra, és akikben megbízol.

Gyűrd le a bizonytalanságot!

Ahhoz, hogy elérd céljaidat, határozottságra, helyes, olykor helytelen döntésekre is szükség van. Úgy érzed, egy helyben topogsz, nem jutsz előre, és esélyed sincs az előrelépésre, esetleg előléptetésre? Ha zsákutcába jutottál, kérj tanácsot, első körben egy kívülállótól. Kérdezd meg barátaidat, mit tennének a helyedben, hátha ők is voltak már hasonló helyzetben. Családod véleményét is kérd ki, ők amúgy is közvetlen közelről látják, mi a problémád. Főnöködtől, kollégáidtól is kérhetsz tanácsot, ám azt ne feledd, hogy mindegyiküknek más az érdeke, nem feltétlenül a te szempontjaidat tartják szem előtt. Ha a főnök elégedett veled, és szeretne megtartani, mindent megtesz, hogy meggyőzzön arról, jó helyen vagy, míg kollégád ugyanebben a helyzetben lehet, hogy szeretne az ajtón kívül látni, hogy ne zavard a köreit.

Köss kompromisszumot!

Az előrejutáshoz néha szükség van arra, hogy föladj valamit elveidből, elvárásaidból. Ha kompromisszumot kell kötnöd, ne érezd úgy, hogy megalkuvó vagy, inkább gondolj arra, hogy újabb lépést tettél célod felé. A kompromisszumkészség jól jövedelmező lehet, ha emellett kiállsz magadért, nem kell attól tartanod, hogy a többeik átgázolnak rajtad. Ugyanakkor ügyelj arra, hogy ne bólints rá rögtön a másik ajánlatára, javaslatára, ne adj neki igazat anélkül, hogy saját érdekeidet próbálnád megvédeni, mert az nem kompromisszum, hanem beleegyezés. Harcolj ki apró engedményeket! Ezek a sikerek föllelkesítenek és új lendületet adnak, ha lelkesedésed, munkakedved időközben lelohadt.

Aludj rá egyet!

Ha nem vagy biztos benne, hogy munkáddal kapcsolatban helyes döntést hozol, vagy nem tudod, jó úton haladsz-e, és hiába kérted a hozzád közelállók véleményét, továbbra is bizonytalan vagy, aludj rá egyet. Soha ne dönts hirtelen felindulásból! Gondold át, hogy hosszú távon mi lenne a legjobb, és az előnyöket, illetve hátrányokat mérlegelve dönts.

hvg.hu Karrier

Mit nem kell eltűrnöd a főnöktől?

Megcsappant a lelkesedés, a kezdeti ambíciónak nyoma sincs, sőt, mindenki számolgatja a perceket, mikor lesz vége a munkaidőnek? Néhány külső hatás jelentősen befolyásolja a dolgozók munkához való hozzáállását és hatékonyságát. Tanácsok.

hvg.hu Karrier

Kínos kérdések, gyötrő dilemmák az irodában

Előbb-utóbb mindenki szembesül azzal, hogy meg kell mondania kollégájának, téves elképzelései vannak, vagy konfrontálódik főnökével, esetleg komoly szóváltásba bonyolódik munkatársaival. Ezeket a helyzeteket – amelyek nap mint nap előfordulhatnak – kezelni kell. Tanácsok.

hvg.hu Karrier

Hét trükk a villámgyors előléptetésért

Kemény munka, jó időzítés és egy kis szerencse is kell ahhoz, hogy előrejuthass a vállalati ranglétrán. Hogyan nyílhat meg előtted az igazgatói iroda ajtaja? Ötletek.

hvg.hu Karrier

Tippek törtetőknek: így teheted nélkülözhetetlenné magad!

Nem áll távol tőled a teperés? Szeretnél bevágódni a főnöknél, és nincsenek aggályaid, hogy a többiek kiközösítenek, kibeszélnek a hátad mögött, mert látványosan keresed a főnök kegyeit? Ha nem vagy „pedálgép”, akkor is jól jöhet néhány ötlet, hogyan hívhatod fel magadra – diszkréten – felettesed figyelmét.

hvg.hu Karrier

Öt halálos munkahelyi bűn

Össze vagy zárva egy harcos, egy irigy, egy önfejű, egy kapzsi és egy hanyag kollégával? Úgy érzed, néha a falra mászol tőlük? Vajon ők milyennek látnak téged? Tanácsok problémás mindennapokra.

hvg.hu Karrier

Nyolc tipp, hogy a munka ne legyen kínszenvedés

Ahhoz, hogy menjen a munka, a dolgozók hatékonysága ne csökkenjen, szükség van a motivációra. Kerüld a negatív kollégákat, ne folyj bele a munkahelyi vitákba, tartsd távol magad a viszálytól! Tanácsok.

Sok pénzét bukhatja, ha nem vigyáz, újfajta átverés terjed a Facebookon

Sok pénzét bukhatja, ha nem vigyáz, újfajta átverés terjed a Facebookon

Elveszítette az értelmét Trump Kína elleni kereskedelmi háborúja?

Elveszítette az értelmét Trump Kína elleni kereskedelmi háborúja?

Elárverezik az állami vagyonkezelő balatoni üdülőit

Elárverezik az állami vagyonkezelő balatoni üdülőit

Eladó az éjkék ruha, amelyben Diana hercegnő Travoltával táncolt

Eladó az éjkék ruha, amelyben Diana hercegnő Travoltával táncolt

Radar360: Tarsolytól 11 milliárdot hajtanának be, itt vannak az új helikopterek

Radar360: Tarsolytól 11 milliárdot hajtanának be, itt vannak az új helikopterek

Ez a tuti: a dolgozóknak nem kell bért adni, és járulékot sem kell fizetni utánuk

Ez a tuti: a dolgozóknak nem kell bért adni, és járulékot sem kell fizetni utánuk