Hol a legmagasabb az elbocsátások aránya?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Országosan a Közép-dunántúli régióban a legmagasabb az elbocsátások aránya, a Fejér-Komárom-Esztergom-Veszprém megyét magába foglaló térségben történt a leépítések több mint fele - jelentette be Zimmermann József, a regionális munkaügyi központ főigazgatója.

A régióban a múlt év hasonló időszakához viszonyítva 27 százalékkal több álláskeresőt regisztráltak, s a munkájukat elvesztettek száma 2008. december végétől január végéig több mint 5200-zal emelkedett. 
 
A múlt év végén meghozott csoportos leépítésre vonatkozó döntések következményeként pedig várhatóan 6200-an vesztik még el a munkahelyüket, az ő jelentkezésükre február végén, március elején számítanak a munkaügyi központokban. 

A főigazgató szerint a térség ezzel várhatóan túljut a nagy leépítések első, meghatározó hullámán, de a munkahelyek megszüntetésének folyamata még korántsem ér a véget, hiszen változatlanul érkeznek a leépítési szándékot jelző bejelentések.
 
Zimmermann József szerint nem meglepő, hogy a recesszió első nagy hulláma éppen a Közép-dunántúli régiót érte el nagy mértékben, hiszen a térségben magas a Nyugat-Európával és a világpiaccal üzleti kapcsolatban álló vállalkozások koncentrációja. A legtöbb - az összes leépített munkahely 85 százaléka - az autóipari és híradástechnikai beszállító cégeknél, valamint az építőipari vállalkozásoknál szűnt meg. A legnagyobb mértékű  elbocsátás pedig Komárom-Esztergom megyében, a legkevesebb Veszprém megyében volt eddig.   
 
Míg korábban elsősorban a kölcsönzött munkaerőnek és a szakképzetlen, illetve ingázó munkavállalóknak mondtak fel a cégek, az utóbbi hetekben egyre több szakember, technikus, mérnök is felkerült az elbocsátottak listájára. 
 
A válság okozta gondot súlyosbítja, hogy olyan "bizalmatlansági hangulat" alakult ki, amelynek súlyosabb hatása van a reálfolyamatoknál is, ezért azok a cégek sem vállalkoznak most létszámbővítésre, amelyek korábban még azt tervezték. 
 
A kialakult helyzetben a munkahelyek megőrzésére és teremtésére irányuló országos programokba bekapcsolódással, továbbá tájékoztató fórumokkal, képzésekkel igyekeznek segíteni az állás nélkül maradtakon.