szerző:
MTI

A Renault a közeljövőben valamennyi dolgozója számára rövidített munkaidőt vezetne be, bérüket azonban teljes egészében megkapnák az alkalmazottak. További elbocsátásokat nem tervez a francia autógyártó, és gyárakat sem fog bezárni cserébe az államtól kapott 3 milliárd eurós kedvezményes hitelért.

A vállalat keddi közlése szerint a rövidített munkaidő mind a 40 ezer dolgozóra vonatkozik majd a fizikai dolgozóktól az irodai alkalmazottakig. A korábban bejelentett 4 ezer fő körüli leépítést viszont végigviszik. A folyamat várhatóan április végére lezárul.

További elbocsátások már nem lesznek az idén, és a francia csoport a 3 milliárd eurós hitel feltételeként azt is vállalta, hogy a hitel futamideje - öt év alatt - nem fog franciaországi gyárakat bezárni, és kényszerű elbocsátások sem lesznek - legalábbis az idén.
 
A vállalat vezetése március 10-én vitatja meg a szakszervezetekkel a tervezett változtatásokat. Szakszervezeti adatok szerint a dolgozók jövedelme annak ellenére csökkenni fog, hogy a rövidített munkaidőre is megilleti őket a bér, mert jövedelmük nagyjából egyhetedét kitevő prémiumot viszont nem kapnák meg.

Október végén a Renault - és a Peugeot-Citroen is - átmeneti időre már bezárta szinte valamennyi franciaországi telepét, a dolgozókat pedig "technikai munkanélküliségre" küldte.    
 
A Renault a negyedik negyedévben 20 százalékkal csökkentette a termelését, és átmenetileg bezárta üzemeit. Flins, Douai és Le Mans gyáraiban két hétre, Sandouville, Maubeuge, Batilly és Cléon üzemeiben pedig egy hétre álltak le a munkával októberben. Külföldön a törökországi Bursában és a szlovéniai Novo Mestóban néhány napig álltak a gépsorok. A spanyolországi Valladolidban - ahol 5500 munkást foglalkoztatnak - az év vége előtt tíz napig szünetelt a gyártás. 

A Renault-csoport (a Renault mellett a Dacia és a Samsung tulajdonosa és a Nissan kisebbségi részese is) - amelynek a francia állam 15 százalékos részvényese - összesen 80 ezer embert foglalkozat Európában. A vezetőség ősszel jelentette be, hogy 6 ezer munkahelyet számol fel, ebből 4900-at Franciaországban.

Hétfő óta Európa legnagyobb autóipari csoportjánál, a Volkswagennél is sokkal többen dolgoznak rövidített munkaidőben: 60 ezren a Németországban foglalkoztatott 92 ezer főből.


MTI Karrier

A csoportos elbocsátás nem lehet üzleti titok

A csoportos elbocsátás adatai nem kezelhetők üzleti titokként, de a regionális foglalkoztatási központoknak az ilyen típusú adatközléssel kapcsolatban egyeztetniük kell a foglalkoztatási hivatallal.

MTI Karrier

Tömeges elbocsátás a Molex Slovakiánál

Az év végéig 765 alkalmazottjától válik meg a kelet-szlovákiai székhelyű Molex Slovakia társaság. Az amerikai Molex csoport legnagyobb kelet-európai cége a tömeges elbocsátási tervet hétfőn - közölte a kassai munkaügyi hivatallal. A kehnyeci cég jelenleg összesen 967 embert foglalkoztak.

Káel Csaba tisztogatásba kezdett

Káel Csaba tisztogatásba kezdett

A Viszkist megbüntették, aztán ivott egy whiskyt

A Viszkist megbüntették, aztán ivott egy whiskyt

Tizennégy szavazat – volt, ahol ennyi döntött két polgármesterjelölt között

Tizennégy szavazat – volt, ahol ennyi döntött két polgármesterjelölt között

Csak két kormányközeli lap várta meg, mi lesz a választás eredménye

Csak két kormányközeli lap várta meg, mi lesz a választás eredménye

Nincs még 19 és van egy jó ötlete? Akkor ezt feltétlenül olvassa el

Nincs még 19 és van egy jó ötlete? Akkor ezt feltétlenül olvassa el

Tízezer adag amfetamint találtak a rendőrök

Tízezer adag amfetamint találtak a rendőrök