szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Sztrájkkal fenyegetőznek az Opel-alkalmazottak munkahelyeik védelme érdekében: a németországi dolgozók érdekeit védő üzemi tanács egyik bochumi elnöke egy keddi nyilatkozatban munkabeszüntetést helyezett kilátásba arra az esetre, ha nem születik mihamarabb döntés az anyavállalat, az amerikai General Motors súlyos pénzügyi válsága miatt ugyancsak rendkívül nehéz helyzetbe került német gyár megsegítéséről. Az esetleges munkabeszüntetésben mind a négy németországi gyár részt venne.

A keddi nyilatkozatok alapján - az autógyár állami megsegítésének lehetősége nemcsak távolinak, de mind valószínűtlenebbnek tűnik. Erre lehet következtetni a szövetségi gazdasági miniszter és tartományi kollégáinak találkozóján elfogadott nyilatkozatból. Ebben a tartományi miniszterek támogatásukról biztosították a konzervatív gazdasági miniszter, Theodor zu Guttenberg azzal kapcsolatos álláspontját, hogy az Opel nem részesülhet semmi fajta különleges elbánásban, ami közvetett utalás az állami-kormányzati segítségelutasítására. A miniszterek szerint el kell kerülni minden olyan beavatkozást, ami a versenyt korlátozná.
 
Változatlan az a hivatalos nézet is, hogy az Opel semmilyen segítségben nem részesülhet addig, amíg elfogadható és meggyőző  tervet nem terjeszt elő a jövőre vonatkozóan. Közben a keddi miniszteri találkozón újabb javaslatok hangzottak el az Opellel szembeni esetleges csődeljárás megindítására, ami a politikusi vélekedések szerint nem a felszámolást, hanem a gazdasági értékek megmentését jelentené, s elősegíthetné új beruházók jelentkezését is. 
 
Guttenberg gazdasági miniszter megerősítette azt is, hogy a jövő héten tájékozódni kíván az amerikai kormánynál, valamint a General Motorsnál a konszern jelenlegi helyzetét, illetve európai terveit illetően.
 
A németországi Opel-kereskedők ugyanakkor támogatásukat ajánlottak fel a cégnek. Szervezetük elnöksége egy keddi találkozón arra szólította fel a tagokat, hogy dolgozzanak ki egy részvételi modellt a gyár megmentésére. Kedden több forrásából is megerősítették azokat az értesüléseket, amelyek szerint az Opel németországi alkalmazottaira elbocsátások, illetve fizetéscsökkentések várnak.

MTI Gazdaság

Cáfolják az Opel üzembezárásokat

Cáfolta az Opel üzemi tanácsának elnöke vasárnap azokat a híreket, amelyek szerint az egyik németországi gyár, az eisenachi üzem eladását terveznék, s a további háromban mintegy 5 ezer munkahely szűnne meg.

Nem lehet megakadályozni, hogy Magyarországra érjen a koronavírus

Nem lehet megakadályozni, hogy Magyarországra érjen a koronavírus

Bobby Ewing is csettintene ennek az eladó Mercedes 500 SL-nek a láttán

Bobby Ewing is csettintene ennek az eladó Mercedes 500 SL-nek a láttán

Oda üt a koronavírus, ahol igazán fáj

Oda üt a koronavírus, ahol igazán fáj