szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Romlottak az elhelyezkedési lehetőségek az év első felében Fejér megyében - a Közép-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ tájékoztatása szerint.

Míg januárban 817, júniusban már csak 263 meghirdetett üres állásra vártak jelentkezőket. Havonta átlagosan 726 üres álláshelyet tartottak nyilván a megye munkaügyi kirendeltségein, ami az egy évvel korábbinak csupán a fele volt - mondta Jankóné Szépe Mónika, a Közép-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ munkatársa. 2008 hasonló időszakához viszonyítva Enying térségének kivételével valamennyi körzetben kevesebb állást kínáltak az elhelyezkedni akaróknak. 
 
A tavalyihoz viszonyítva a visszaesés a legmagasabb Bicske térségében volt, ott elérte a 93,1 százalékot, de Mór, Sárbogárd, Dunaújváros térségében is meghaladta az 50 százalékot. Az elemzések szerint januárban 23 álláskereső jutott egy üres munkahelyre, június végére azonban ez a szám megnégyszereződött. 
 
A félév végén az állások több mint felére legfeljebb általános iskolát végzetteket vártak, míg a háromtizedét szakmunkásképzőt, szakiskolát végzetteknek kínálták. Egyetemi, főiskolai végzettséggel mindössze az állások 6,1 százaléka volt betölthető.
 
A munkáltatók az év első felében, főként a feldolgozóipar területéről, 1568 munkavállaló elbocsátásával kapcsolatban jelentettek be döntést, ezzel szemben  mindössze három vállalkozás bővítette a létszámát, összesen 59 dolgozóval. 
 
Fejér megyében egyébként az év első felében havonta, átlagosan 21160 álláskeresőt tartottak nyilván, ami több mint hat és félezerrel haladta meg a múlt év azonos időszakában regisztráltak számát. Míg januárban 18 ezer volt a regisztrált munkanélküliek száma, június végén megközelítette a 22 ezret. 
 
Enyingen kis mértékben csökkent, de a megye további hét körzetében nőtt az álláskeresők száma, a legnagyobb mértékű emelkedés - 36,3 százalék- Mór térségében volt, a legkisebb - 20,3 százalék - a székesfehérvári körzetben következett be.MTI Karrier

Csökkent a munkanélküliek száma Észak-Magyarországon

Egy hónap alatt csaknem négyezerrel csökkent a regisztrált munkanélküliek száma az észak-magyarországi régióban, ám számuk június végén még így is meghaladta a 105 ezret, a nyilvántartott álláskeresők alapján számított, a gazdaságilag aktív népességhez viszonyított munkanélküliségi ráta 20,4 százalék volt, 0,5 százalékponttal kevesebb, mint májusban - tette közzé a júniusi adatokat honlapján a regionális munkaügyi központ.

Törvénybe iktatják, hogy Orbán Ráhel köre minősítheti Tiborcz István szállodáit

Törvénybe iktatják, hogy Orbán Ráhel köre minősítheti Tiborcz István szállodáit

Karácsony bejelentette, hogy elindul a miniszterelnök-jelölt választáson

Karácsony bejelentette, hogy elindul a miniszterelnök-jelölt választáson

Lengyel ombudsman: Lengyelország a magyar úton halad a tekintélyuralom felé

Lengyel ombudsman: Lengyelország a magyar úton halad a tekintélyuralom felé