szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Romlottak az elhelyezkedési lehetőségek az év első felében Fejér megyében - a Közép-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ tájékoztatása szerint.

Míg januárban 817, júniusban már csak 263 meghirdetett üres állásra vártak jelentkezőket. Havonta átlagosan 726 üres álláshelyet tartottak nyilván a megye munkaügyi kirendeltségein, ami az egy évvel korábbinak csupán a fele volt - mondta Jankóné Szépe Mónika, a Közép-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ munkatársa. 2008 hasonló időszakához viszonyítva Enying térségének kivételével valamennyi körzetben kevesebb állást kínáltak az elhelyezkedni akaróknak. 
 
A tavalyihoz viszonyítva a visszaesés a legmagasabb Bicske térségében volt, ott elérte a 93,1 százalékot, de Mór, Sárbogárd, Dunaújváros térségében is meghaladta az 50 százalékot. Az elemzések szerint januárban 23 álláskereső jutott egy üres munkahelyre, június végére azonban ez a szám megnégyszereződött. 
 
A félév végén az állások több mint felére legfeljebb általános iskolát végzetteket vártak, míg a háromtizedét szakmunkásképzőt, szakiskolát végzetteknek kínálták. Egyetemi, főiskolai végzettséggel mindössze az állások 6,1 százaléka volt betölthető.
 
A munkáltatók az év első felében, főként a feldolgozóipar területéről, 1568 munkavállaló elbocsátásával kapcsolatban jelentettek be döntést, ezzel szemben  mindössze három vállalkozás bővítette a létszámát, összesen 59 dolgozóval. 
 
Fejér megyében egyébként az év első felében havonta, átlagosan 21160 álláskeresőt tartottak nyilván, ami több mint hat és félezerrel haladta meg a múlt év azonos időszakában regisztráltak számát. Míg januárban 18 ezer volt a regisztrált munkanélküliek száma, június végén megközelítette a 22 ezret. 
 
Enyingen kis mértékben csökkent, de a megye további hét körzetében nőtt az álláskeresők száma, a legnagyobb mértékű emelkedés - 36,3 százalék- Mór térségében volt, a legkisebb - 20,3 százalék - a székesfehérvári körzetben következett be.MTI Karrier

Csökkent a munkanélküliek száma Észak-Magyarországon

Egy hónap alatt csaknem négyezerrel csökkent a regisztrált munkanélküliek száma az észak-magyarországi régióban, ám számuk június végén még így is meghaladta a 105 ezret, a nyilvántartott álláskeresők alapján számított, a gazdaságilag aktív népességhez viszonyított munkanélküliségi ráta 20,4 százalék volt, 0,5 százalékponttal kevesebb, mint májusban - tette közzé a júniusi adatokat honlapján a regionális munkaügyi központ.

Elkészült a weboldal, amely megmutatja, hova utazhatunk most a világban

Elkészült a weboldal, amely megmutatja, hova utazhatunk most a világban

Kína nem veti el Tajvan lerohanását

Kína nem veti el Tajvan lerohanását

Izraeli rendőrök lelőttek egy fegyertelen, fogyatékkal élő palesztin férfit

Izraeli rendőrök lelőttek egy fegyertelen, fogyatékkal élő palesztin férfit