szerző:
MTI

Mintegy 25 százalékkal kevesebbet keresnek Ausztriában a nők, mint a férfiak, ez az európai uniós országok sorában a második legrosszabb eredmény - figyelmeztetett az Osztrák Szakszervezeti Szövetség (ÖGB) egy hétfői közleményben.

Az ÖGB női tagozata két évvel ezelőtt szeptember 27-ét az Egyenlő Bérezés Napjának nyilvánította. A választás nem véletlen: statisztikai szempontból az évnek ezen a napján ér véget a nők és férfiak egyenlő bérezése. Azt az összeget, amelyet az év hátralévő részében keresnek meg a nők, a férfi munkavállalók már a bankszámlájukon tudják szeptember 27-én.
  
Az európai uniós számítási módszer szerint 25,5 százalékkal, az osztrák statisztikai intézet szerint 26,2 százalékkal visznek haza többet az osztrák férfiak a nőknél a hónap végén. Az EU-ban csak Észtországban rosszabb a helyzet. Ausztriában egy nő átlagosan 1300 eurót, egy férfi 1761 eurót keres ugyanazzal a munkával, ez egy év alatt 6454 euró különbözet - hangsúlyozta Brigitte Ruprecht, az ÖGB női tagozatának elnöke. A jövedelmi különbségek országon belül is változnak: az ország nyugati csücskében, Vorarlbergben 33,4 százalékkal keresnek kevesebbet a nők, míg a fővárosban Bécsben 23,9 százalék az eltérés a fizetések között.

A nők munkába való visszatérésének megkönnyítését célozza az osztrák kormány egy nemrég elfogadott törvénymódosítása, amely jövedelemfüggő gyermekgondozási támogatással próbálja elősegíteni, hogy több férfi maradjon otthon gyermekgondozási szabadságon. Jelenleg minden tizedik újdonsült apa választja ezt e lehetőséget, a kormány reményei szerint a törvénymódosítással számuk a duplájára nő.

Az intézkedés jó, de még sok a teendő a nők helyzetének javítása érdekében - hangsúlyozza az ÖGB. A szakszervezet egyik törekvése 1300 euró összegű, általánosan kötelező minimálbér bevezetése. 2009-ben vezették be az ezer euró összegű minimálbért az országban, ez azonban nem törvényben rögzített, hanem az ágazati kollektív szerződéseknek kell tartalmazniuk.

Karrier

Mire számíthat, aki Szlovéniában vállal munkát?

Hatalmas méreteket ölt a munkanélküliség Szlovéniában. A statisztikai hivatal előrejelzése szerint a jelenlegi több mint 80 ezer főt kitevő munkanélküliség az év végére elérheti a 120 ezret is. A kormány az idén összesen 600 millió eurót fordított a gazdasági válság negatív következményeinek az ellensúlyozására, egyebek mellett munkahelymegtartó programokra.

MTI Karrier

Csökkent a foglalkoztatottak száma az EU-ban

Az euróövezetben 1,8 százalékkal, a 27 tagú unióban pedig 1,9 százalékkal csökkent a foglalkoztatottak száma a második negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva - jelentette hétfőn az Eurostat.

MTI Karrier

Egyre kevesebb pénzt küldenek haza a külföldön dolgozó románok

A külföldön dolgozó román vendégmunkások egyre kevesebb pénzt utalnak haza. Ez érzékenyen érinti a román gazdaság egészét, hiszen az utóbbi években ezek a pénzek jelentették a külső deficit finanszírozásának legbiztosabb forrását - írta a román sajtó.

Szenvedély vagy betegség: emberi szükségletünk-e a függőség?

Szenvedély vagy betegség: emberi szükségletünk-e a függőség?

Még 250 milliót küld Orbán egy torontói magyar egyháznak

Még 250 milliót küld Orbán egy torontói magyar egyháznak

Ülhetne a cégéért kapott tízmilliárdokon, de hajtja az adrenalin

Ülhetne a cégéért kapott tízmilliárdokon, de hajtja az adrenalin

Felcímkézi a videóit a YouTube, hogy felismerje, ha álhírt lát

Felcímkézi a videóit a YouTube, hogy felismerje, ha álhírt lát

Srí Lanka: már 359-re nőtt a halottak száma

Srí Lanka: már 359-re nőtt a halottak száma

A Nürburgringen faragják még a frissített Honda Civic Type R-t

A Nürburgringen faragják még a frissített Honda Civic Type R-t