szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az európai középiskolák felső osztályaiban - az érettségi előtti két utolsó tanévben - a diákok 60 százaléka legalább két idegen nyelvet tanult 2007-ben az EU statisztikai hivatalának csütörtökön közzétett adatai szerint. Egy másik mérőszám alapján a 25 és 64 év közötti lakosságból Magyarországon tudtak a legkevesebben idegen nyelvet.

A középiskolai felső osztályokban az EU-országok diákjainak 6 százaléka egyetlen idegen nyelvet sem tanult. Az egyes országokat nézve a Cseh Köztársaságban, Finnországban, Hollandiában és Luxemburgban minden felső középiskolai osztályban tanítanak két vagy több idegen nyelvet.

Szlovákiában és Szlovéniában 98, Észtországban 97 százalékos volt a legalább két idegen nyelv oktatásának "lefedettsége". Ugyanakkor Nagy-Britanniában az ilyen osztályok diákjainak 51 százaléka, Írországban 19 százaléka egyetlen idegen nyelvet sem tanult. Magyarországon az Eurostat adatai szerint 57,2 százalék tanult egy, 41,8 százalék két idegen nyelvet, egy százalék egyet sem.
  
A legnépszerűbb tanult idegen nyelv Európában az angol volt, kivéve Nagy-Britanniát és Írországot, ahol franciául tanultak a legtöbben. Luxemburgban nagyjából azonos számban tanultak angolt, franciát, illetve németet. 
 
Saját értékelése szerint a 25 és 64 év közötti megkérdezett EU-lakosok 28 százaléka két vagy több, 36 százaléka egy idegen nyelvet tudott, a fennmaradó 36 százalék pedig egyet sem. A két vagy több idegen nyelvet beszélő felnőttek aránya - az önértékelések alapján - Szlovéniában volt a legnagyobb, 72 százalékos. Szlovákiában és Finnországban ez a mutató 68 százalék, a balti államokban pedig 55 és 66 százalék közötti volt. 
 
Magyarországon nyilatkozott úgy a legtöbb felnőtt megkérdezett (74,8 százalék), hogy egyetlen idegen nyelvet sem tud. Portugáliában ez a mutató 51, Spanyolországban 47 százalék volt. Magyarországon egy nyelv ismeretét 17,6 százalék, két vagy több nyelv ismeretét 7,6 százalék állította magáról. 
  
A legtöbb országban az angol volt a legtöbb ember által ismert idegen nyelv - kivétel Bulgária, a balti államok és Lengyelország, ahol az orosz, valamint Szlovákia, ahol a csehet jelölték meg a legtöbben ismert idegen nyelvként. Csehországban az angol volt a legtöbbek által ismertnek mondott idegen nyelv.

HVG Karrier

Nyelvvizsgacsalás: a bevett módszerek

Valóságos iparággá terebélyesedett a nyelvvizsgacsalás és -hamisítás Magyarországon, annak ellenére, hogy ma már se szeri, se száma a főként világnyelvekből legálisan is megszerezhető okleveleknek.

Karrier

Nyelvoktatás: forradalmi módszerek vagy ... ?

Jószerével nem telik el év, hogy ne jelennének meg a piacon új, a nyelvoktatás forradalmasítását ígérő módszerek a piacon. A tapasztalatok azonban azt sejtetik, a csodára még egy kicsit várni kell.

László Éva Lilla Karrier

Mennyibe kerül a nyelvvizsga?

Államilag elismert nyelvvizsga-bizonyítványt Magyarországon 2000. január elsejéig csak az Idegennyelvi Továbbképző Központ (ITK), az úgynevezett Rigó utca bocsátott ki, azóta viszont többféle államilag elismert nyelvvizsga és bizonyítvány létezik, ám ilyet kizárólag akkreditált nyelvvizsgaközpontok adhatnak.

Több mnt 326 ezer új koronavírus-fertőzött világszerte

Több mnt 326 ezer új koronavírus-fertőzött világszerte

Németh Róbert: A NER udvari sajtója az igazi hálózat

Németh Róbert: A NER udvari sajtója az igazi hálózat

Agrárkamara: a rossz idő miatt szálltak el a gyümölcsárak

Agrárkamara: a rossz idő miatt szálltak el a gyümölcsárak