szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ki ne gondolt volna már arra, hogy szívesebben dolgozna egyedül, mint tizedmagával? Vezetné a saját cégét, ahol azt tehetne, amit akar, anélkül, hogy bárki beleszólna a dolgaiba? Nincs koránkelés, egész napos hajtás a hangzavarban ... eszményi elképzelés. A szabadúszók élete azonban küzdelmes, a buktatókkal sokan csak akkor szembesülnek, amikor már késő: anyagi gondjaik vannak, nem tudják fizetni költségeiket. Tanácsok.

Arra vágysz, hogy a magad ura légy? Önállóan dolgoznál, hogy ne kelljen senkihez sem alkalmazkodnod, vagy egyszerűen csak otthon szeretnél dolgozni, hogy te oszthasd be az idődet? Mielőtt úgy döntesz, önállósítod magad, nem árt, ha átgondolod, mivel jár a függetlenség.
 
Anyagi feltételek, kilátások

A legfontosabb, ha saját vállalkozás beindítását tervezed, hogy előrelátó légy: mérlegeld, hogy a kezdőtőkén kívül, ami a cégalapításhoz kell, kitartanak-e majd forrásaid, amíg beindul az üzlet. Az első pár hónap különösen megerőltető, a cégalapítástól kezdve egészen addig tart a bizonytalan időszak, míg az első megrendelések befutnak, míg meg nem kapod az első megbízást. Még ez sem garancia a sikerre, a teljesítés és a fizetés között - amikor megkapod a munkádért járó pénzbeli juttatást - hónapok telhetnek el. Gondold át, számíthatsz-e a jövőben annyi megrendelésre, amiből fenn tudod tartani a céget, fizetni tudod a járulékokat magad - és később talán alkalmazottaid -  után (tb, magánnyugdjípénztár, stb.), és a levonások után marad-e jövedelmed, amiből meg tudsz élni. Az anyagiakon kívül azonban vannak egyéb tényezők is, amelyek a szabadúszókat eltántoríthatják a hosszú távú önállóságtól.

A legfontosabb kérdés talán, hogy felkészültél-e mindarra, ami a rád vár: bírod-e a gyűrődést, a feszültséget? Hogy egyedül kell dolgoznod és esetenként senki nincs, aki segíthet? Mielőtt belevágsz, érdemes felvenni a kapcsolatot néhány ismerősöddel, barátoddal, akik hasonló cipőben járnak vagy jártak. Kérd meg őket, hogy számoljanak be tapasztalataikról, így nem csak az elméleti nehézségekkel leszel tisztában, elmondásukból az is kiderül, milyen buktatókra számíthatsz. Persze mindez  területenként és cégenként változik - nem biztos, hogy hasonló nehézségeket kell majd leküzdened, mint ismerőseidnek -, de az alapszituáció hasonló.

© sxc.hu
Tájékozódj, mi kell a vállalat működéséhez - engedélyek, kezes, könyvelő, stb. Ha már évekig dolgoztál szakterületeden és most úgy döntesz, önállósítod magad, készülj fel, hogy cégvezetőként több dolgod lesz, mint egyszerű alkalmazottként, a vállalat egészére oda kell figyelned. Olyan feladatokat is el kell majd látnod, amelyekhez esetleg nem is konyítasz. Szükséged lehet szakemberek (jogász, tanácsadó) segítségére, ezért jó előre nézz utána, ki jöhet szóba. Összegyűjtöttük a leggyakoribb és legégetőbb kérdéseket, amelyekre érdemes válaszolni:  

- Megteheted, hogy néhány hónapig a tartalékaidból élj? Akkor is talpon marad a cég, ha nincs bevételed?

- Tisztában vagy a piaci kilátásokkal, előrejelzésekkel, amelyek céged jövőjét befolyásolhatják? Tudsz alkalmazkodni a piaci körülményekhez? Szakterületeden kívánsz érvényesülni, vagy egy számodra ismeretlen terepre tévedtél?

- Vannak olyan versenytársak a piacon, akik nyerő pozícióban vannak és fenyegethetik céged fennmaradását? Képes vagy küzdeni az előrejutásért, a megbízásokért?

- Be tudod osztani munkaidődet?

- Össze tudod hangolni munkádat a magánéleteddel? Hajlandó vagy túlórázni, hétvégén is dolgozni, ha a cég érdeke úgy kívánja?
Elképzelhetőnek tartod, hogy évekig nem mész szabadságra, mert a munka az első?

- Van egy olyan hely – iroda - , ahol csak a munkádra koncentrálhatsz és elvonulhatsz, ha csöndre és nyugalomra van szükséged? 

- Biztosítottak a szükséges munkaeszközök – számítógép, telefon, gépkocsi?

- Képes vagy az önállóságra és vállalod a felelősséget döntéseidért? Menedzseled vállalkozásodat, el tudod adni magad?

- Lelkes és ambíciózus vagy, akkor is kitartasz-e, ha úgy tűnik, minden összeesküdött ellened?

- Van olyan ismerősöd, akitől tanácsot kérhetsz, és akinek a véleményében megbízol? 
 

hvg.hu Karrier

Vékony jégen: mitől sokall be a főnök?

Húszperces kávészünet? Megválaszolatlan e-mailek, állandóan foglalt telefon? Hogyan lehet megregulázni a munkaidőt és feladatait lazán értelmező dolgozót? Tippek.

hvg.hu Karrier

Gyilkos irodai pletykák: hogyan profitálhatsz ezekből?

A klasszikus munkahelyi pletyka - ki kivel jár össze, kivel van jóban, esetleg él együtt - legtöbbször idegesítő és jobb kimaradni belőle: terjesztőként és „áldozatként” is kellemetlenséget okoz. Ugyanakkor tagadhatatlan, hogy vannak hasznos információk, amelyek karriered szempontjából fontosak lehetnek. Hogyan profitálhatsz a pletykákból?

hvg.hu Karrier

Hogyan áshatod el magad már az állásinterjú első percében?

Az első benyomás a legtöbb embernél általában helyesnek bizonyul, ha elbénázod a „belépődet”, könnyen elvághatod magad. Rossz benyomást kelthetsz az interjúztatóban, ha késve érkezel, elhanyagolt külsővel jelensz meg vagy magabiztosan bevonulsz, aztán leeresztesz, mint a lufi. Tippek.

hvg.hu Karrier

Nem bízol a főnökben? A leggyakoribb okok

A bizalom a jó munka záloga, kulcsfogalom, csakúgy, mint a csapatmunka, az együttműködés vagy a hozzáértés, de talán a legfontosabb, ha egy zárt közösségben dolgozol, ahol kollégáiddal egymásra vagytok utalva. Bizalom nélkül nem működik a gépezet. Nehéz definiálni, kinek, mit jelent, és milyen szintjei vannak, az azonban biztos, hogyha egyszer elvész, nagyon nehéz újra visszaszerezni.

hvg.hu Karrier

Túl szexi a kolléganő?

A kihívó öltözködés hátrányosan befolyásolhatja a vezető pozíciót betöltő nők megítélését - írja a Carrier Builder nevű amerikai álláskereső oldal egy korábbi felmérésre hivatkozva.

hvg.hu Karrier

Aggasztó jelek: a munka öl?

Az egyik friss amerikai felmérés felhívja a figyelmet a globális problémára, miszerint a dolgozók egészségi állapotára a válság is rányomta bélyegét. A növekvő munkahelyi stressz, a felgyülemlett - és le nem vezetett - feszültség, a feldolgozatlan problémák pszichés és testi megbetegedésekhez vezethetnek. Hogyan lehet megelőzni a bajt?

Koronavírusos lett egy romániai cég 27 alkalmazottja, mert nem viselték a védőfelszerelést

Koronavírusos lett egy romániai cég 27 alkalmazottja, mert nem viselték a védőfelszerelést

Fényes ötlet: az UV-C lehet a megoldás a koronavírus elnyelésére

Fényes ötlet: az UV-C lehet a megoldás a koronavírus elnyelésére

33 milliárd forint lett a Mercedes magyarországi nyeresége 2019-ben

33 milliárd forint lett a Mercedes magyarországi nyeresége 2019-ben