szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Workania.hu állásportál adatai szerint Magyarországon tavaly 4,5 százalékkal nőtt az álláskeresők száma, miközben összességében 28 százalékkal kevesebb állást hirdettek meg, mint egy évvel korábban.

A felmérés szerint az elmúlt év során a legnagyobb mértékben, 76 százalékkal a biztosítás területén nőtt az elhelyezkedni kívánók száma, míg az álláshirdetések számában a legnagyobb mértékű, 65 százalékos csökkenés a mezőgazdaság és élelmiszeriparban történt.

Az adatok életkor szerinti vizsgálata azt mutatja, hogy 2009-ben 6,2 százalékkal többen pályáztak állásra a legfiatalabb, 17-24 év közötti korcsoportból, 1,4 százalékkal csökkent a 25-34 éves álláskeresők száma, 10,7 százalékkal nőtt az állásra pályázók száma a 35-44 év közötti korcsoportban. Legjobban a két felső korosztályban nőtt az álláskeresők száma: a 45-54 év közöttiek közül 17,4 százalékkal többen voltak aktív munkakeresők 2009-ben, az 55 év felettiek közül 30 százalékkal többen kerestek állást.

A gépiparban állást keresők száma 27,5 százalékkal nőtt 2009-ben, az álláshirdetések száma eközben 51 százalékkal csökkent. A gyártás, termelés területen állást keresők száma 26 százalékkal nőtt, az álláshirdetések száma 16 százalékkal volt kevesebb 2009-ben. Az építőipar és az ingatlanpiac területen 19 százalékkal többen kerestek állást tavaly, de 55 százalékkal kevesebb álláshirdetésre jelentkezhettek. A textil-, bőr és cipőiparban 23 százalékkal többen kerestek állást 2009-ben, de szintén jelentős mértékben, 75 százalékkal csökkent a hirdetések száma.

Az autóiparban elhelyezkedni akarók száma 18 százalékkal nőtt, az állások száma eközben 58 százalékkal csökkent. A felmérés szerint 12 százalékkal nőtt az elektrotechnika és elektronika területén elhelyezkedni akarók száma, de 42 százalékkal csökkent a területen meghirdetett munkakörök száma.

A szolgáltatási területeken elhelyezkedni kívánók száma 19 százalékkal nőtt, a területen meghirdetett állások száma viszont 26 százalékkal csökkent. A vendéglátóipar, idegenforgalom területén 11 százalékkal többen kerestek állást 2009-ben, mint egy évvel korábban, a meghirdetett állások száma pedig 43,5 százalékkal csökkent. A biztonság és védelem területén 27 százalékkal nőtt az álláskeresők száma, de 47 százalékkal kevesebb volt a meghirdetett munkakör.

Az egészségügy és szociális szféra területén 26,5 százalékkal kevesebb munkakört hirdettek, miközben 11 százalékkal nőtt a területen elhelyezkedni kívánók száma.

 

hvg.hu Karrier

Megduplázódott az új állások száma, de több az álláskereső

Duplájára nőtt januárban a bejelentett új állások száma decemberhez képest, mégis 48 500-zal - az előző hónaphoz képest 8 százalékkal - nőtt a nyilvántartott álláskeresők száma - derül ki az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) honlapján közölt januári munkaerőpiaci adatokból.

hvg.hu Karrier

Nőtt az álláskeresők száma Győr-Moson-Sopron megyében

Tovább nőtt a regisztrált álláskeresők száma év végéhez képest Győr-Moson-Sopron megyében, idén augusztusban elérte a 14 ezer 475 főt, a megyében mért 7 százalékos munkanélküliségi ráta ugyanakkor elmarad az országos átlagtól.

A hazugságvizsgáló és ami mögötte van – illetve ami mögötte lesz

A hazugságvizsgáló és ami mögötte van – illetve ami mögötte lesz

Koronavírus: „vörös forgatókönyv” Erdélyben

Koronavírus: „vörös forgatókönyv” Erdélyben

Kínából érkező, veszélyes porfelhőre figyelmeztet Észak-Korea, ki is ürültek az utcák

Kínából érkező, veszélyes porfelhőre figyelmeztet Észak-Korea, ki is ürültek az utcák