szerző:
MTI

A Bajnai-kormány egyik utolsó intézkedéseként a kereskedelmi szakmák egy részénél eltörölték a végzettségi követelményt; a szakszervezetek szerint a lépés leértékeli az érintett szakmákat, és csak a nagy hipermarketek érdekét szolgálja, a kereskedők szerint viszont az új előírások megfelelnek a piaci gyakorlatnak - írja a Népszabadság hétfői számában.

A lap szerint harmincezer kiskereskedelmi alkalmazott szembesülhet rövidesen azzal, hogy munkáltatója immáron csak minimálbért köteles neki kifizetni, ami tizenhatezer forinttal kevesebb, mint a 89 ezer 500 forintos szakmai minimálbér, amire eddig jogszabály kötelezte a kereskedőt. Az előző kormány gazdasági minisztériuma ugyanis az átadás-átvétel körüli utolsó pillanatban módosította a kereskedelmi foglalkozások szakképzettségi követelményeiről szóló jogszabályt, így a jövőben az ágazat munkáltatói zöldség-gyümölcs, illetve ruházati eladónak, valamint papír-írószer kereskedői munkakörökbe azt vehetnek fel, akit csak akarnak.

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) szerint a szabályozás kifejezetten a nagy multinacionális áruházláncok érdekeit tükrözi, a kereskedők szerint viszont hamis és hangulatkeltő a szakszervezetek „multizása”. Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára szerint a rendelet főként a kisebb vállalkozásoknak kedvez, amelyek 2007 óta tartó recesszió, illetve a fogyasztást szűkítő kormányzati intézkedések, például az áfa-kulcs tavalyi emelése nyomán már nem tudják kitermelni a szakmai bérminimumot. A KASZ-nál a Népszabadságtól értesültek az egy hónapja a Magyar Közlönyben megjelent jogszabályról, és közölték: keresik a módját, hogy az új kormánynál felülvizsgáltassák a rendeletnek szerintük a szakmát ellehetetlenítő pontjait.

 

 

MTI Karrier

Tízből négy ember fél, hogy elveszíti állását

A válság óta megnőtt a félelem a munkanélküliségtől: míg a kilencvenes években csak tízből két-három foglalkoztatott félt állása elvesztésétől, az elmúlt években tízből legalább négyen tartanak ettől, bár tavaly óta kis csökkenés figyelhető meg a Tárki áprilisi kutatásának adatai alapján.

hvg.hu Karrier

Melyik megyében a legmagasabb az átlagfizetés? - felmérés

Budapesten és Fejér megyében a legmagasabb a havi átlagfizetés, míg Tolnában és Csongrádban keresenek a legkevesebbet a munkavállalók - derül ki a merces.hu fizetési felméréséből. Hogyan alakultak az átlagbérek az ország különböző régióiban tavaly?

MTI Karrier

Csökkent a munkanélküliek száma Észak-Magyarországon

Jelentősen, több mint 8 ezerrel csökkent a regisztrált munkanélküliek száma az észak-magyarországi régió három megyéjében májusban a megelőző hónaphoz képest. Összességében csaknem 103 ezren voltak állás nélkül - közölte Szabó József, a regionális munkaügyi központ főigazgatója.

Női bűnözőkre vadászik az Europol

Női bűnözőkre vadászik az Europol

Itt a péntek délután, egymást érik a balesetek

Itt a péntek délután, egymást érik a balesetek

Vádalkut kötött az ügyész a Kuciak-gyilkosság kulcsfigurájával

Vádalkut kötött az ügyész a Kuciak-gyilkosság kulcsfigurájával

Videó: Lady Gaga leesett a színpadról

Videó: Lady Gaga leesett a színpadról

Ismét lenyűgöző filmet készített az Ezerízű szerelem rendezője

Ismét lenyűgöző filmet készített az Ezerízű szerelem rendezője

Pikó: Leállhatnak a folyamatban lévő ügyek, csúszhatnak a fizetések Józsefvárosban

Pikó: Leállhatnak a folyamatban lévő ügyek, csúszhatnak a fizetések Józsefvárosban