szerző:
MTI

A nap szenzációja volt kedden Németországban, hogy a háromgyermekes Barbara Emmely két és fél éves pereskedés után ismét elfoglalhatta helyét a Kaiser's németországi áruházlánc egyik üzletének pénztáránál.

2008 elején országos tiltakozást váltott ki, hogy a Magyarországon is ismert szupermarket 31 év munkaviszony után kirúgta egyik pénztárosát, aki az ellene felhozott vád szerint jogtalanul váltott be két - összesen 1 euró és 30 centet (akkoriban alig több mint 300 forint) kitevő - üvegcédulát. Barbara Emmely munka közben a pulton találta a 82, illetve 48 centes üvegcédulákat, amelyet egy vásárló felejtett ott. A háromgyermekes anya pedig - állítólag - saját vásárlása során beváltotta azokat. A vállalat szerint ezzel az egyik kolléganője által feljelentett pénztáros nem csupán anyagi, de súlyos erkölcsi kárt is okozott. Az akkor 50 éves Emmelynek azonnal hatállyal felmondtak, és több mint 30 év után az utcára került. Három gyermekével mostanáig a kevesebb mint 500 eurót kitevő munkanélküli segélyből élt. Korábbi lakását már nem tudta fizetni, és arra kényszerült, hogy kisebbe költözzön.

Az ügy hatalmas hullámokat kavart Németországban. A ver.di és az IG Metall szakszervezeti szövetségek szolidaritási mozgalmat indítottak az állás nélkül maradt pénztáros mellett, és mellé állt az országos sajtó is. A szakszervezetek gyűléseket rendeztek, az interneten keresztül hívták fel a figyelmet az "Emmely-ügynek" elkeresztelt "durva munkaügyi jogsértés" visszáságaira, és a Kaiser's bojkottjára szólítottak fel. Egyben azt a gyanút is megfogalmazták, hogy az 1 euró és 30 cent valójában csak ürügy volt. az áruház sokkal inkább egy kellemetlennek tartott alkalmazottól kívánt megszabadulni, akinek nem felejtették el, hogy több mint 20 évvel ezelőtt részt vett egy sztrájkban.

A kialakult országos válsághangulatban sokan feltették a kérdést, hogy vajon a bankok csődjeiért felelős, euró milliárdokkal elszámolni képtelen pénzintézeti menedzsereket - akiből Németországban is akad jócskán - miért nem büntetik hasonló szigorúsággal. A Kaiser's ezzel szemben azt állította: teljesen mindegy, hogy 1 centről vagy 1 millió euróról van szó, az ügy súlyos bizalomvesztéssel járt. A lánc emlékeztetett arra az esetre, amikor az illetékes munkaügyi bíróság 1984-ben ugyancsak helyben hagyta annak az elárusítónőnek az elbocsátását, aki munka közben "elemelt" a pultról egy szelet süteményt.

A berlini munkaügyi bíróság a múlt évben a Kaiser's-nek adott igazat. Barbara Emmely azonban tovább harcolt: a szövetségi munkaügyi bíróság ugyanis a napokban a korábbi ítéletet túlzónak minősítette, és elrendelte, hogy az érintett hölgyet azonnal helyezzék vissza állásába. Az áruházlánc engedelmeskedett, az immár 52 éves pénztáros kedden ismét felvette a munkát. Arra azonban állítólag kötelezettséget vállalt, hogy a jövőben csakis saját üvegcéduláit váltja be.

Tarlós István nem akar csatateret a városházán

Tarlós István nem akar csatateret a városházán

Az Autobahnon sem sok VW Golf rohangál 319 km/h-s tempóval – videó

Az Autobahnon sem sok VW Golf rohangál 319 km/h-s tempóval – videó

A tökéletes eredmény született meg a walesi-horvát meccsen

A tökéletes eredmény született meg a walesi-horvát meccsen

Ködbe borul Nyugat-Magyarország

Ködbe borul Nyugat-Magyarország

Olcsó villanyautóként támadt fel a jó öreg Suzuki Wagon R

Olcsó villanyautóként támadt fel a jó öreg Suzuki Wagon R

Az emberek köszönték a krumplit, és leszavaztak az ellenzékre

Az emberek köszönték a krumplit, és leszavaztak az ellenzékre