szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Minden korábbinál nagyobb méreteket öltött Németországban a mérnökhiány, tavaly decemberben már 98 300 olyan betöltetlen állás volt, amelyhez mérnöki végzettség szükséges. A helyzet a gépgyártás területén a legrosszabb.

Miközben az üres mérnöki állások száma decemberben megközelítette a százezret, a mérnöki végzettséggel rendelkező regisztrált munkanélküliek száma tovább csökkent, 18 273 volt, ami 21,3 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál.

A betöltendő munkahelyek száma és a lehetséges munkavállalók száma közti különbség így 80 400 volt 2011 utolsó hónapjában, ami 2000 óta - a rendszeres adatfelvétel kezdete óta - a legmagasabb érték - közölte a német mérnökök szövetsége (VDI).

©

A gépgyártásban a legsúlyosabb a mérnökhiány, az ágazatban érdekelt cégek 35 ezer szakembert keresnek. Elektromérnökből is kiemelkedően nagy a hiány, összesen 19 600 állás betöltetlen ezen a területen. A munkaerő kínálat nemigen találkozik a kereslettel: a legtöbb munkanélküli mérnök építész- vagy építőmérnök, a két csoport együttvéve 5100 tagot számlál a VDI kimutatása szerint.

A területi megoszlás alapján az ország leggazdagabb és leginkább iparosodott déli területein a legnagyobb mértékű a mérnökhiány; Bajorországban és Baden-Württemberg tartományban összesen 35 ezer mérnöki állásra keresnek alkalmas jelentkezőt - idézte szerdán a Handelsblatt című üzleti lap a VDI jelentését.

MTI Karrier

Jobban aggódunk munkahelyünk elvesztése miatt a lengyeleknél

A lengyel dolgozók több mint fele elhagyná lakhelyét egy új állásért, és a munkahely keresése szempontjából is aktívabbak az átlagnál - derült ki a Randstad humánerőforrás-szolgáltató cég legújabb felméréséből. Az adatok szerint a magyarok jobban aggódnak munkahelyük elvesztése miatt, mint a lengyelek.

MTI Karrier

Csúcson az euróövezeti munkanélküliség

Eurótörténeti csúcson,10,3 százalékon stagnált az euróövezeti munkanélküliség novemberben a szezonális hatásoktól tisztított adatok szerint - közölte az Európai Unió statisztikai hivatala. Az Eurostat elemzése kitért a magyarországi adatokra is.

Miközben Putyin fenyegetően üzent beszédében, a rendőrök elkezdték bevinni a Navalnij mellett kiállókat

Miközben Putyin fenyegetően üzent beszédében, a rendőrök elkezdték bevinni a Navalnij mellett kiállókat

Itt az első elektromos Cadillac, a mellbevágó külsejű Lyriq divatterepjáró

Itt az első elektromos Cadillac, a mellbevágó külsejű Lyriq divatterepjáró

Tovább drágulhat a gyümölcs, a fagy elvitte a barackot

Tovább drágulhat a gyümölcs, a fagy elvitte a barackot