szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A világ munkavállalóinak negyede rendszeres kapcsolatban áll más országok dolgozóival, míg a magyaroknak csupán 14 százaléka kapcsolódik be a nemzetközi vérkeringésbe - derítette ki felmérésében az Ipsos.

Az üzleti világ mintegy kétharmada angolul kommunikál, második helyen a spanyol nyelv szerepel, alig 5 százalékkal. A más országokbeliekkel együttműködő magyarok fele használja az angol nyelvet, 20 százalékuk a németet, míg 16 százalékuk az anyanyelvükön érteti meg magát.

©

Az Ipsos felmérése szerint legfőképp az indiai, a szingapúri és a szaúd-arábiai munkavállalók kényszerülnek rá, hogy más nemzetbeliekkel kapcsolatba kerüljenek. A nemzetközi munkavégzés legkevésbé a japánok körében elterjedt, mindössze 9 százalékuk teremt konkaktust külföldiekkel.  Az orosz, a lengyel és  a magyar munkaerő is inkább otthoniakkal tölti el a 8 órát, 14-14 százalékuknak szükséges együttműködnie idegen ország dolgozóival. Az viszont közös vonása minden országnak, hogy főképpen a diplomások, a magas jövedelműek és a 35 év alattiak részesei a munka nemzetközi világának.

A magas jövedelemmel rendelkezők, a diplomások körében a legelterjedtebb üzleti nyelvként az angol, ugyanis háromnegyedük ezt használja. Legfőképp az észak-amerikaiak  (76%) jelezték, hogy angol nyelven – tehát az anyanyelvükön - tartanak szakmai kapcsolatot más nemzetek polgáraival, őket az Ázsia és a Csendes-óceáni térség (72%), a Közép-Kelet és Afrika (67%), Európa (63%) és Latin-Amerika (33%) munkavállalók követik.

A spanyol nyelv a második leggyakoribb nemzetközi kapcsolattartási eszköz, ezt viszont csupán a dolgozók 5 százaléka használja. A spanyolt a mandarin (4%) és a francia (3%) követi. Két százaléknyian jelölték meg a németet, az arabot, a hindit, az olaszt és az oroszt, mint közös üzleti nyelvet.

Fagyizórazziát tart a NAV

Fagyizórazziát tart a NAV

Leleplezték a hibrid Lamborghini hiperautó nyitott tetős változatát

Leleplezték a hibrid Lamborghini hiperautó nyitott tetős változatát

Postafiókban lakik a 24.hu újságírója – hazudta a Hír Tv

Postafiókban lakik a 24.hu újságírója – hazudta a Hír Tv