szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Szerdától publikusak a kötött felhasználású Diákhitel2 kötelező törlesztési hányadai, valamint a szabad felhasználású Diákhitel esetében a 2012/2013-as tanévre igényelhető hitelösszegek - derül ki a Diákhitel Központ közleményéből.

Az első hiteligénylési periódus augusztus 15-től szeptember 17-ig tart - közölte a Diákhitel Központ. Szerdától az eddigi Csalogány utcai Diákhitel Ügyfélszolgálat mellett a KÖKI Terminálon is intézhetik ügyeiket a Társaság ügyfelei. Az idei tanévre vonatkozó hiteligényléseket viszont kizárólag a Diákhitel elektronikus ügyintézési felületén, a www.diakhiteldirekt.hu oldalon keresztül lehet lebonyolítani.

Az idei tanévtől az önköltséges vagy állami részösztöndíjas hallgatók a Diákhitel1 mellett a kötött felhasználású Diákhitel2-t is felvehetik, amely kizárólag a képzési díj kiegyenlítésére használható fel. A felvehető hitelösszegnek nincs felső határa. Legfeljebb azonban akkora összeget vehet fel a hallgató, amekkora az intézmény felé fennálló fizetési kötelezettsége. Az igényelt hitelt a Diákhitel Központ közvetlenül az egyetem/főiskola számára utalja, így biztosítva, hogy csak és kizárólag a képzés díja egyenlíthető ki belőle.

A Diákhitel2 hitelfelvevők felé felszámított kamatlába 2012. október 15-étől évi 2 százalék, a piaci kamat 2 százalék feletti részét az állam kamattámogatás formájában állja a diákok helyett. A Diákhitel2 kötelező törlesztési hányadai a hallgatói jogviszony megszűnésének időpontjában fennálló tartozás függvényében 1 millió forintig 4 százalék a kötelezp törlesztési hányad, 1 000 0001 és 2 millió forint között 5 százalék, 2 000 001 és 3 millió forint között 7 százalék, 3 000 001 és 4 millió forint között 9 százalék, míg 4 millió forint felett 11 százalék a kötelező törlesztési hányad.

A hitelszerződésüket 2012. augusztus 15-ét követően kötött hallgatók havonta maximum 50 ezer forint összegű kölcsönt igényelhetnek.

A korábban kötött kölcsönszerződések esetében ez a maximum csak a költségtérítéses képzésben tanulóknak érhető el, az államilag finanszírozott hallgatók továbbra is maximum havi 40 ezer forinthoz juthatnak hozzá. A köztes felvehető összegek változatlanok maradnak: havonta továbbra is 15, 21, 25, 30, 40 ezer forint igényelhető.

Önök kérték: internetes szavazásból született a legújabb Ford

Önök kérték: internetes szavazásból született a legújabb Ford

Orbán Ráhel férje cégében lett ügyvezető

Orbán Ráhel férje cégében lett ügyvezető

Először coming outolt aktív NFL-es amerikaifocista

Először coming outolt aktív NFL-es amerikaifocista