szerző:
hvg.hu/MTI

Az MSZP üdvözli az alapjogi biztos állásfoglalását a várandós munkavállalókkal kapcsolatban. Az ombudsman szerint alkotmányosan aggályos az új Munka törvénykönyvének azon előírása, amely szerint a várandós munkavállalónak tájékoztatnia kell a munkáltatót terhességéről, hogy később jogosult legyen a felmondással szembeni védelemre, ezért normakontrollért az Ab-hoz fordult.

Az MSZP üdvözli az alapjogi biztos állásfoglalását a várandós munkavállalókkal kapcsolatban. A párt szerint nemcsak jogilag aggályos és megalapozatlan, de kifejezetten megalázó a Fidesz-kormány Munka törvénykönyvének szabályozása, miszerint a kismamának tájékoztatnia kell a munkáltatót terhességéről.

"Minden anya és leendő anya nevében köszönjük a tolakodó kíváncsiságot, a megalázással egyenértékű törődést, de nem kérünk belőle. A gyermekvállalás és a gyermekvárás egy nő, egy család legbelsőbb magánügye, ahhoz a munkaáltatónak semmi köze sincsen" - olvasható Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP elnökségi tagjának "Újabb Fidesz-bukta jöhet" című hétfői közleményében.

"A Fidesz-KDNP politikusaitól már megszokhattuk, hogy híján vannak a nőket megillető tisztelet megadásának (Varga István, Tasó László, Karvalics Ottó és többek beszólásai), most remélhetőleg az Alkotmánybíróság is kimondja, hogy a pártszövetség jogalkotása nemcsak tiszteletlen, de alapjog sértő" - írja a képviselő.

Az MSZP bízik benne, hogy az Ab a nők érdekeit figyelembe véve megsemmisíti a Fidesz erőszakosan és a modern demokrácia értékeivel teljesen ellentétesen hozott szabályát, és reméljük, hogy a kormánypárti képviselők belátják végre súlyos tévedésüket.

Szabó Máté az Ab-hoz fordult

Az ombudsman szerint alkotmányosan aggályos az új Munka törvénykönyvének azon előírása, amely szerint a várandós munkavállalónak tájékoztatnia kell a munkáltatót terhességéről, hogy később jogosult legyen a felmondással szembeni védelemre. Szabó Máté ezért az Alkotmánybírósághoz fordult felülvizsgálatért. A csütörtöki közlemény szerint - amelyet az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala juttatott el pénteken az MTI-hez - egy panaszos beadványban kérte Szabó Mátétól, hogy kezdeményezze az előírás alkotmányos normakontrollját.

Szabó Máté szerint bár a gyermeket váró, illetve gyermeket nevelő nők védelmét szövegszerűen nem tartalmazza az alaptörvény, annak több rendelkezéséből levezethető az állam jogvédelmi kötelezettsége. A munka világában a felmondás tilalma ennek a jogvédelemnek az egyik legjellemzőbb és legáltalánosabb eszköze, és azt a Magyarország által vállalt nemzetközi emberi jogi, valamint az uniós jogvédelmi kötelezettségek is tartalmazzák - hangsúlyozták a közleményben.

"A nő legszemélyesebb belső szférája"

Az alapjogi biztos arra hívta fel a figyelmet, hogy a jogalkotónak alkotmányosan alá kell támasztania a bejelentés előírását, mivel a munkavállaló nő "legszemélyesebb belső szférájával", az egészségügyi és családi állapotával kapcsolatos információról van szó. A közleményben kitértek arra: az előzetes bejelentés előírása indokolatlanul megalázó helyzethez vezethet, hiszen a várandósság esetleges megszakadásáról is tájékoztatni kell a munkáltatót.

Mindezek alapján az ombudsman szerint az előzetes bejelentési kötelezettség sérti a gyermeket váró nők emberi méltósághoz és magánszférához való jogát. Emellett Szabó Máté úgy látja, hogy a bejelentés előírása az esetleges visszaélések megelőzésére sem alkalmas, nincs racionális indoka sem - tették hozzá.

Az indítvány szövege itt olvasható.

Megvan Karl Lagerfeld utóda a Chanelnél

Megvan Karl Lagerfeld utóda a Chanelnél

Meghiúsulhat a Tesco és a Media Markt összefonódása

Meghiúsulhat a Tesco és a Media Markt összefonódása

"Az állam nem túl sikeres vállalkozó" – nyugati magyar professzorok üzentek az MTA-átalakítás miatt

"Az állam nem túl sikeres vállalkozó" – nyugati magyar professzorok üzentek az MTA-átalakítás miatt

Szegény vevő alatt elszabadult az autó, lerombolta a kereskedést – videó

Szegény vevő alatt elszabadult az autó, lerombolta a kereskedést – videó

Tölgyessy: Orbán letért a nyugati útról, és kiderül, megint rossz oldalra állt-e az ország

Tölgyessy: Orbán letért a nyugati útról, és kiderül, megint rossz oldalra állt-e az ország

Itt a világ első lazacautomatája

Itt a világ első lazacautomatája