HVG Extra Business
HVG Extra Business
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Milyen a jövő bankára? Például öltöny helyett kapucnis pulóvert visel, és jobbá akarja tenni a világot. Virtuális pénztárca diákoknak, digitális pénzügyi tervező, bankszámla menekülteknek – három magyar pénzügy-technológiai (fintech) programot mutatunk be.

Taqanu 

Mi az a fintech?
A digitális forradalom világában a bank már nem csak épület. Főleg nem az Y generáció számára, amely már nem bankfiókban kezeli a pénzügyeit. A pénzügyi startupok olyan technológiai megoldásokat találnak ki, amelyekkel kényelmesebben, gyorsabban vagy olcsóbban bankolhatunk.

Az Y generációt gyakran emlegetik úgy, mint amely képes pozitív hatással lenni az emberiség jövőjére. A Taqanu 27 éves magyar alapítóját például a Real Leaders amerikai lap beválasztotta azon fiatal vezetők közé, akik ötleteikkel jobb világ megteremtésére inspirálnak. A Berlinben élő Némethi Balázs azon dolgozik, hogy a menekülteknek is lehessen bankszámlájuk. A pénzügyi rendszerhez ugyanis csak személyi okmányokkal, állandó lakcímmel lehet hozzáférni, ami többek között sem a hajléktalanoknak, sem a háborús övezetből érkezőknek nincs.

„Ha ma nincs bankkártyád, bankszámlád, akkor tulajdonképpen nem is létezel. Így aztán a papír nélkül utazó menekülteknek esélyük sincs a társadalom részévé válni”

– mondja Némethi. Technológiája lényege, hogy az okostelefonokból, közösségi médiából nyert adatokból be lehet azonosítani a személyt, aki ténylegesen a bankszámlát használja. A legnagyobb problémát persze a törvényi, szabályozói környezet jelenti.

Balázs egyébként építésznek tanult, de egy erasmusos út után - ahol olyan dolgokat próbálhatott ki, amiket az itthoni egyetemeken nem - biztos lett abban, hogy nem fog épületeket tervezni. Hazatérése után a CESA startupdíj szervezésébe folyt bele, de két másik startuphoz, köztük a fizetős szundikálásról híres Snopy apphoz is köze volt.

A menekültek bankszámlájának ötlete norvég munkája során jött, amikor még fix állású európaiként is három hónapjába telt, míg bankszámlához és bankkártyához jutott. Másrészt a 2015-ös menekültválság miatt felépített magyar kerítés miatt sokszor kellett magyarázkodnia norvég ismerősei előtt.

„Ha egy magamfajtának három hónapnyi utánajárásba telik a bankszámlanyitás, akkor a papírok nélküli migránsoknak esélyük sincs rá"

– vélte. Ezt pedig annyira igazságtalannak érezte, hogy elkezdett dolgozni a megoldáson. Hogy pontosan mi lesz a tervéből, egyelőre nem tudja megmondani, de talán hamarosan elhanyagolható lesz a személyi okmány a számlanyitáshoz.

Family Finances

A 23 éves Muck Iván és Fodor Papp Gábor a Corvinus Egyetem mellett egy management consulting cégnél dolgozott pénzügy-technológiai elemzőként. Ott találták ki a Family Finances virtuális pénztárca ötletét, amelynek dizájnjáért Iván ikertestvére, a Prezinél dolgozó Feri a felelős.

A diákok számára készített virtuális pénztárca segítségével a tanulók a zsebpénzüket költhetik el. Mégpedig kontrolláltan, hiszen költéseiket rajtuk kívül a szülők is visszakövethetik. A diákoknak ugyanis jelenleg még nincs saját bankkártyájuk, ám annál többet vásárolnának mobilon online. Az alkalmazást idővel EduTech funkcióval is ki lehetne egészíteni, ennek révén játékosan pénzügyi tudatosságra nevelnék a tizenéveseket.

A fiúk ötlete bekerült egy 18 hetes inkubációs programba, amelynek végére szeretnék letölthetővé tenni a legalapvetőbb funkciókkal ellátott alkalmazást. Kezdetben bankkártyaként még nem fog működni az app, de pénzügyi tervezéseket már tudnak vele végezni a gyerekek, és az edukációs programot is használhatják. Egy év múlva pedig már a szülők által használt funkciók is elérhetővé válhatnak.

A három egyetemista a saját bőrén tapasztalta meg, hogy szükség van a diákok pénzügyi tudatosságának növelésére. Iván és Feri a Studium Generale diákszervezet, Gábor pedig a FAKT szakkollégium révén tanított középiskolásoknak többek között pénzügyi ismereteket. Gábortól az öccse ráadásul folyamatosan elkéri a bankkártyáját, hogy játékot vehessen online.

Persze ez is fiókban eltűnő ötlet maradhatott volna, ha – ahogy Feri fogalmaz – ötletük iránti szenvedélyük miatt az egyetem és a munka mellett nem áldozták volna fel a szabadidejüket a részletek kidolgozására. „A saját ötlet áldozatokkal jár, de még ha belebukunk is, tanulunk belőle” – mondja Iván.

Wyze

Éveken át Excel-táblázatban vezette kiadásait a Wyze alkalmazás egyik kitalálója, Mudri György.

„Minden egyes költésemet feljegyeztem, az utolsó kakaós csigáig. Rákényszerültem, mert már akkor több külön kasszát kezeltem – vállalkozás, alapítványi program, magáncélú költések”

– mesél kiadáskövető alkalmazása alapötletéről. Aztán hamar kiderült számára, hogy ez időrabló tevékenység, ezért társával, Gémes Tamással olyan megoldást fejlesztettek ki, amely havi ötperces ráfordítással megmondja, mennyit költünk rezsire, benzinre, kenyérre vagy épp újságra.

A jelenleg piacon lévő alkalmazásokkal ellentétben a Wyze automatikusan a bankszámláról olvassa le ugyanis az adatokat – több hazai bank számlatörténete is szinkronizálható rajta. Mudri szerint ez már egy átlagembernek is vállalható időráfordítás, anélkül, hogy feladná a költések feljegyzését, ami amúgy a takarékosság és a pénzügyi tudatosság egyik alapja.

György egyébként több irányban is gondolkozik és fejleszt. A személyes pénzügyi tervező app mellett a Wyze építőkövei API-ként is funkcionálhatnak, vagyis más fintech cégeknek nem kellene mindent elölről kifejleszteniük saját alkalmazás kidolgozása során. Emellett Fintech Blocks néven azon is dolgoznak, hogy a bankok AppStore-hoz hasonló piactérről válogathassanak a számukra megfelelő fintech megoldások közül.

Neizer Anita cikkét teljes terjedelmében a HVG Extra Business 2017/1-es számában olvashatja el.

Friss lapszámunkban olyan etikus befolyásolási módszereket mutatunk be, amelyekkel jobb hellyé tehetjük a világot, javíthatunk megítélésünkön vagy könnyebben eladhatjuk termékeinket. Keresse a magazint az újságárusoknál, vagy rendelje meg itt kedvezménnyel! Ha megtetszett az újság, fizessen elő egy évre, és Simon Sinek A jó vezetők esznek utoljára című könyvét adjuk az előfizetés mellé.

Ha érdeklik a gazdasági, üzleti témák, lájkolja a HVG Extra Business Facebook-oldalát!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
HVG Extra Business Business magazin

„Ostoba kapzsiság, urambátyám attitűd, hátba szúrósdi – ezek elől menekülök”

Vállalkozni, beszállni egy cégbe mindenképp kockázatos dolog. Hiába menő egy termék, biztató a piac érdeklődése vagy meggyőző az üzleti terv, a kockázatot csak minimalizálni lehet. Főleg akkor, ha az ember egyszerre tucatnyi vállalkozásba fektet. Kádas Péter kockázatitőke-szakértővel beszélgettünk bukásról, extrém rizikóvállalásról, valamint arról, meddig lehet elmenni biztonsági háló nélkül.

Hússzor annyi mikroműanyag kerül a szervezetébe annak, aki csapvíz helyett palackozott vizet iszik

Hússzor annyi mikroműanyag kerül a szervezetébe annak, aki csapvíz helyett palackozott vizet iszik

Megállapodott az ellenzék: online és személyesen is lehet majd szavazni az előválasztáson

Megállapodott az ellenzék: online és személyesen is lehet majd szavazni az előválasztáson

A Facebook nem lép fel a klímatagadókkal szemben – állítja egy kutatás

A Facebook nem lép fel a klímatagadókkal szemben – állítja egy kutatás