szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség (EU-OSHA) új jelentése a szálloda- és vendéglátóiparban (HORECA) dolgozó munkavállalók által viselt kockázatokra összpontosít. Bemutatja a munkahelyi kockázatok kezelésére vonatkozó helyes gyakorlatot, emellett összefoglalást ad a területtel kapcsolatos politikáról, és leírja az ágazatban zajló változásokat.

A HORECA ágazat számos EU-tagállamban egyre fontosabb munkahelyteremtő forrás, mely magas számban foglalkoztatja az alacsonyan képzett fiatal és migráns munkavállalókat is. A munkakörülmények azonban gyakran nehezek, a munkaidő hosszú, a feladatok pedig fizikailag megerőltetőek. Ráadásul ezt az ágazatot a tipikustól eltérő munkaidő-beosztás jellemzi, amelyben megszokott a szezonális és a váltott műszakos munka.

A munkaidővel, a munkaköri követelményekkel és az önálló munkavégzéssel kapcsolatosan 1995 és 2000 között a munkakörülmények romlását állapították meg. A HORECA ágazatban dolgozók emellett számos pszichoszociális kockázattal szembesülnek: hosszú, nem szokványos és kiszámíthatatlan munkaidővel, a munka irányításának hiányával, nagy munkateherrel és időkényszerrel, amelyek megnövekedett stresszhez, valamint a munka és a magánélet egyensúlyának megbomlásához vezethetnek.

Az itt dolgozók gyakrabban találkoznak a fogyasztók, a kollégák és a munkavállalók általi erőszakkal, zaklatással és megkülönböztetéssel, mint más ágazat dolgozói. Gyakrabban szembesülnek fenyegetéssel (12 százalék szemben a 8,5 százalékkal), fizikai erőszakkal (6,5% szemben a 3,5%-kal), szexuális figyelemmel (8% szemben a 2%-kal). Továbbá a HORECA ágazat dolgozói nagyobb mértékű megkülönböztetést tapasztalnak (10,5% szemben a 6,5%-kal). A pubokban, diszkókban, éjszakai klubokban és bárokban dolgozók különösen nagy kockázatnak vannak kitéve.

A dolgozók által tapasztalt fizikai kockázati tényezők a következők: hosszan tartó állás és nehéz súlyok cipelése; magas zaj- és füstszint; nagyon magas vagy alacsony hőmérsékletek, valamint veszélyes anyagokkal, például tisztítószerekkel történő munkavégzés. Az ezekből származó egészségügyi problémák többek között váz- és izomrendszeri megbetegedések, bőrbetegségek és légzőszervi panaszok lehetnek.

Az ágazatot érintő biztonsági és egészségvédelmi szakpolitika főként az élelmiszer-higiéniára, valamint a dohányzási tilalomra irányul, ami egyes esetekben további biztonsági és egészségvédelmi intézkedések bevezetéséhez vezet. Magyarországon az ellenőrzési szempontok igen széleskörűek, személyi, tárgyi és szervezési feltételekre terjednek ki. Szükséges felmérni a munkavállaló egészségi alkalmasságát, képzettségét, kioktatottságát, fel kell mérni a létesítmény és a munkaeszközök állapotát, ellenőrizni kell az egyéni védőeszközök meglétét, illetve a megfelelő munkavállalói létszámot és a biztonsági előírások betartását.

Annak ellenére, hogy a vendéglátóipar nem tartozik a veszélyes tevékenységek közé, munkájuk során mégis számos súlyos hiányosságot tapasztalnak a felügyelők, főleg konyhai tevékenységek végzésével kapcsolatban.
Szabálysértés észlelése esetén a felügyelő a cselekmény súlya alapján enyhébb esetben jogszabályi előírás alapján helyszíni bírságot szab ki, ennek mértéke 3000 Ft-tól 20.000 Ft-ig terjedhet. Súlyosabb munkavédelmi szabálysértés elbírálása határozatban történik, ekkor a bírságtétel 3000 és 100000 Ft közötti összeg. 

2007-ben a „Szálláshely, vendéglátás” tevékenység munkavédelmi hiányosságai miatt Magyarországon 18 szabálysértési határozat született, 577  000 Ft összegben. További 83 eset pedig 701 000 Ft helyszíni bírságot eredményezett. A szabálysértési bírságokon kívül a munkavédelemről szóló 1993. évi törvény a munkavédelmi bírság kiszabását is lehetővé teszi. 2007-ben 15 munkavédelmi bírsághatározat született az ágazatban, összesen 3 780 000 Ft összegben. A szakemberek ebben az évben 1 223 szálláshelyet, vendéglátó egységet ellenőriztek.

Mivel a HORECA létesítmények 90%-a igen kisméretű (legfeljebb 10 dolgozót foglalkoztat), a munkaadóknak gyakran nem áll rendelkezésükre elegendő idő és forrás ahhoz, hogy a jogszabályokat gazdálkodó szervezeti szinten maradéktalanul végrehajtsák. Az EU-OSHA jelentése a sikeres kockázatmegelőzés számos példáját tartalmazza, amelyek nemcsak az éttermek és szállodák, hanem iskolai étkezdék, klubok és bárok számára is hasznosak. A megelőzés hatékony irányítása magában foglalja a megfelelő kockázatértékelést, a munkavállalók bevonását és a megelőző intézkedések sikeres végrehajtásáról szóló képzést.

A jelentés mellett az EU-OSHA számos, a területtel kapcsolatos biztonságot és egészségvédelmet érintő anyagot dolgozott ki, hét tájékoztatót készített a helyes gyakorlatokról, valamint létrehozta a „biztonságos munkavégzésért a multikulturális HORECA ágazatban” elnevezésű fórumot. Ezek mindegyike megtalálható az EU-OSHA honlapján. A fórum különösképpen azokat a problémákat tárja fel, amelyekkel a migráns munkavállalók tömegei szembesülnek az ágazatban, valamint gyakorlati megoldásokat nyújt számukra.

 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!