szerző:
hvg.hu

Nyereségesség növelése, likviditási helyzet javítása, tőkeszerkezet átalakítása - ez lehet a megoldás a válság túléléséhez. A feladat a szakértők szerint végrehajtható, ráadásul java részt saját erőforrások felhasználásával.

A válság olyan külső piaci környezetet teremtett, amelyben a cégek rákényszerülnek arra, hogy saját gazdaságos működésüknek nagyobb figyelmet szenteljenek. A működés átvizsgálását ráadásul a cégek többnyire saját belső és külső erőforrásaik felhasználásával meg tudják oldani: a pénzügyi vezető, a könyvvizsgáló, a könyvelő, a jogi képviselő és a banki kapcsolattartó segítségével. Amíg a vállalkozások eddig kedvező feltételekkel tudtak nagy mennyiségben külső forrásokhoz jutni, a válság hatására beszűkülnek lehetőségeik és kevesebb hitelhez tudnak majd hozzájutni lényegesen szigorúbb feltételek mellett.

A pénzintézetek többsége már bejelentette, hogy elsősorban a kevésbé kockázatos ügyfelek számíthatnak további finanszírozásra, akik be tudják mutatni, hogy tevékenységük jól jövedelmez, így kitermeli a hitel kamat és tőke részének is a fedezetét, valamint megfelelnek a várhatóan növekvő önrész elvárásoknak. „A válság új mércével méri a vállalkozásokat, a két kulcsfontosságú mutató a folyamatos likviditás és a nyereségesség lesz.” – hangsúlyozza Gerendy Zoltán, a BDO Forte Könyvvizsgáló, Adó- és Pénzügyi Tanácsadó Kft. ügyvezető partnere.

A profit ára

A külső forrást rendelkezésre bocsátó intézmények – legyenek azok bankok, kockázati tőkések, vagy akár az unió a pályázatokon keresztül – egyre inkább feltételként fogják szabni a vállalkozás nyereségességét, és ezzel együtt a saját tőke folyamatos megerősítését. „A nyereségességhez mindenekelőtt vállalkozás működését transzparenssé kell tenni – véli Gerendy hozzátéve ez ugyan rövidtávon akár extra költségeket is jelenthet az elmaradt bevallások, járulékok pótlólagos befizetése, vagy a könyvelési tételek átvizsgálása és emiatt az adóalap megnövelése révén, ám hosszú távon mindenképpen kifizetődő. A folyamat végére ugyanis előáll egy átlátható és ellenőrizhető rendszer, amelyben a költségek jóval nagyobb kontroll alatt tarthatók, s a racionalizálás nem jelent automatikus létszámleépítést.

Kézben tartható likviditás

A hosszú távú likviditás fenntartásához aktív cash-flow menedzsmentre van szükség, ami az ügyfelek minősítésével kezdődik. Meg kell vizsgálni, hogy melyik vevőnek milyen a fizetőképessége, vagyis a fizetési gyakorlatáról kell információt szerezni az esetleges korábbi tapasztalatok és külső források (pl. hitelminősítők) felhasználásával. Sokan azért nem aktívak a követeléseik behajtásában, mert úgy vélik, hogy ronthat a már meglévő vevő kapcsolatokon, ha szóvá teszik a késedelmes teljesítést.

Ám a tapasztalat éppen ennek az ellenkezője: érdemes rögtön az első alkalommal reagálni a tartozás kiegyenlítésben tapasztalt csúszásra. A cégek rendszerint akkor kezdenek a probléma kezelésébe, amikor már csak a hivatalos levelezés és a jogi út maradt az eszköztárban. E helyett célravezetőbb mindjárt az elején tárgyalást kezdeményezni, felmérni, hogy mi lehet az oka a késedelemnek, és megállapodni egy olyan konstrukcióban, ami mindként fél számára elfogadható. További biztonsági alternatívákat jelenthet a kereskedelmi gyakorlatban szokásos jogi biztosítékrendszerek szerződéses rögzítése (garanciák, biztosítékok stb.)

Tőkebevonási alternatívák

A magyar cégek bátrabban nézhetnének szembe a válság okozta recesszióval, ha mindeddig több saját tőkét tudtak volna felhalmozni, s nem csak a szükséges minimális tőkével rendelkeznének gyakran magas eladósodottság mellett. Ez erősítené a banki hitelfelvétel lehetőségét, melynek viszont jelenlegi kamatfelára ijesztően magas.  A tőkeszerkezeten külső tőke bevonásával is lehet javítani, ám ez a megoldás rendszerint közvetett módon (nem a társaság szintjén) még drágább, mint a hitel, hiszen éppen a forrásbevonás logikáján alapulva a jelenlegi 11 százalékos alapkamatra rakódik rá a tőkebefektetéssel járó kockázat, ami a végén, akár 25-30 százalékos megtérülési elvárást is jelenthet a befektetők részéről.

Gerendy úgy véli, hogy az egyes ágazatokban meginduló koncentráció is jó alapot teremthet a tőkeszerkezet javításához, különösen azoknál a vállalkozásoknál, amelyek nyereségességéhez a méretgazdaságosság elérésén keresztül vezet az út. Azok a cégek pedig, amelyek megfelelő likviditással és finanszírozással rendelkeznek, jól megalapozott cégvásárlásokkal a piacszerzés révén jelentősen megerősödhetnek, mert a tapasztalatok szerint válságos időkben lényegesen kedvezőbb áron lehet hozzájutni olyan cégekhez, amelyek akár további piacot, akár megfelelő szakértelmet, vagy kapacitást hozhatnak a vásárlónak.

 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Gazdaság

A vállalkozások egyre erősebben érzik a válság hatását

A vállalakozások egyre erősebben érzik, hogy a gazdasági válsággá fejlődött pénzügyi krízis Európában is mély és időben elhúzódó lesz. A pénzügyi turbolenciák októberi globális és hirtelen fellobbanása, ereje igazolta a vállalatok borúlátását. A recessziós félelmek valóra váltak, néhány nagygazdaságban (USA, Németország) a termelés harmadik hónapja csökken – áll az Ecostat legújabb elemzésében.

MTI Vállalkozás

Válságban a magyar cégek: leépítések, munkaidő-csökkentés

A gazdasági válság érezhetően rontja a legtöbb magyarországi vállalat 2008. évi eredményét, és 2009-ben erős forgalom-visszaesésre számítanak a cégek - ez derül ki a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) november 10. és 16. között végzett gyorsfelméréséből.

Vállalkozás

Nem spórolunk a válság miatt

Nem csökken a felvenni kívánt áruhitelek száma tavalyhoz képest, a nők szívesebben, a férfiak többet költenek, a netezők pedig továbbra is tudatosabbak -derül ki a Kirakat.hu és a Szonda Ipsos közös felméréséből.

MTI Gazdaság

A vállalati hitelezésen egyelőre nem látszik a válság hatása

A nemzetközi pénzügyi válság legújabb hullámverésének kezdetén, októberben erősen lassult a bankközi hitelezés növekedése, viszonylag gyorsan lassult a lakossági hitelezés bővülése is, de a pénzügyi szektoron kívüli vállalatok hitelellátása továbbra is jól tartotta magát, még mindig rekord közeli ütemben nőtt, ez derül ki az Európai Központi Bank (EKB) csütörtökön megjelent statisztikájából.

Rá sem fog ismerni a megújult Keleti pályaudvarra – fotók

Rá sem fog ismerni a megújult Keleti pályaudvarra – fotók

Tragédiával végződött az online közvetített zsiráfszületés a magdeburgi állatkertben

Tragédiával végződött az online közvetített zsiráfszületés a magdeburgi állatkertben

Ha ezt nálunk is élesítik, egyenesen a Google keresőből lehet majd ételt rendelni

Ha ezt nálunk is élesítik, egyenesen a Google keresőből lehet majd ételt rendelni

Kipróbáltuk az első tényleg hipergyors villanyautó-töltőt

Kipróbáltuk az első tényleg hipergyors villanyautó-töltőt

17 milliárdot költenek a Balatoni Bringakör felújítására

17 milliárdot költenek a Balatoni Bringakör felújítására

Magyarországon mosták a pénzt az osztrák szerencsejátékosok

Magyarországon mosták a pénzt az osztrák szerencsejátékosok