A 2007-es csúcs óta jelentősen megváltozott a helyzet a Deloitte Közép-Európai Kockázati Tőke Bizalmi Indexe mélyponton van, ennek ellenére Közép-Európa a várakozások szerint változatlanul számos kockázati tőke alap egyik legfontosabb befektetési terepe marad.

Az utóbbi hónapokban a kockázati tőke befektetők aktivitása és hangulata az elmúlt öt év legalacsonyabb értékére süllyedt Közép-Európában, párhuzamosan a globális piaci trenddel, valamint a bankpiacokon tapasztalható likviditáshiánnyal. Egyes PE alapok a partvonal mellől figyelnek, míg mások hajlandóak csak tőkéből finanszírozott tranzakciókba is belevágni, amíg a hitelpiac visszatér az akvizíciófinanszírozás területére. Mostanra az aktív portfolió kezelés került a középpontba. 

A jelenlegi általános optimizmushiány és óvatosság ellenére a kockázati tőke pozitívan tekint Közép-Európára, mint az egyik olyan régióra, amelyet várhatóan kevésbé fog érinteni a globális gazdasági visszaesés, mint a befektetők elsőszámú célterületének számító angolszász piacokat. Sok közép-európai kockázati tőke szakember hatalmas lehetőségként tekint a jelenlegi környezetre, és úgy vélekedik, hogy a 2009-ben elvetett magok gazdag termést hoznak majd a jövőben. Természetesen a 2008-ban elvetett magok is folyamatos gondozást igényelnek, hogy termőre fordulhassanak. Ezt megerősítik a Deloitte legutóbbi Közép-európai kockázati tőke bizalmi felmérésének megállapításai is.

A válság jelei láthatók és érzékelhetők a vezető gazdaságok szinte valamennyi területén. A gyors felépülés reményét aláássák a bezárult hitelcsatornák és a stagnáló bankközi piac. A nemzetközi részvénypiacok korábban soha nem látott volatilitása mellett az európai részvények is történelmi mélypontokra estek vissza.

A teljesen átalakult M&A környezet ellenére a vezető PE alapok pozíciója változatlanul erős Közép-Európában, mivel az elmúlt évek sikeres forrásgyűjtése eredményeként rendelkeznek befektethető forrásokkal, ugyanakkor jellemzően várakozó álláspontra helyezkednek, és a piaci belépést alátámasztó megtérülésre, az eladói várakozások szerényebbé válására, valamint a hitelpiacok visszatérésére várnak – tette hozzá.

A Deloitte szakértője kiemelte: A jelentős kockázati tőke befektetők szerint a jelenleg tapasztalható lassulás három legfontosabb oka a piacok bizonytalansága, a beszűkült finanszírozási lehetőségek, és az eladói elvárások átárazódásának időigénye. A piaci szereplők jelenleg aggodalommal figyelik a jogi értelemben vett vevői kötelezettségvállalás és a pénz tényleges kifizetése között tátongó szakadékot és a gyorsan változó pénzügyi terveket.

Ha optimistább alapállásból közelítjük meg a helyzetet, a múltbeli piaci válságok idején mindig több lehetőség adódott az értékteremtésre a szabad forrásokkal rendelkező szereplők számára, akik alulértékelt, kényszerértékesítésekkel jellemezhető piacra léptek be olyan időszakokban, amikor a készpénz az úr. Az erős vállalatok számára soha vissza nem térő lehetőség nyílhat meghatározó piaci részesedés megszerzésére – tette hozzá.

Seres Béla hangsúlyozta: Várhatóan a vállalati tőkekivonás lesz a következő időszak legforróbb témája, mivel számos gondokkal küszködő csoport fogja megkísérelni az alaptevékenységéhez nem kötődő befektetések értékesítését lehetőleg még gazdaságos áron. Az ügyletek többsége valószínűleg a középpiaci mérettartományban fog létrejönni. Előfordulhat, hogy a jelenlegi PE üzleti modellnek alkalmazkodnia kell, sőt inkább vissza kell lépnie a 2000-es évek elején alkalmazott gyakorlathoz.  Ennek lényege - a tőkeáttételes akvizíciók helyett - a viszonylag alacsony értéken vásárlás, a szinergiák kihasználása, majd a befektetés ismételt továbbadása. Ez nagyban korrelál azzal a ténnyel, hogy a befektetők figyelme az új akvizíciók helyett most inkább a portfolió-kezelésre irányul, ahol a vihar rövid-távú túlélés érdekében több vagyonkezelési és iparági szakértelemre lesz szükség.

Ha a bizalom elfogadható szinten helyreáll a piacokon, újra el fog indulni az M&A tevékenység is. A felvásárlási célpontok értékelése során várható a tervezett tranzakciók alapos pénzügyi és üzleti átvilágításon alapuló, mélyrehatóbb kiértékelése, valamint a fundamentumok részletesebb vizsgálata - tette hozzá.


A felmérés főbb megállapításai:

Gazdasági klíma
A gazdasági klímával kapcsolatban hat hónappal ezelőtt megfogalmazott aggodalmak miatt a növekedési várakozások rövid távon a nullához konvergálnak. A válaszadók 92%-a számít az általános gazdasági környezet romlására.

Hitelek elérhetősége
A hitelek elérhetőségére vonatkozó várakozások elmúlt évben egyértelműen érezhető romlása minden eddiginél jobban megrázta a kelet-európai piacokat, ahol egyre kevesebb hitellehetőség mutatkozik egyre magasabb kamatok mellett.

Befektetői prioritások
A piaci szereplők a portfolió-kezelésre összpontosítanak, így - nagyon hasonlatosan a 2003-as piaci helyzethez - háttérbe szorulnak az új befektetések.

A tranzakciók mérete
A kis- és középpiaci tranzakciók esetében várhatóan jobban fennmarad a piaci aktivitás, így itt némi növekedési potenciál is mutatkozhat a következő időszakokban. Elsősorban alacsony tőkeáttétellel megvalósuló, kis értékű tranzakciókra számíthatunk.

Piaci aktivitás
Rövid távon bénultnak látszik az M&A piac, és a várakozások szerint csak 2009. második vagy harmadik negyedévére térhet magához.

Befektetések hatékonysága
Rövid távon jelentős változásra számíthatunk a befektetések hatékonyságában a korábbi időszakokhoz képest. A válaszadók 40%-a vélekedett úgy, hogy romlani fog a pénzügyi befektetéseik teljesítménye, míg hat hónappal ezelőtt egyik megkérdezett sem válaszolt negatívan erre a kérdésre.

Befektetői aktivitás
Tekintettel a jelenlegi értékelési szintekre nem meglepő, hogy a PE alapok arra számítanak, hogy nettó vevőként fognak megjelenni a piacon. Jellemzően alacsonyabb értékelési mutatókkal bíró új és kiegészítő befektetéseket keresnek, és arra számítanak, hogy a 2009-ben elvetett magok bő termést fognak hozni.

Az új befektetések közti verseny
Várható, hogy rövid távon a piacvezető cégek, és a kevésbé érintett, jelentős potenciállal rendelkező középpiaci felvásárlási célpontok lesznek a befektetői érdeklődés középpontjában.

Új tőke bevonása
A tőkebevonási környezet igen ínségesnek ígérkezik, és a piac várhatóan a stabil múltbeli teljesítménnyel rendelkező, régi, ismert szereplőket fogja előnyben részesíteni.

Az új befektetések közti verseny
A felmérés részvevői rövid távon a verseny erősödésére számítanak. A küzdelem valószínűleg a kevésbé érintett, növekedési potenciállal kecsegtető kis- és középpiaci felvásárlási célpontokért illetve az egyértelmű szektor- vagy piacvezető cégekért fog folyni, amelyek várhatóan megtartják domináns helyzetüket.

Ha további információkra van szüksége, vagy szeretné letölteni a Deloitte Közép-európai kockázati tőke bizalmi felmérését, kérjük, látogasson el honlapunkra.

A Deloitte kockázati tőke bizalmi indexe

A bizalmi index a Közép-Európára specializálódott kockázati tőke szakemberektől kapott válaszokon alapul. Az index a tíz kérdésből álló kérdőív első hét kérdésére adott válaszokból áll össze. Minden időszakra kiszámításra kerül a pozitív válaszok összes pozitív és negatív válaszhoz viszonyított arányának átlaga. Ezt az átlagot hasonlítjuk az alapidőszakhoz, amely esetünkben 2003 tavasza.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Magyarország népe nem Orbán Viktor népe

Magyarország népe nem Orbán Viktor népe

Méregdrága, nézők nélküli, ám korrupciógyanúval teli volt a foci-vb főpróbája

Méregdrága, nézők nélküli, ám korrupciógyanúval teli volt a foci-vb főpróbája

Elmeszelte a Fideszt a szegedi választási bizottság

Elmeszelte a Fideszt a szegedi választási bizottság

Hódmezővásárhelyen és Miskolcon lényegében eldőlt a választás

Hódmezővásárhelyen és Miskolcon lényegében eldőlt a választás

Takáts Tamás kórházban fekszik, és még mozgó urnát sem tudott igényelni

Takáts Tamás kórházban fekszik, és még mozgó urnát sem tudott igényelni

Orbán a Borkai-ügyről: "Majd hétfőn mondom el a véleményem"

Orbán a Borkai-ügyről: "Majd hétfőn mondom el a véleményem"