szerző:
Salgó Andrea (hvg.hu)

Az elmúlt időszakban 310 forintot is elkértek egy euróért, s egyre többen emlegetik: ha ez így megy tovább, tömegesen dőlnek majd be a devizaalapú lakás- és autóhitelek. De kik nyertek a forint mélyrepülésével? Mikorra várható a forint erősödése? Szakértőket és cégeket kérdeztünk.

Kik buknak a forinton?
 A forint gyengülésének egyértelmű vesztesei  – a devizahiteleseken és az importőrökön kívül  – azok az exportra termelő vállalatok, vállalkozások, amelyek vagy devizahitellel finanszírozták működésüket és/vagy a forinterősödés ellen vettek fel  fedezeti pozíciókat. Óriásit buknak a devizán, míg a szűkülő exportpiacok miatt nem jönnek be az előre tervezett devizabevételek – mutatott rá Sarkadi Szabó Kornél, a Cashline elemzője. A gyenge forint tehát az exportáló vállalatok számára sem egyértelműen előnyös.
A forint esésének nyertesei: a minimális hitellel működő  és főleg exportra termelő stabil cégek, így például a gyógyszergyártók. A Richter árbevételének 87 százaléka a külpiacokról származik, összességében 5,6 százalékos bevételnövekedést ért el 2008 utolsó negyedévében – derül ki a gyógyszergyártó tavaly év végi gyorsjelentéséből. Ebben az eredményben a forint gyengülése mellett meghatározó szerepe volta régiós devizák dollárhoz és euróhoz viszonyított leértékelődésének – mondta a hvg.hu-nak Beke Zsuzsa, a Richter PR-vezetője. A vállalat jelentős piacain – amilyen Lengyelország, Oroszország, Románia, Ukrajna  – a helyi valuták gyengülése a forinténál is erősebb volt, ami  ikedvezőtlenül befolyásolta a Richter eredményeit. Ukrajnában  még a 28 százalékos dollár-, illetve a 20 százalékos euró-árbevételnövekedést is inkább az első három negyedév forgalomnövekedése okozta, hiszen a negyedik negyedévben a válság hatására minimális volt a kiszállítás – hangsúlyozta Beke Zsuzsa.

Előbb-utóbb nemcsak a Richternek, hanem a többi gyógyszergyártónak is számolnia kell az exportszállítások visszaesésével, mivel az ukrán, orosz fizetési problémák átterjedhetnek Közép-Európára is – világít rá Sarkadi Szabó Kornél.

Bevásárlóturizmus a határmentén

A gyenge forint pozitív hatását élvezhetik még azok az áruházláncok is, amelyek üzletei igencsak jól profitáltak a magyar deviza gyengülése miatt megnőtt határ menti bevásárlóturizmusból. Ezek a hipermarketek bizonyos értelemben exportőrökként viselkednek: bevételük növekedését az erős szlovák importnak, vagyis a magyarországi termékek kivitelének köszönhetik.

© Müller Judit
Érzékelhetően megnőtt a Coop élelmiszerlánc forgalma, elsősorban a szlovák határ közelében, de emögött nemcsak a forint gyengülése áll, hanem az is, hogy a szlovákiai euróbevezetés miatt magasabbak lettek az árak, és a két hatás persze egymást erősíti – hangsúlyozta Boros Péter, a Coop értékesítési igazgatója. Igaz, mint hozzátette, elsősorban a ruházati cikkek fogynak,  de az élelmiszer-kereskedelemben is jelentős a növekedés. Méghozzá anélkül, hogy a többi áruházban csökkent volna a forgalom; a számok eddig tervszerűek. Nem termékspecifikusan nőtt a forgalom: ugyanazokat a cikkeket vásárolják, csak nagyobb mennyiséget és többen.

A gyenge magyar deviza nemcsak a Coopnak segített. Nyolc százalékkal növelte a Tesco forgalmát a határ menti üzletekben – mondta a hvg.hu-nak Hackl Mónika, az áruházlánc kommunikációs igazgatója, hozzátéve, hogy elsősorban a Szlovákiából érkező bevásárlóturizmus nőtt meg. A forgalomnövekedés összesen nyolc város – Esztergom, Komárom, Mosonmagyaróvár, Győr, Salgótarján, Ózd, Sátoraljaújhely, Balassagyarmat – áruházait érinti. A Tesco benzinkutak forgalma az elmúlt hetekben stagnálást mutatott. Cégük – mondta a kommunikációs vezető – nem tudja megjósolni, hogy forgalmuk az elkövetkező hónapokban milyen tendenciát fog mutatni.

A gyengülő forint a válságban automatikus egyensúlyteremtő tényezőként működik: versenyképesebbé válik vele a gazdaság nagy része, ám a mérleg másik serpenyőjében a növekvő társadalmi feszültségek halmozódnak a lakossági devizahitelek miatt. A gyenge forint kikényszeríti a lakosság megtakarítási hajlandóságát is, ami alapvető fontosságú az egészségesebb pályára való későbbi visszatéréshez, és segítheti a forint  megerősödését. 

A 250-es eurót valószínűleg akkor is jó időre el kell felejtenünk, ha a kormány  drasztikus kiadáscsökkentő intézkedéseit meghozza. Nincs ugyanis elég likviditás a világban.  A külföldiek forint-befektetéseire még jóideig várni kell, a forintot támogató devizahitelezés pedig leállt. A következő egy-két évben valószínűleg be kell rendezkednünk a 275-330-as sávra, aminek a gyenge szélét remélhetőleg nem, vagy nem éles mozgásokkal érjük majd el. Erősebb forintot prognosztizál Keszeg Ádám, a Raiffeisen elemzője, aki szerint év végére a külpiacok megerősödésének köszönhetően akár 260 forintért is megvehető lesz majd egy euró.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Devizapiac: a forint továbbra is kiszolgáltatott

A forint kereskedelme továbbra is hektikusnak ígérkezik, a nemzetközi piaci hangulat kénye-kedvétől függ, írta elemzők véleményét idézve csütörtök reggel a Dow Jones hírügynökség, hozzátéve, hogy a térségi pénzügyi vezetők erőteljes szóbeli beavatkozása és némi profitkivétel - csakúgy, mint csütörtök reggelre - a következő napokban is lassíthatja, meg-megállíthatja a romlást, habár belátható időn belül javulásra alig lehet számítani.

Gazdaság

Együtt esik a zloty és a forint

Csütörtökön sokáig a zlotyval együtt erősödött a forint – amikor azonban délután a lengyel deviza gyengülni kezdett az euróval szemben, a hazai pénz is erre az útra lépett.

Az egyik legjelentősebb magyar emberi jogi folyóirat nem szemlézi többé az Alkotmánybíróság döntéseit, mert az „a hatalom szolgálatába szegődött”

Az egyik legjelentősebb magyar emberi jogi folyóirat nem szemlézi többé az Alkotmánybíróság döntéseit, mert az „a hatalom szolgálatába szegődött”

Fülke: Orbánnak most a saját terveit kell lesöpörnie az asztalról

Fülke: Orbánnak most a saját terveit kell lesöpörnie az asztalról

Videó: 5,5 km mélyen találtak meg egy, 2. világháborúban elsüllyesztett japán hadihajót

Videó: 5,5 km mélyen találtak meg egy, 2. világháborúban elsüllyesztett japán hadihajót

Újra kemény összecsapásokba torkollottak a hongkongi tüntetések

Újra kemény összecsapásokba torkollottak a hongkongi tüntetések

Borkai Zsolt lemondását követelték tüntetők Győrben

Borkai Zsolt lemondását követelték tüntetők Győrben

Hétfőtől eSzemélyihez is hozzárendelhető a vasúti bérlet

Hétfőtől eSzemélyihez is hozzárendelhető a vasúti bérlet