Apa kezdődik! Mit hoz Magyarországon a gyorsjelentési szezon? - Part 1

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
ecoline.hu
Tetszett a cikk?

Bár néhány kisebb tőzsdei cég – például a Zwack, a PannErgy és...

Bár néhány kisebb tőzsdei cég – például a Zwack, a PannErgy és a PannUnion – már közzétette második negyedéves gyorsjelentését, az igazi dömping majd csak a következő napokban kezdődik. A nagyok közül elsőnek kedden a Richter hozza nyilvánosságra a második negyedéves számokat, őket szerdán követi a másik gyógyszeripari cég az Egis, majd csütörtökön a Magyar Telekom. Az OTP augusztus 14-én, a Mol augusztus 28-án közli az április-június közötti időszak eredményeit. 

A második negyedév eredményére a legtöbb cégnél komoly hatást gyakorolt a forint és a feltörekvő devizák erősödése. A gyógyszergyártók árbevétele nőhet, adózott eredménye viszont csökkenhet, míg a Mol esetében az üzemi eredmény alacsonyabb lehet, mint az előző negyedévben, a nettó veszteség viszont profitba fordulhat. Az OTP komoly meglepetéseket valószínűleg már nem tartogat, ahogy a Magyar Telekom sem. Az Ecoline kétrészes sorozatának első epizódjában a kedden, illetve szerdán jelentő a gyógyszeripari cégekkel kapcsolatos várakozásokról olvashat.

Robbanhattak a FÁK piacok

A kedden jelentő Richtertől elsősorban a külpiacokon vár az előző negyedévinél jobb teljesítményt Dobár Péter. A részvényelemző szerint a hazai piacon az első három hónapban realizált 8,5 milliárd forintos forgalmat feltehetően a tárgynegyedévi − 7,3-7,7 milliárd forint − jelentős mértékben alulmúlhatta, azonban éves szinten a magyar piacról származó árbevétel stagnálására lehet számítani. 

Az exportpiacokon ugyanakkor az előző gyenge negyedévet követően a tárgynegyedévben valódi árbevétel-robbanás következhetett be, s az egy esztendővel korábbit nagyjából 9, az első negyedévit pedig 24 százalékkal maghaladó, 219-224 millió euró közötti forgalmat érhetett el a vállalat. A teljes bevétel 70,3-70,9 milliárd forint lehetett, szemben a 2008 második negyedévi 57,8 milliárd forinttal.
 
A legtöbb figyelem a külpiacok közül is a FÁK régióra irányulhat a Richter esetében, az orosz és az ukrán gazdaság problémái miatt ugyanis a Richternek is itt voltak gondjai az elmúlt időszakban. A CIB elemzője szerint az orosz piacot a korábbi negyedéveket jellemző negatív folyamatok a második negyedévben már nem befolyásolták, így a legnépesebb FÁK országban akár 63-66 millió eurós árbevételt is realizálhatott a Richter, ami negyedéves szinten 59 százalékos, míg éves szinten 30 százalék körüli ugrást jelenthet. Az ukrán értékesítés az előző két negyedévet jellemző összeomlást követően szintén az élénkülés jeleit mutathatja. Negyedév/negyedév alapon 50 százalék körüli bővülés is bekövetkezhetett, ugyanakkor éves viszonylatban tovább is csökkenés várható,

Éves összevetésben jelentős növekedést vár az üzemi eredményben is Dobár Péter. A CIB számításai szerint az üzemi tevékenység eredménye 12,1-12,6 milliárd forint között alakulhatott, ami harmadával több az egy esztendővel korábbinál, s nagyjából megfelel az előző negyedévinek. A nettó eredményt ugyanakkor már valószínűleg nem tudta az első negyedévi szinten tartani a vállalat: a január-márciusi időszakban mért 21,5 milliárdot követően ezúttal mindössze 5,1 és 5,6 milliárd forint között alakulhatott az adózott profit, miután a pénzügyi soron akár 6 milliárdos veszteséget is elkönyvelhetett a Richter (persze ez még mindig jó duplája a 2008 hasonló időszakában mértnek).

Komoly növekedést vár a Richtertől a Concorde is éves összevetésen: prognózisuk szerint a második negyedévben árbevételt 21,6 százalékkal, üzemi eredményt 58,5 százalékkal, konszolidált nettó eredményt pedig 117 százalékkal növelte a gyógyszergyártó.

Az eredmény ezúttal nem a gyengülő forint miatt elért nagy pénzügyi nyereség miatt mutat javulást, hiszen az előző negyedév óta a forint erősödött, így a pénzügyi soron hatalmas veszteség keletkezett. A Concorde elemzői úgy vélik: a FÁK árbevétel, a magára találó CEFTA és belföldi értékesítés, az egész kelet-közép-európai térségben tapasztalható, Q1 készletleépítés utáni újrafeltöltések, a továbbra is szilárd amerikai forgalom, valamint költségcsökkentés segítette a negyedévet.

Mindezek alapján a Concorde a 2009-es EPS várakozást 5 százalékkal, 2800 forintra emelte (+26 százalék év/év), az év végi fair érték becslést pedig 33 000 forintról 34 650 forintra, ami még mindig alacsonyabb a jelenlegi részvény-árfolyamnál.

Egis: profitnövekedés a nehéz időszakban

A Concorde elemzői az Egistől 1,97 milliárd forintos, az egy évvel korábbitól 14 százalékkal elmaradó konszolidáció előtti adózott eredményre számítanak , a konszolidált harmadik negyedéves nettó profitra vonatkozó 2,17 milliárd forintos várakozás pedig 2 százalékkal haladja meg a tavalyi év hasonló időszakában elértet. Az 3,45 milliárd forintos EBIT-előrejelzés 65 százalékos éves szintű emelkedést jelent – a prognózis alapja az év/év alapon 400 bázisponttal megugró bruttó fedezet, ami a termékmix kedvezőbb alakulásának köszönhető.

A forintban számolt nem konszolidált nettó árbevétel a Concorde szerint 16 százalékkal, az exportból származó árbevétel pedig 23 százalékkal nőtt, mindkettőt elsősorban az magyarázza, hogy a forint az időszakban 38 százalékkal volt gyengébb a dollár ellenében, mint a tavalyi hasonló negyedévben. Dollárban számolva a teljes árbevétel 15 százalékos visszaesése várható, míg a dollárban számolt export 11 százalékkal lehet kevesebb év/év alapon, elsősorban az Oroszországba (27,5 millió dollár), illetve a poszt-szovjet térségbe irányuló értékesítés átmeneti csökkenése miatt.

A gyenge orosz értékesítés ugyanakkor a Concorde szerint nem egy romló trend kezdete, hanem csak néhány új generikus készítmény regisztrációs folyamatában tapasztalható késlekedés következménye. Ukrajnában a Richterhez hasonlóan a hrivnya magára találása nyomán ismét vásárlásba kezdő nagykereskedőknek köszönhető a javulás. Az Egis korábban jelezte, hogy az ukrán forgalom nagyon bizonytalan, így az idei évre a Concorde jelentős – de lassuló - visszaeséssel számol. Az ukrán piac fokozatos helyrerázódását erősítette meg az Ecoline-nak korábban Marosffy László az Egis vezérigazgató-helyettese is, aki elmondta: jelenleg az egy esztendővel korábbi értékesítési szint 90 százalékán állnak észak-keleti szomszédunknál.

A pénzügyi sor a Concorde szerint 1,4 milliárd forintnyi veszteséget fog mutatni, mivel a követelések átértékelésének negatív hatását nem tudja ellensúlyozni a piaci kapitalizáció 13 százalékát kitevő készpénzállomány után járó kamatbevétel.

A Concorde a 2009-es üzemieredmény-várakozást 10 százalékkal, 14,8 milliárd forintra emeli, a konszolidált és nem konszolidált nettó eredmény várakozást változatlanul, 16,5, illetve 16,2 milliárd forinton hagyja. Az év végi fair érték várakozás is marad 20 000 forint.

A Concordéhoz hasonló eredményeket vár a szerdán jelentő kisebbik gyógyszergyártótól a CIB is. Dobár Péter jelezte: az adózott eredmény 11 százalékkal 1,98 milliárdra csökkenhetett nagyrészt az 1,4-1,7 milliárd közötti pénzügyi veszteség következtében, az üzemi szintű profit azonban 72 százalékkal 3,52 milliárd forintra nőhet. Az árbevétel növekedését a Richterhez hasonlóan az exportpiacok hajthatják, a teljes bevétel közel ötödével lehet magasabb, mint 2008 hasonló időszakában.

Ecoline

Hozzászólások