szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kiemelkedő növekedést produkált mind az EBITDA-szintű, mind a nettó eredménysoron 2012 első negyedévében az Alteo energetikai csoport. Az Alteo idén további jelentős növekedést tervez, már a közeljövőben sor kerülhet újabb akvizíciókra a megújulószektorban. A növekedési stratégia megvalósítását a tervek szerint akár már az idén tőzsdei tőkebevonás segítheti.

A növekedési stratégia megvalósítását – a tavaly őszi, illetve idén év eleji sikeres, összesen 1 milliárd forintos kötvénykibocsátás után – tőzsdei tőkebevonás támogathatja – akár már az idén. „Az Alteo stratégiája a kezdetektől fogva a kiegyensúlyozott, diverzifikált, ugyanakkor dinamikus növekedés, amely egyszerre épít zöldmezős fejlesztésekre és rentábilis projektek piaci akvizíciójára. Ezt a stratégiát kívánjuk a jövőben is követni. Az ehhez szükséges források bevonásának módja és időzítése részben külső tényezők függvénye, azt ugyanakkor az idén mindenképpen szeretnénk elérni, hogy az Alteo úgy cégméret, mint nyereségesség tekintetében készen álljon akár egy tőzsdei részvénykibocsátásra is” – hangsúlyozta ifj. Chikán Attila.

Kiemelkedő ütemű növekedést produkált eredményességben az év első három hónapjában az ALTEO Energiaszolgáltató Nyrt. A tőzsdén jegyzett energetikai csoport idei első negyedéves gyorsjelentése szerint 168 millió forint nettó nyereséget ért el, ami 109 százalékos növekedés a bázisidőszak 80 milliós eredményéhez képest.

A befektetők által egyik legfontosabb eredménymutatónak tartott EBITDA-szintű nyereség 54 százalékkal nőtt, 257 millió forintot tett ki 2012 első három hónapjában a tavaly első negyedévi 167 millió forinttal szemben. A csoport dinamizmusa az árbevételben is tetten érhető – az 1,77 milliárd forintos árbevétel 6,4 százalékos bővülés a 2011 első három hónapjában produkált 1,66 milliárd forinthoz képest.

A társaság az első negyedévben is erősítette megújuló portfólióját. „Különösen eredményesek a depóniagázas erőműveink, amelyek magas rendelkezésre állás és stabil nyereségesség mellett üzemelnek” – fejtette ki ifj. Chikán Attila. Az előttünk álló időszak további dinamikus növekedést hozhat e téren, hiszen több megújulóprojekt már akvizícióközeli fázisba ért.

„Jelenleg elsősorban időjárásfüggő, ezen belül is szél- és naperőműveket, illetve meglévő jelentős tapasztalatunkra építve megújulógázos-projekteket szeretnénk vásárolni – Magyarországon és külföldön egyaránt” – hangsúlyozta az akvizíciós irányokkal kapcsolatban ifj. Chikán Attila, az Alteo vezérigazgatója.

Jelentős bővülést ért el a csoport az energiaszolgáltatások területén is, elsősorban is a fogyasztói portfólióját tekintve tavaly mintegy 20 százalékkal bővülő villamosenergia-kereskedelmi üzletágnak köszönhetően, de sikerként értékelhető a gázkereskedelmi engedély februári megszerzése, illetve az energiahatékonysági szolgáltatások üzletág elindítása is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lélegeztetőgépre került egy fideszes parlamenti képviselő

Lélegeztetőgépre került egy fideszes parlamenti képviselő

A műtőből jelentkezett be Zoomon egy tárgyalásra egy orvos Kaliforniában

A műtőből jelentkezett be Zoomon egy tárgyalásra egy orvos Kaliforniában

Kolbászba rejtett méreggel, csavarral, gyufával kínozza egy ismeretlen a kutyákat Pécelen

Kolbászba rejtett méreggel, csavarral, gyufával kínozza egy ismeretlen a kutyákat Pécelen