szerző:
MTI

Összesen 39 fogászati vállalkozás nyert el egyenként 10 és 30 millió forint közötti támogatást a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) által a múlt év végén meghirdetett pályázaton.

"A magyarországi fogászati turizmus területén működő magyar fogászati vállalkozások versenyképességének javítása és hálózati innováció keretében megvalósuló összehangolt piacfejlesztéshez kapcsolódó támogatás" című pályázat döntési listája szerdán jelent meg a kormány honlapján.

A fogászati szolgáltatók között hálózati innovációfejlesztés, illetve hálózati innováció keretében megvalósuló összehangolt piacfejlesztés címén több mint 980 millió forintot osztanak szét. A lista szerint a pályázaton elnyert legmagasabb összeg 30 millió forint. Ezt négy budapesti szolgáltatónak ítélték oda, de a többi szolgáltató is jellemzően 20 millió forint feletti összeget nyert el. Ezeken kívül több mint 18 millió forint jut egy székesfehérvári, mintegy 16 millió forint pedig egy csengeri vállalkozásnak. A legkevesebbet, pontosan 10 millió forintot egy debreceni fogászati szolgáltató kapja.

A pályázat 39 nyertese közül a legtöbb (16) fővárosi fogászati vállalkozás. Hévízen 5, Balatonkenesén és Sopronban 3-3, Székesfehérváron és Egerben 2-2 szolgáltató pályázott sikeresen. Ezek mellett a magyarországi fogászati turizmus fejlesztése érdekében 8 település fogászati vállalkozásainak nyílik most lehetősége innovációs fejlesztésekre.

Orbán Viktor miniszterelnök tavaly áprilisban egy szakmai konferencián kitörési lehetőségnek nevezte a fogászati turizmust. Úgy vélekedett, hogy az egyike azoknak a területeknek, amelyekkel Magyarország jelenlegi versenyelőnyét kihasználva megmutathatja Európának, miképp tud talpra állni. A miniszterelnök úgy fogalmazott: az állam számára méltó és jó befektetés a fogászati turizmus támogatása azért is, mert az munkahelyeket teremt.

A múlt évi tanácskozáson a kormányfő Szűcs Lászlóval, az Orvosi Turizmus Iroda Zrt. elnök-vezérigazgatójával együttműködési megállapodást írt alá, amely szerint a magyar állam támogatja a fogászati ágazat szakmai berkeiben kidolgozott fejlesztési programot. A konferencia sajtóanyaga szerint az európai fogászati turizmus csaknem 40 százaléka Magyarországra irányul, s az évente mintegy 60-70 milliárd forint bevételt hoz.

Pár nappal később a kormány a magyarországi fogászati turizmus fejlesztéséhez szükséges költségvetési forrás biztosítása érdekében egymilliárd forintot csoportosított át a turisztikai célelőirányzatba.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a múlt év végén hirdette meg a fogászati vállalkozások versenyképességének javítását célzó pályázatot. Erre azok a fogászati vállalkozások jelentkezhettek, amelyek előbb csatlakoztak a kormány és az Orvosi Turizmus Iroda Zrt. között létrejött megállapodással elindult magyar fogászati turizmusfejlesztési programhoz, majd az Innováció a fogászatban című uniós forrású kiírásra nyertes pályázatot adtak be.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Kellemetlen ember, mégis megkapta a legmagasabb francia kitüntetést

Kellemetlen ember, mégis megkapta a legmagasabb francia kitüntetést

Itt az új Kia Stinger GTS, amivel könnyű a gumiégetés

Itt az új Kia Stinger GTS, amivel könnyű a gumiégetés

Ez a legsúlyosabb arany kád a világon, amiben megfürödhet

Ez a legsúlyosabb arany kád a világon, amiben megfürödhet

Nemes Jeles László nyerte a legjobb rendező díját Pekingben

Nemes Jeles László nyerte a legjobb rendező díját Pekingben

Kisorsolták, milyen sorrendben lesznek a pártok a szavazólapon

Kisorsolták, milyen sorrendben lesznek a pártok a szavazólapon

Horogkereszt a belgrádi magyar nagykövetség bejáratánál

Horogkereszt a belgrádi magyar nagykövetség bejáratánál