szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A PSZÁF-engedély decemberi megszerzésével a Budapesti Értéktőzsdére lépés újabb feltételét teljesítette az ALTERA Vagyonkezelő Nyrt. A tervek szerint ez év márciusában kezdődő nyilvános forgalomba hozatal során, 2000-2400 forint közötti áron, legfeljebb 1,25 millió törzsrészvényt bocsát ki a vagyonkezelő társaság, amely előzetes adatok alapján 2012-ben 8,2 százalékos, egy részvényre eső értéknövekedést produkált.

Az Altera Nyrt. befektetéseinek teljesítménye a működés megkezdése óta eltelt teljes időszakban, így a negyedik negyedév folyamán is pozitívan alakult. Az Igazgatóság tájékoztatása szerint az egy részvényre eső saját tőke 2012. december 31-én 2164 forint volt, amely a befektetési tevékenységre vonatkoztatva 8,2 százalékos értéknövekedés a vagyonkezelő 2012. február 10-ei indulásához képest.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) 2012. december 15-i döntésével engedélyezte, hogy az Altera Vagyonkezelő Nyrt. nyilvános forgalomba hozatali eljárás során új törzsrészvényeket ajánljon fel a befektetőknek és a jegyzést követően valamennyi törzsrészvényét bevezesse a Budapesti Értéktőzsdére. A felügyelet ugyancsak jóváhagyta a kibocsátáshoz készített – és a társaság honlapján is közzétett – összevont értékpapír tájékoztatót.

A kibocsátandó ezer forint névértékű részvények száma minimálisan 200 ezer, legfeljebb 1,25 millió, a kibocsátási „árat” pedig – a tájékoztatónak megfelelően – az Altera igazgatósága a 2000–2 400 forint közötti sávban határozza majd meg. Ennek megfelelően az Altera Nyrt. a nyilvános forgalomba hozatal során várhatóan 400 millió és 3 milliárd forint közötti tőkéhez juthat, amelyet tőkeemelésre használ majd fel.

„A néhány hét múlva kezdődő nyilvános jegyzési eljárás az első, és talán legfontosabb lépés azon az úton, melynek során a régió egyik meghatározó vagyonkezelő társaságává kívánunk válni. A jegyzés végére az Altera Nyrt. tőkéje meghaladhatja a kétmilliárd forintot, amellyel még jobban kiaknázhatjuk a befektetési stratégiánkban rejlő lehetőségeket” – nyilatkozta Szabó Barnabás, az Altera Nyrt. Igazgatóságának elnöke.

Szabó Barnabás elmondta: a cég működtetése szempontjából a méretgazdaságosság alapvetően fontos, hiszen egy befektetési alappal ellentétben a tőke növekedésével együtt a vagyonkezelő költségei nem nőnek automatikusan, azaz az Altera Nyrt. közel azonos költségszint mellett tud akár egy nagyságrenddel nagyobb összeget is kezelni. „Így a tőke növekedése a tőke százalékában csökkenő költséget, vagyis magasabb nettó hozamot jelent” – tette hozzá.

Az igazgatóság várakozása szerint a 2012 januárjában 200 millió forintos saját tőkével megalapított Altera Nyrt. törzsrészvényeinek bevezetése a BÉT-re az elmúlt öt esztendő második legnagyobb nyilvános jegyzési eljárása lesz. A törzsrészvények bevezetése után 3-4 évvel pedig a vagyonkezelő szeretne a BÉT „A” kategóriájába, illetve a BUX-kosárba is bekerülni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!