szerző:
hvg.hu

A PSZÁF-engedély decemberi megszerzésével a Budapesti Értéktőzsdére lépés újabb feltételét teljesítette az ALTERA Vagyonkezelő Nyrt. A tervek szerint ez év márciusában kezdődő nyilvános forgalomba hozatal során, 2000-2400 forint közötti áron, legfeljebb 1,25 millió törzsrészvényt bocsát ki a vagyonkezelő társaság, amely előzetes adatok alapján 2012-ben 8,2 százalékos, egy részvényre eső értéknövekedést produkált.

Az Altera Nyrt. befektetéseinek teljesítménye a működés megkezdése óta eltelt teljes időszakban, így a negyedik negyedév folyamán is pozitívan alakult. Az Igazgatóság tájékoztatása szerint az egy részvényre eső saját tőke 2012. december 31-én 2164 forint volt, amely a befektetési tevékenységre vonatkoztatva 8,2 százalékos értéknövekedés a vagyonkezelő 2012. február 10-ei indulásához képest.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) 2012. december 15-i döntésével engedélyezte, hogy az Altera Vagyonkezelő Nyrt. nyilvános forgalomba hozatali eljárás során új törzsrészvényeket ajánljon fel a befektetőknek és a jegyzést követően valamennyi törzsrészvényét bevezesse a Budapesti Értéktőzsdére. A felügyelet ugyancsak jóváhagyta a kibocsátáshoz készített – és a társaság honlapján is közzétett – összevont értékpapír tájékoztatót.

A kibocsátandó ezer forint névértékű részvények száma minimálisan 200 ezer, legfeljebb 1,25 millió, a kibocsátási „árat” pedig – a tájékoztatónak megfelelően – az Altera igazgatósága a 2000–2 400 forint közötti sávban határozza majd meg. Ennek megfelelően az Altera Nyrt. a nyilvános forgalomba hozatal során várhatóan 400 millió és 3 milliárd forint közötti tőkéhez juthat, amelyet tőkeemelésre használ majd fel.

„A néhány hét múlva kezdődő nyilvános jegyzési eljárás az első, és talán legfontosabb lépés azon az úton, melynek során a régió egyik meghatározó vagyonkezelő társaságává kívánunk válni. A jegyzés végére az Altera Nyrt. tőkéje meghaladhatja a kétmilliárd forintot, amellyel még jobban kiaknázhatjuk a befektetési stratégiánkban rejlő lehetőségeket” – nyilatkozta Szabó Barnabás, az Altera Nyrt. Igazgatóságának elnöke.

Szabó Barnabás elmondta: a cég működtetése szempontjából a méretgazdaságosság alapvetően fontos, hiszen egy befektetési alappal ellentétben a tőke növekedésével együtt a vagyonkezelő költségei nem nőnek automatikusan, azaz az Altera Nyrt. közel azonos költségszint mellett tud akár egy nagyságrenddel nagyobb összeget is kezelni. „Így a tőke növekedése a tőke százalékában csökkenő költséget, vagyis magasabb nettó hozamot jelent” – tette hozzá.

Az igazgatóság várakozása szerint a 2012 januárjában 200 millió forintos saját tőkével megalapított Altera Nyrt. törzsrészvényeinek bevezetése a BÉT-re az elmúlt öt esztendő második legnagyobb nyilvános jegyzési eljárása lesz. A törzsrészvények bevezetése után 3-4 évvel pedig a vagyonkezelő szeretne a BÉT „A” kategóriájába, illetve a BUX-kosárba is bekerülni.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Évente több tízezer budapesti hajlandó fizetni azért, hogy sétáljon, és nem bánják meg

Évente több tízezer budapesti hajlandó fizetni azért, hogy sétáljon, és nem bánják meg

Nemcsak Ferrariból lehet limitált széria, Daciából is - mutatjuk

Nemcsak Ferrariból lehet limitált széria, Daciából is - mutatjuk

Kolbászt nem gyúrt, de így is jól mulatott Békéscsabán Szijjártó Péter – fotók

Kolbászt nem gyúrt, de így is jól mulatott Békéscsabán Szijjártó Péter – fotók

A Ryanair megérezte a járattörléseket, pedig több utast vitt és a bevétele is nőtt

A Ryanair megérezte a járattörléseket, pedig több utast vitt és a bevétele is nőtt

Szégyenteljes adatokkal dicsekednek a magyar hivatásos focisták

Szégyenteljes adatokkal dicsekednek a magyar hivatásos focisták

Merkel bekeményít: itt az első pofon a szaúdi újságíró halála ügyében

Merkel bekeményít: itt az első pofon a szaúdi újságíró halála ügyében