szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Enterprise Group a projekt megvalósíthatósága érdekében visszalép a 112-es segélyhívószám tenderből és visszavonja döntőbizottsági keresetét - jelentette be szerdán Budapesten Orbán Előd, az Enterprise Group ügyvezető igazgatója.

Az Enterprise Group a tenderen született döntést jogi, gazdasági és szakmai fenntartások miatt a Közbeszerzési Döntőbizottság elé vitte felülvizsgálatra. A bizottság az indítványt megalapozottnak találta az eljárás lefolytatására. Az Enterprise Group a tárgyalási jegyzőkönyv alapján arra a következtetésre jutott, hogy a döntőbizottság valószínűleg a tender megsemmisítése mellett fog dönteni. Mivel új tender kiírására és az 5,2 milliárd forintos uniós támogatás lehívására már nem lenne idő, ezért döntöttek a visszalépés mellett.

"Vannak olyan helyzetek, amikor mi is tehetünk annak érdekében, hogy tudatosítsuk: a társadalmi érdek fontosabb, mint a gazdasági érdek. Ezért döntöttünk a visszalépés mellett, amellyel lehetőséget teremtünk a beruházás Európai Uniós forrásból történő megvalósítására, egyben példát mutatunk a hazai informatikai piac és a gazdasági élet többi szereplője számára" - mondta Orbán Előd, az Enterprise Group ügyvezető igazgatója.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Kommunikációs Főosztálya az MTI megkeresésére közölte, hogy az ötmilliárd forint uniós támogatásból és mintegy 2,7 milliárd forint hazai forrásból megvalósuló beruházásról a tender nyertesével (M&S Informatikai Zrt.) még nem kötötte meg a szerződést a projekt bonyolításáért felelős konzorcium, mert a megtámadott pályázattal kapcsolatban a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) mostanáig nem hozott hivatalos döntést. 

"A KDB határozata a közeljövőben megszülethet, ezután várható a nyertes pályázó kihirdetése, majd a szerződéskötés. A rendszer bevezetésének időpontjáról mindezek függvényében előreláthatóan március közepén ad majd tájékoztatást a konzorcium" - fogalmaz a közlemény.

A minisztérium tájékoztatása szerint az ESR-112 projektben olyan átfogó infokommunikációs rendszer jön majd létre, amely lehetővé teszi a készenléti szervek együttműködési folyamatainak korszerűsítését, valós idejű adat- és hangkapcsolatot biztosít az érintett szereplők, irányítók és végrehajtók között.

Miskolcon és Szombathelyen a segélykérések előszűrését biztosító Hívásfogadó Központok fognak működni. E központok a nemzetközi tapasztalatok szerint is tehermentesítik majd a tevékenység-irányítókat azzal, hogy csak a valós beavatkozást, intézkedést igénylő eseményeket adják át nekik.

Az új rendszerben a kor követelményeinek megfelelő egyéb segélykérési csatornák (telefon, eCall, SMS, MMS, internet stb.) is kezelhetők lesznek. Az egységes segélyhívó segítségével a készenléti szervek diszpécserei a bonyolult, sok embert érintő helyzetekben, katasztrófa vagy súlyos balesetek esetén közvetlen konferenciakapcsolásban, az adatok teljes megosztásával tudják összehangolni irányítói tevékenységüket.

Jelenleg a nemzeti hívószámokra (104 - mentők, 105 - tűzoltók és katasztrófavédelem, 107 - rendőrség) érkező hívásokat az egyes készenléti szervek tematikusan fogadják, a 112-re érkező hívásokat is a rendőrség kezeli - mutat rá az NFM közleménye.

Az Európai Unió területén 1991 óta működik a 112 segélyhívószám, amely az Európa Tanács szándékai szerint az Unió polgárai számára minden tagállamban azonos elvek alapján biztosítja az egységes kapcsolat-felvételi lehetőségét a segítséget nyújtó készenléti szervekkel.

Mára a 112-es  hívószám szinte egész Európában az Európa Bizottság direktíváinak megfelelően ingyenesen hívható vezetékes vagy mobil telefonról. Számos tagállammal szemben Magyarországon gyakorlatilag egy telefonos szolgáltatás áll a hívók rendelkezésére. Magyarország az idén induló, ESR–112 projekt keretében hozza be lemaradását, a teljes rendszert 2013. március 31-ig vezetik be.

A Közbeszerzési Hatóság Közbeszerzési Döntőbizottság egy korábbi határozatából kiderül, hogy a kiíró decemberben hirdetett eredményt, a nyertes az M&S Informatikai Zrt. lett 648 millió forintos nettó ajánlati árral, a második az Enterprise Communication Magyarország Kft. 789 millió forintos nettó ajánlattal, a harmadik pedig a T-Systems Magyarország Zrt. 864,9 millióval.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vb-selejtező: huszonhét góllal verte a magyar női kéziválogatott az olaszokat

Vb-selejtező: huszonhét góllal verte a magyar női kéziválogatott az olaszokat

Hatórás sorok a Heathrow-n, volt, hogy a rendőröknek kellett rendet tenniük

Hatórás sorok a Heathrow-n, volt, hogy a rendőröknek kellett rendet tenniük

Életfogytig tartó fegyházbüntetést kapott a várpalotai kettős gyilkossággal vádolt férfi

Életfogytig tartó fegyházbüntetést kapott a várpalotai kettős gyilkossággal vádolt férfi