szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Antenna Hungárián keresztül trükközhetnek, érdemes lesz figyelni.

Saját csapdájába esett a médiapolitika – írja a Mérték Blog az állami tulajdonú Antenna Hungária egyik nemrég történt felvásárlását elemezve. Mivel az MTVA a médiatörvény szerint nem minősül audiovizuális vagy rádiós médiaszolgáltatónak (mert az a Duna Médiaszolgáltató Zrt.) így nem mentesül a közbeszerzés alól. Márpedig a jelek szerint szeretne.

„Alighanem most mindenféle kerülőutakat kell találni a közmédiában a közbeszerzési törvény kicselezésére, és ennek egyik megoldása lehet, ha egy olyan állami vállalat tulajdonába kerül néhány fontos beszállító, ahol nagyvonalúan eltekintenek a közbeszerzéstől” – írja az elemzés.

Erre utal, hogy a szintén állami tulajdonú, műsorszórással foglakozó Antenna Hungária Zrt. megvette a Liga TV Kft. mobil közvetítési üzletágát. A Liga TV az MTVA egyik sportközvetítői beszállítója, 2014-ben közel 66 millió forint, 2015-ben pedig 9,5 millió forint értékben kapott megrendelést különböző sportesemények és koncertek közvetítésére.

©

Az Antenna Hungária nem tartja közérdekű adatnak azt, hogy milyen feltételekkel szállt be a számára eddig szűznek számító műsorkészítői piacra, vagyis nem adja ki a Liga TV felvásárlási szerződését. Emellett az állami cég nem tartja magára nézve kötelezőnek a közbeszerzései eljárásokat sem, ajánlatkérőként nem is szerepel a közbeszerzési adatbázisokban. Így viszont az MTVA beszállítója, a most mér részben közvetett állami tulajdonban lévő Liga TV beszerzései sem átláthatóak, vagyis ezentúl nem csak az MTVA, hanem az Antenna Hungária dolgait is érdemes lesz ebből a szempontból figyelni.

Az már csak hab a tortán, hogy a blogbejegyzés szerint erős a gyanú, hogy az MTVA bizonyos Liga TV-vel kötött szerződéseket jóval az események utánra dátumozott, tehát később rendelte meg a közvetítést, mint amikor az esemény lezajlott.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Öcsi bácsival búcsúzik 2020-tól a Budapest Park

Öcsi bácsival búcsúzik 2020-tól a Budapest Park

Videó: Harmincöt kiló marihuánával a kocsijában bukott le egy férfi Kőbányán

Videó: Harmincöt kiló marihuánával a kocsijában bukott le egy férfi Kőbányán

Több milliárd éves talajminta érkezik egy űrkapszulában

Több milliárd éves talajminta érkezik egy űrkapszulában