szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Szeptemberben újra indul a Design Terminál mentorprogramja, amelynek célja az innovatív magyar vállalkozások nemzetközi piacra lépésének elősegítése. A technológiai és urbanisztikai cégek után, most a női vállalkozókra fektetik a hangsúlyt.

Év elejétől a Design Terminál mentorprogramja nyitott a technológiával és városfejlesztéssel foglalkozó csapatok számára is, mert a tapasztalatok szerint a különböző területek együttműködéséből születnek a legjobb ötletek. Azonban mivel a mentorprogram tavaszi szemeszterére jelentkező technológiai cégek csapatai jellemzően csak férfiakból álltak, ezért ősztől a Design Terminál külön figyelmet fordít arra, hogy a mentorált cégek között minél több női startup vállalkozó legyen.

A program során a designcégek, az urbanisztikai és technológiai vállalkozások egymástól is tanulnak. Emellett pedig számíthatnak a mintegy 150 fős nemzetközi mentorcsapatra is, akik a világ különböző pontjairól kapcsolódnak be a vállalkozások fejlesztésébe. A program szigorú kiválasztáson alapul, de a bekerülő cégek számára teljes egészében ingyenes.

A vállalkozások a programnak köszönhetően az üzleti modell, a szervezetfejlesztés, a jogi háttér és a marketing területén lépnek előre, és felkészülnek első befektetőjük fogadására. Emellett a Design Terminál – a Magyar Nemzeti Kereskedőház partnerségével – minden mentorált vállalkozását eljuttatja legalább egy jelentős nemzetközi szakkiállításra vagy vásárra is.

Az eddigi mentorált vállalkozások közül több cég is sikeres pályára állt. Daubner Anna divattervező másfél éve az első mentorprogramban vett részt. Kollekciói azóta több külföldi üzletben is megtalálhatók és egy befektető is fantáziát látott az Anna Daubner márkában.

A kerekesszékes és babakocsis közlekedőknek akadálymentes navigációs rendszert fejlesztő Route4U a program során számos rangos díjat nyert el: az ITU Telecom World Best Startup versenyének első helyezése mellett a washingtoni 1776 inkubátor globális versenyének döntőjébe is bejutott.

Aki vállalkozó akar lenni, nyomjon egy szelfit egy politikussal

A fiatalság siralmas vállalkozási kedve mögötti okokat sokan a korszerűtlen oktatási rendszerben látják, és ugyan volna hova fejlődni, több ígéretes kezdeményezés is azt mutatja, hogy a pozitív változáshoz szükséges inputot nem a tanáriban kell keresni. Most egy bevált szlovén minta alapján Magyarországon is vállalkozókat gyúrnának tinédzserekből, de minimum kifejlesztenék bennük azokat a készségeket, képességeket, amelyek életképessé, sikeressé tesznek egy vállalkozót.

Szász Levente, a mentorált Laborom társalapítója pedig ekképpen osztotta meg a programról szerzett tapasztalatait: „A program alatt nekünk az üzletfejlesztésen és az üzlet kiépítésén volt a fókusz. Sok segítséget kaptunk a megfelelő irány felkutatásában, amivel most jól tudunk haladni. Extrém mennyiségű és minőségű megjelenési lehetőséget kaptunk, be tudunk mutatkozni az Egyesült Államokban, Angliában, Franciaországban és ennek köszönhetően létfontosságú visszajelzéseket tudtunk beszerezni.”

A tavaly mentorált vállalkozások 2016. június 17-én, Demo Day-en mutatják be a program során elért eredményeiket, az ideire pedig ide kattintva tud jelentkezni augusztus 5-ig.

Ha szeretne további hasznos híreket olvasni, hírlevelünkre feliratkozva megteheti!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kalapáccsal verték szét tulajdonosai a két Michelin-csillagos budapesti éttermet

Kalapáccsal verték szét tulajdonosai a két Michelin-csillagos budapesti éttermet

156 koronavírusos beteg hunyt el, 6819 új fertőzöttet találtak

156 koronavírusos beteg hunyt el, 6819 új fertőzöttet találtak

A szomszédban sem akar csitulni a járvány

A szomszédban sem akar csitulni a járvány