szerző:
hvg.hu

A londoni ingatlanárak az egekben vannak. Mégis rengetegen tekintik életcéljuknak, hogy a brit főváros valamelyik felkapott negyedében lakást, házat, vagy akár palotának is beillő építményt vásároljanak.

Az egyik motiváció a presztízs: egy magára valamit adó arab sejknek, afrikai államfőnek vagy kínai újgazdagnak van Londonban ingatlanja. Aztán biznisznek se rossz, mert az épület kiadható. És végül van egy harmadik kategória: sokan a kétes úton megszerzett vagyont próbálják tisztára mosni a londoni lakás- vagy házvásárlással. A brit parlament most elfogadott egy törvénycsomagot a pénzügyi bűnözés ellen. Ennek egyik fontos része a következő nevet viseli: „Dekrétum a megmagyarázhatatlan gazdagságról”. Ez a cikkely lehetőséget ad a hatóságoknak a gyanús körülmények között megvásárolt ingatlanok lefoglalására is. Tehát elvben komoly bűnözés elleni arzenált jelent.

Ha valakinek az évi legális jövedelme 30-40 ezer font körül van, viszont 2 milliós ingatlant vásárol, jogos a gyanú, hogy fekete pénzről van szó

mondta az AFP-nek Margaret Hodge, munkáspárti képviselő, aki régóta harcol a pénzmosás ellen. A Transparency International becslése szerint 4,2 milliárd fontnyi ingatlannal rendelkeznek Londonban több mint gyanús hátterű személyiségek. Duncan Hames, a szervezet egyik felelőse szerint tehát jócskán van lefoglalható, majd a köz javára értékesíthető vagyon. Persze ő is tudja: a törvények csak akkor hatásosak, ha valóban alkalmazzák őket. Ez ügyben is igyekezett tájékozódni az AFP és Matthew Page-t az amerikai titkosszolgálat egyik volt ügynökét kérdezte.

Page a piszkos pénzek elleni harcra specializálódott és keserű tapasztalatokat is szerzett. Amerikában is sokszor megpróbálták a hatóságok lefoglalni a drogbárók és egyéb maffiózók nagy értékű ingatlanjait. De ilyenkor jól megfizettet profi ügyvédek valóságos kommandói léptek akcióba. Ha nagyon ravaszak voltak, megakadályozták a lefoglalást, de annyit még a kevésbé ügyesek is elértek, hogy hosszú évekig elhúzták az eljárást és ezzel számtalan menekülési lehetőség kínáltak a lebukott bűnözőknek.

Az, hogy Nagy-Britanniában sikerül-e a szándékok szigora szerint alkalmazni az új lefoglalási törvényt, még a jövő zenéje. A szkeptikusok szerint ehhez hatékonyabban kellene fellépni a brit fennhatóság alatt álló offshore adóparadicsomok ellen is. Mások attól félnek, hogy a Brexit menedzselésével lekötött Theresa May tartózkodni fog minden olyan radikális lépéstől, amely a legcsekélyebb mértékben is rontaná Nagy-Britannia alkupozícióit. Márpedig a londoni ingatlanvásárlások mögött nem csak arab uralkodócsaládok, afrikai diktátorok és más Európán kívüli gyanús figurák állnak, hanem olyan személyek és szervezetek is, akik és amelyek valamilyen érdekérvényesítési erővel rendelkeznek az EU-n belül.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Elveszik Jakab Péter egyhavi fizetését, amiért beült Orbán székébe

Elveszik Jakab Péter egyhavi fizetését, amiért beült Orbán székébe

Bors: Vajna Tímeának költöznie kell

Bors: Vajna Tímeának költöznie kell

Tőzsdére megy a Stadler

Tőzsdére megy a Stadler

Dizájnban verhetetlennek tűnik ez az elektromos motorkerékpár

Dizájnban verhetetlennek tűnik ez az elektromos motorkerékpár

Vacogunk, de drónfelvételeken mutatjuk, hogyan készülnek a szezonnyitásra a balatoni kempingekben

Vacogunk, de drónfelvételeken mutatjuk, hogyan készülnek a szezonnyitásra a balatoni kempingekben

Oroszországban mostantól büntetik az álhírterjesztést

Oroszországban mostantól büntetik az álhírterjesztést