szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A világ legnagyobb olajkészletével rendelkező Aramcót vinnék ki a börzére.

Jövőre mégiscsak meglehet az évszázad részvénykibocsátása, a tőzsdére léphet a szaúdi Aramco olajcég. Kína szívesen venne 5 százalékot a cégben, a profi befektetők viszont egyelőre fanyalognak - írja cikkében a Napi.hu.

A Financial Times vetette fel, hogy a régóta tervezett Aramco részvénykibocsátás esetleg egy-két évvel csúszna, mivel Szaúd-Arábiánál több állami vagyonalap is bejelentkezett, hogy a részvénykibocsátástól függetlenül is komoly részesedést vásárolna a világ legnagyobb olajkészletével rendelkező vállalatában.

A Reuters egy korábbi értesülése szerint nem csak állami vagyonalapok, de kínai cégek is jelentkeztek. A hírügynökség akkori értesülései szerint a két legnagyobb kínai olajvállalat, a Petrochina és a Sinopec kereste meg ajánlatával az Aramco-t, s 5 százalékos tulajdonrész megvásárlására tettek ajánlatot, a tőzsdei kibocsátástól függetlenül.

Az Aramco szóvivője a Reutersnek a hírrel kapcsolatban annyit mondott, hogy az olajcég tőzsdei bevezetésével kapcsolatban folyamatosan vizsgálnak minden lehetséges opciót, azonban ezekről egyelőre döntés még nem született és az első nyilvános részvénykibocsátás előkészületei folytatódnak.

Az, hogy a nyilvános kibocsátást követően mely tőzsdére vezetnék be az Aramco részvényeit, még nincs eldöntve. Egyrészt szóba került a New York Stock Exchange és a londoni tőzsde is, de a legvalószínűbbnek a források egy kettős bevezetést tartanak. E szerint az egyik nagy nemzetközi piac mellett a szaúdi tőzsdén is kereskednének majd a cég részvényeivel.

A legnagyobb problémának a céggel kapcsolatban az alapkezelők azt tartják, hogy mivel a cég egészen eddig 100 százalékos tulajdonú vállaltként működött, gyakorlatilag fekete doboz volt a befektetők előtt. A megkérdezettek szerint három fontos dolog hiányzik jelenleg egy sikeres tőzsdei történethez, ezek a növekedés, az attraktív osztalék és a megfelelő vállalatirányítása elvek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!