szerző:
hvg.hu

Még mindig messze van az infláció az MNB céljától.

Átlagosan 2,1 százalékkal nőttek a fogyasztói árak 2017 decemberében az egy évvel korábbihoz képest – közölte a KSH. Összességében 2017-ben a fogyasztói árak átlagosan 2,4 százalékkal emelkedtek.

Virovácz Péter, az ING elemzője úgy kommentálta az adatokat: a KSH inflációs mutatója nagyjából egybeesik a piaci konszenzussal, a legtöbb elemző 2,2 százalékot várt. A maginfláció növekedési üteme változatlan maradt, 2,6 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest.

Az infláció lassulása két tételhez vezethető vissza az elemző szerint. Egyrészt az üzemanyag áremelkedése lassult, ebben a termékkörben az elmúlt 15 hónap második legalacsonyabb számát jelenti a decemberi. A tartós fogyasztási cikkek ára pedig 0,4 százalékkal csökkent éves bázison, ami vélhetően a szokásosnál is erősebb decemberi leárazásoknak volt köszönhető. Összességében a két fő inflációs mutató még mindig jelentősen elmarad a jegybanki céltól – tette hozzá.

2016 decembere óta az élelmiszerek ára 3,5 százalékkal emelkedett. A legjobban a tojás drágult, 39,4 százalékkal, de két számjegyű 15,1 százalékos volt a vaj és a vajkrém áremelkedése is. A tejtermékek 7,9, a kenyér 7,7, a kávé 5,6, a párizsi, kolbász 5,1, a sertéshús 5,0 százalékkal drágult. Csökkent viszont a cukor és a baromfihús ára, 12,5, illetve 11,8 százalékkal.

A szeszes italokat és a dohányárukat egy kalap alá veszi a KSH, a legnagyobb mértékben, átlagosan 6,8 százalékkal ez a csoport drágult.

A háztartási energia ára 1,6, ezen belül a tűzifáé 13,3, a palackos gázé 11,3 százalékkal magasabb lett. Az elektromos energia, vezetékes gáz és távfűtés ára nem változott.

A szolgáltatások ára átlagosan 1,1 százalékkal nőtt. Az egyéb cikkek elnevezésű kategória – ide tartoznak a gyógyszerek, a járműüzemanyagok, illetve a lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos termékek, valamint a kulturális cikkek – 0,8 százalékkal drágult. Ezen belül a járműüzemanyagok ára 0,5 százalékkal emelkedett.

A ruházkodási cikkekért 0,5 százalékkal többet, a tartós fogyasztási cikkekért 0,4 százalékkal kevesebbet kellett fizetni.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!