szerző:
Szabó Yvette
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A visegrádi luxushotel befejezésére készül Orbán Viktor kormányfő veje, akinek közvetett tulajdonában lévő cége benyújtotta a hatóságoknak az engedélyezéshez szükséges előzetes környezetvédelmi hatástanulmányt.

Adottság, hogy Tiborcz István üveghegyet építhet. Birtokába került ugyanis egy félkész visegrádi szálloda, amelynek megálmodói úgy jellemezték az épületet, hogy az három részből áll: egy kétszintes üveg-kő sziklából, amelyen egy üveghegy nyugszik, a hegytetőn pedig egy szikla csúcsosodik. Legalábbis ezt tartalmazza az előzetes környezetvédelmi hatástanulmány, amelyet most kezdett el vizsgálni a Pest megyei kormányhivatal.

A Dunakanyarra néző 12 szintes szállodában a tervek szerint 204 szoba lesz, valamint spa- és wellnessrészleg több bel- és kültéri medencével. Különleges kialakítását az teszi lehetővé, hogy a felhagyott Löffler-bánya külszíni fejtésének helyszínére tervezték, így az épület hátterét egy andezitfal adja, és a hatalmas üvegfelületeket is kőburkolat tartja össze.

A talajszinti üveg-kő „sziklában” valósítják meg az előcsarnokot, a lobbit, az éttermet, a fürdőt, a fittnesstermeket és a kiszolgálórészleget. Majd következik az üveghegy, amelyben a hotelszobákat helyezik el, az épület tetején pedig tárgyalók lesznek, és ott kap helyet a gépészet is.

Nagyjából ez lett volna a terve az eredeti tulajdonosnak is, ám az ír kézben lévő Tourist Projects Kft. a 2008-as válság kirobbanása után félbehagyta az építkezést, és a már felvett, mai árfolyamon mintegy 16 milliárd forint bankhitelt sem tudta visszafizetni. A hitel nagyságrendje jelzi, hogy az azóta is ott tornyosuló betonkolosszus mekkora értéket képviselhet.

Ehhez képest az épület 2016-ban végül is gyaníthatóan jóval 1,8 milliárd forint alatti értéken lett az akkor még csak Tiborcz-közelinek tartott vállalaté, a Hotel Vsgrd-é. Méghozzá néhány hónappal az után, hogy a hitelező bank, az MKB ismét magánkézbe került, és ma már azt is tudni lehet, hogy ez a magánkéz Mészáros Lőrincé.

Az immár Mészáros-kézben lévő MKB ugyanis eladta a követelését egy addig ismeretlen cégnek, a Hotel Vsgrd elődjének, és habár már akkor is gyanítani lehetett, hogy az ügylet mögött Tiborcz áll, 2017 decemberétől már a cégbírósági nyilvántartás szerint is közvetetten a kormányfői vő birtokába került a félkész szálloda. A Hotel Vsgrd közvetlen tulajdonosa 2016 szeptemberétől, vagyis nagyjából az épület megszerzésétől a Longoria Holding, amelyben a BDPST Ingatlanforgalmazó és Beruházó Zrt. december 1-jétől birtokolja a részvényeket. A BDPST-ben való érdekeltségét pedig már maga Tiborcz is elismeri.

A Hotel Vsgrd pedig már novemberben benyújtotta a környezetvédelmi hatástanulmányt, amelyről a kormányhivatal február 8-án tette közzé, hogy vizsgálja.

A koncepció annyiban változott az eredeti tervekhez képest, hogy a természetből kiágaskodó monstrumon növelik a zöldfelület mértékét. A dokumentum szerint a zöldborítás, tehát zöldfal és zöldtetők „a településképileg releváns homlokzaton” a 70 százalékos arányt közelíti.

Valószínűleg nem véletlen ez a koncepcióváltás. A felszámolási eljárás árverési hirdetményéhez éppen egy potenciális pályázó tett fel egy kérdést, amelyben azt vetette fel, hogy a hatályos visegrádi építési szabályzat szerint megvan annak az esélye, hogy a lejárt építési engedély nem újítható meg, sőt új engedély sem szerezhető be az épület jelenlegi állapota szerint, csak komolyabb bontás és átalakítás mellett. A felszámoló erre azt válaszolta, hogy a kockázat valóban a vevőé. Nem is volt más jelentkező az épületre, csak az, aki végül is Tiborcz Istvánnak kaparta ki a gesztenyét.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Így énekli apja karácsonyi dalát Sean Lennon

Így énekli apja karácsonyi dalát Sean Lennon

Nem lehet bejegyeztetni azt a weboldalcímet, hogy orbanegygeci.hu

Nem lehet bejegyeztetni azt a weboldalcímet, hogy orbanegygeci.hu

Simonka György szerint képviselőhöz és emberhez is méltatlan, amit Hadházyék tettek

Simonka György szerint képviselőhöz és emberhez is méltatlan, amit Hadházyék tettek

Csaltak a földárveréseken, vádat emeltek ellenük

Csaltak a földárveréseken, vádat emeltek ellenük

Nem dobhatták volna ki Hadházyékat a köztévéből

Nem dobhatták volna ki Hadházyékat a köztévéből

Elkészült a Facebook-keret, amivel a profilképére is kiírhatja, hogy "O1G"

Elkészült a Facebook-keret, amivel a profilképére is kiírhatja, hogy "O1G"