Lemondott az Air France elnöke, a sztrájk folytatódik

Lemondott az Air France elnöke, a sztrájk folytatódik

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu/MTI

Leszavazták a dolgozók a cégvezetés béremelési ajánlatát.

Lemondott Jean-Marc Janaillac, az Air France elnök-vezérigazgatója, miután a szakszervezetek után a francia légitársaság dolgozói is elutasították a vezetőség bérmegállapodás-tervezetét. A szakszervezetek jelezték, hogy ennek ellenére megtartják a hétfőre és keddre tervezett munkabeszüntetésüket is, a követeléseiken pedig nem változtatnak.

Az Air France 46 ezer alkalmazottjának 80,33 százaléka vett rész a bérajánlatról szóló belső szavazáson, 55,4 százalék elutasította a vezetőség ajánlatát. A cégcsoportot 2016 óta vezető Janaillac ezt követően jelentette be lemondását.

A cég közölte, hogy az első negyedévben 300 millió eurós bevételkiesést okozott a február 22. és április 24. közötti 11 sztrájknap.

Az ágazatban dolgozó 11 szakszervezet béremelésért sztrájkol, és legalább 5,1 százalékos emelést követel. A cégvezetés a fizetések reálértékét megtartó 1 százalékos emelésre látott eredetileg lehetőséget, ezt később 2 százalékra módosította az idei évre, és 2021-ig általánosságban 7 százalékos emelést javasolt egyéni juttatásokkal kiegészítve, de sem a szakszervezetek, sem a dolgozók nem fogadták el az ajánlatot.

A menedzsment szerint nem lehet teljesíteni a dolgozók követelését úgy, hogy ne sérüljön a cég hosszú távú növekedési terve. A francia légitársaságnál 2011 óta nem volt béremelés.

Hozzászólások