szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Átjelentkező munkaerő, rossz logó, pocsék fényképek – banális hibák miatt bukják el a cégek a pályázati pénzeket. A Via Credit most összefoglalta azokat a jellemző hibákat, amelyek egy uniós pályázatnál akár egy projekt teljes támogatási összegének elvesztésével is járhatnak.

A kormányzat hivatalos pályázati e-ügyintézési felületén jelenleg közel 30 nyitott uniós pályázat található, ezek összértéke nagyságrendileg 400 milliárd forint. Az új pályázatokról szóló hírek, a Minisztériumok által közzétett, egyes felhívásokhoz tartozó módosítások, illetve a korábban támogatott projektek a hivatalos pályázati weboldalon, a www.palyazat.gov.hu oldalon jelennek meg.
A legfontosabb a teljes körű tájékozódás, annak megállapítása, hogy a pályázó jogosult-e a pályázat benyújtására. A legfőbb hibák a pályázatírás során a pályázó tájékozatlansága a felhívással kapcsolatban, valamint a nem megfelelés a jogosultsági feltételeknek.
A megvalósítási helyszínnek alkalmas kell lennie a projekt megvalósítására, a pályázónak köztartozás-mentesnek kell lennie, és rendezett munkaügyi körülményeket kell garantálnia.
Több pályázati felhívásban is elő van írva VTSZ/TESZOR számok alapján, hogy milyen eszközöket, immateriális javakat lehet beszerezni egy-egy pályázat során. A pályázati költségeket jellemzően három egymástól független árajánlattal kell alátámasztani. Az árajánlatokra szigorú formai követelmények vonatkoznak, melyeket be kell tartani, és olyan vállalkozásoktól kell őket beszerezni, akik jogosultak az adott eszközre árajánlatot adni, az eszköz kereskedelmi forgalmazásával, gyártásával foglalkoznak.

Az egyik legnagyobb hibalehetőség a pályázati felhívásnak megfelelő költségvetés összeállítása, az esetlegesen előírt belső arányok be nem tartása. A pályázat benyújtását követően a pályázónak mindenképp szükséges a cégszerűen aláírt nyilatkozatot postai úton megküldeni az Irányító Hatóság felé kivéve, ha a pályázó rendelkezik hitelesített elektronikus aláírással. Amennyiben a cégszerűen aláírt nyilatkozat határidőben nem érkezik be, a támogatási kérelmet elutasítják.

A pályázatok benyújtását követően általában lehetőség van hiánypótlásra. A hiánypótlás során többek között a pályázati felhívásban előírt, de a benyújtás során nem csatolt dokumentumokat, a nem megfelelő árajánlatok és az adatlapon a hibásan megadott vagy egymásnak ellentmondó adatok javítását szokták kérni. Jó tudni, hogy csak az előírt hiányosságok pótolhatók, a költségvetés növelésére, új költségvetési tétel rögzítésére, a projekt témájának megváltoztatására nincs lehetőség.

A szerződések megkötését, illetve a támogatói okirat kiállítását követően, a projektek megvalósítása során derülnek ki olyan problémák, amelyek megakaszthatják a támogatás kifizetését. Ilyen hibák, hiányosságok lehetnek például a tulajdoni lapokon történő elírások, munkaszerződések és munkaköri leírások hatályba lépésének dátumai, munkaköri leírások tartalma, vagy az esetlegesen hiányzó aláírások.
Jellemzően elkövetett hibák, hiányosságok: a kedvezményezett nem tudja igazolni az ajánlatkérések menetét, a piaci ár alátámasztására vonatkozó árajánlatok minimum számát, szolgáltatás vagy eszköz megrendelése esetén nem rendelkezik írásos megrendelővel vagy szerződéssel, teljesítést követően pedig teljesítésigazolással, szállítólevéllel, átadás-átvételi jegyzőkönyvvel.
A pénzügyi tranzakciók igazolása szempontjából nem elegendő az internetbankból letöltött átutalás igazolások felmutatása, hanem a bankszámlakivonatokra, vagy annak hiányában banki igazolásra – mely költségráfordítással jár – van szükség. Gyakran az elszámolások összeállításánál derül ki, hogy az eredetileg betervezett költségek (elsősorban a munkabérek és járulékok) túl magasak, és a kedvezményezett nem tud annyi munkavállalót elszámolni, mint amennyit eredetileg eltervezett, így jobb esetben költségátcsoportosítást kezdeményezhet, rosszabb esetben viszont eleshet a fennmaradó támogatástól. Ezért fontos már a pályázat előkészítésekor a költségek alapos, jól átgondolt megtervezése, valamint javasolt felmérni a projekt megvalósításához szükséges munkaerőigényt, kiszámolva azt, hogy az adott munkavállaló munkaidejének hány százalékát tudja majd a projektre fordítani.

A kedvezményezettek sokszor elmulasztják ellenőrizni a munkavállalóik adataiban bekövetkezett változásokat (pl. lakcímkártya változás), melyből a munkabérek elszámolásánál probléma adódhat. Például ha a projekt megvalósítása során tíz munkavállalót számoltak el, akik a projekt indulásakor az adott településen vannak bejelentkezve, de időközben az egyikük a szomszéd településre jelentkezett át, a kedvezményezett kellemetlen helyzetbe kerülhet az adatváltozás miatt.

Számos esetben nem megfelelő a kedvezményezettek honlapján megjelenő, a projektet érintő információk frissítése és a fotódokumentáció. Utóbbinál gyakori hibának számítanak a rossz-, alacsony felbontású, gyenge fényviszonyok között készült képek, de az is, hogy kevés fénykép készül a munkafolyamatokról, nincs megfelelően dokumentálva a tevékenység. A kötelező logó sok esetben – például méretarány módosításból, átméretezésből adódóan – torzítva jelenik meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Rablók vitték el az utcazenész gitártokba gyűjtött pénzét

Rablók vitték el az utcazenész gitártokba gyűjtött pénzét

Biztosan láthatunk magyar játékost is az esti BL-meccsen

Biztosan láthatunk magyar játékost is az esti BL-meccsen

250 fős létszámbővítés lesz az Aldinál

250 fős létszámbővítés lesz az Aldinál