szerző:
Lengyel Miklós

Negyedóra 40 dollárba került, egy óra 160-ba. Mindent teljesen nyíltan csináltak. Amikor a lakók feljelentették őket, akkor a rendőrök lecsaptak, de nem találtak semmit. Az üzlet folyt tovább egy másik sarkon Queensben és Brooklynban. Dollármilliókat hoztak a bordélyházak – állapították meg a New York Times oknyomozó riporterei, akik a rendőrség előtt jártak.

Nem véletlenül. A bordélybirodalom feje ugyanis az erkölcsrendészet megbecsült nyugdíjas nyomozója volt, a most 51 éves Ludwig Paz. Tíz évig működött az üzlet – mindenki szeme láttára. A haverok ugyanis leadták a drótot bentről. De miért lett az erkölcsrendészet buzgó tagja a bordélybirodalom szervezője New Yorkban?

Keresd a nőt és a pénzt!

Ludwig Paz, akinek a családja Ecuadorból vándorolt be, alaposan kitanulta a rendőri szakmát. Rájött, hogy az erkölcsrendészeten lehet a legtöbb pénzt szerezni a legkisebb kockázattal. A drog jobb üzlet, de túl nagy a kockázat. Miután kitanulta a szakmát, Paz szépen átállt a túlsó oldalra. Megismerkedett ugyanis egy lánnyal az egyik bordélyban. Miatta elhagyta családját és összeköltözött vele. A hölgy, Arelis Peralta mádám lett a bordélybirodalomban. Előnyös lakáshitelt vettek fel, de jött 2008 és összeomlott a hitelpiac. Paz pedig ott állt 690 ezer dolláros adóssággal miközben az éves fizetése – túlórákkal együtt – 120 ezer dollár volt. Döntött: irány a prostitúció!

Le a nadrágot!

A lányok a backpage.com-on hirdették magukat. Ezt nemrég betiltották, de korábban a lengén öltözött fiatal nők elég nyilvánvaló ajánlattal kellették magukat: szexi, bevállalós csaj vagyok! Keress meg, ha egy kis szórakozásra vágysz! Aztán megadták a helyszín címét. A lakást Paz bérelte számukra. A ház előtt Security feliratú bőrkabátokban szabadnapos rendőrök vigyáztak a rendre. Amint belépett a nyilvánosházba, az ügyfélnek le kellett tolnia a nadrágját. Paz ugyanis így akarta elkerülni, hogy a belső elhárítás lebuktassa, esetleg bedrótozva küldje egyik munkatársát a helyszínre. Persze az erkölcsrendészet törekvő vállalkozója nem bízott semmit sem a véletlenre. Fizetett néhány kollégának, hogy adják le a drótot, ha baj van. Le is adták, ám Paz így is gyanúba került, ezért inkább kilépett a rendőrségtől. Megvolt a húszéves szolgálati ideje. Megélni pedig nem a rendőri nyugdíjból akart.

Miért működhetett csaknem tíz éven át az illegális bordélybirodalom ?

Ezt vizsgálják most az ügyészségen, mert a botrány nem vet jó fényt New York városának rendfenntartó szerveire. Pedig Rudy Giuliani korábban itt hirdette meg a zéró tolerancia elvet, vagyis azt, hogy a legkisebb bűnre is azonnal le kell csapni. New Yorkot mintának állították más amerikai városok elé. Most pedig mi derült ki? Az egész erkölcsrendészet nyakig sáros az ügyben. A belső elhárítás sem dicsekedhet. Öt zsarut vettek őrizetbe, de a New York Times meg van győződve arról, hogy többen is lesznek még. Nem fizetett Paz, a bordélybirodalom ura védelmi pénzt valakiknek, akik magasabb beosztásban voltak és vannak? Maguk a rendőrök is meg vannak győződve erről. A letartóztatás ugyanis szigorúan titkos hadművelet volt.

Operation Zap

Paz nevének megfordításából képeztek kódot, hogy ne fogjanak gyanút azok, akiknek az a dolguk a testületen belül, hogy informálják a bordélyok urát. Az akció sikerrel járt, oly sok sikertelen razzia után, most mindent megtaláltak a rendőrök: a lányokat, a pénzt és magát Ludwig Pazt a barátnőjével együtt. A benti kollégák ugyanis nem adták le a drótot, mert nem tudtak a Zap hadműveletről. Vajon nem arról van-e szó, hogy az igazi fejesek benne hagyták Paz közrendőrt a szószban, miközben menetközben lenyúlták a nagy pénzeket? A New York Times riporterei nem kockáztatnak meg ilyen állítást, mert annak komoly jogi következményei lehetnek, de sejtetik: ilyen jól, ilyen sokáig nem mehetett volna a bordélybiznisz, ha felülről nem fedezik azt. Ha Hollywood filmet csinál a rendőrök által üzemeltetett bordélybizniszből New Yorkban – márpedig ez elkerülhetetlennek látszik – akkor talán kiderül: Paz exnyomozó valóban a bordélybirodalom ura volt New Yorkban vagy csak egy balek, aki elviszi a balhét a nála sokkal ravaszabb nagykutyák helyett. (képünk illusztráció)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Orbán testével védi az ülést levezető elnököt – fotó

Orbán testével védi az ülést levezető elnököt – fotó

Utoljára ülésezik a parlament, újabb tüntetés készül

Utoljára ülésezik a parlament, újabb tüntetés készül

Felüljárónak rohant egy vonat Ankarában

Felüljárónak rohant egy vonat Ankarában

Mindenki Meghan Markle körömlakkjáról beszél

Mindenki Meghan Markle körömlakkjáról beszél

Momentum: Fel kell készülni a polgári engedetlenség egyéb formáira is

Momentum: Fel kell készülni a polgári engedetlenség egyéb formáira is

20 centi hó is eshet délen a hétvégén

20 centi hó is eshet délen a hétvégén