szerző:
hvg.hu

Nem telefonos átverésről, hanem annál sokkal többről van szó egy új típusú csalásban, melynek során létező cégek próbálnak pénzt lehúzni kkv-kól.

Több mint 150 ezer forintot akart behajtani egy cég egy olyan „ügyfelén”, akivel soha nem szerződött. A Zoom.hu olvasója, István azt mesélte, telefonon kereste meg őt egy magát cégtudakozóként hirdető kft. munkatársa. A bemutatkozás után előadta, hogy segítségükkel növelheti vállalkozása ismertségét, de ezt István határozottan visszautasította. A nő megkérdezte, küldhet-e tájékoztatót, István pedig, hogy rövidre zárja a beszélgetést, beleegyezett.

Az e-mail viszont nemcsak tájékoztató volt, hanem üdvözlet is egyben, melyhez szolgáltatási szerződést csatoltak. A cég képviselői nem jelentkeztek két hónapig, akkor viszont újra hívták Istvánt, mégpedig utolsó felszólításként. Végrehajtóval és bírósággal fenyegetőztek, és azt mondták, „a tények nem tudása nem mentesít a fizetési kötelezettség alól, és mivel letelt a két hónap, életbe lépett az ÁSZF 6.5-ös pontja”.

A cég honlapján megtalálható Általános Szerződési Feltételekben a hivatkozott rész kimondja, hogy rendes felmondással a szerződés nem szüntethető meg, és ha azt a promóciós időszak lejárta előtt 15 nappal, írásban nem mondja fel az ügyfél, automatikusan meghosszabbodik. Mivel István nem rendelt meg semmit, a napokat sem számolta.

Egyébként a telefonhívás és az emailes díjbekérő is aznap érkezett, mikor az éves hosszabbítás életbe lépett. István kérte, hadd hallgassa meg az első beszélgetést, mire azt mondták: „majd ha abban a fázisban lesz az ügy, de az már magának sokba fog kerülni!” Ugyanez a cég egy másik ténylegesen leszerződött ügyfelének alig engedélyezte a szerződésbontás, az eredetit pedig nem adták át neki, mondván, “Nem őrzünk ennyi szerződést, mert képtelenség.”

A Fogyasztóvédelem szerint ha a szolgáltató kérésünk nélkül ad át vagy ad el számunkra valamilyen terméket, vagy nyújt szolgáltatást, akkor ezen (nem megrendelt) termékért vagy szolgáltatásért nem követelhet díjat tőlünk. Ezzel kapcsolatban (konkrét akaratnyilatkozatunk hiányában) a szolgáltató nem hivatkozhat arra sem, hogy hallgatólagosan elfogadtuk a terméket vagy ráutaló magtartással beleegyeztünk a szolgáltatás nyújtásába.

A interneten számos beszámoló kering hasonló esetekről.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Tech

Olyan sok gyanús telefonhívás volt az elmúlt napokban az országban, hogy most már megszólaltak a mobilszolgáltatók

Belföldön fogadva nem növelheti az előfizető mobiltelefon-számláját, ha a külföldi számról kezdeményezett hívást fogadja, de ha valaki figyelmetlen vagy kíváncsi, és visszahívja a gyanús külföldi számot, akkor adódhatnak problémái: lehet, hogy fizetnie kell majd, de az is lehet, hogy mindenféle ajánlattal fogják később zaklatni. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és a mobilszolgáltatók tudatos fogyasztói magatartásra és megfontoltságra intik az előfizetőket.

Bayer Zsolt a tüntetések gimnazista szónokáról: Kretén, nyomorult, barom, proli

Bayer Zsolt a tüntetések gimnazista szónokáról: Kretén, nyomorult, barom, proli

Egy síremlékben találták meg a Portik és Gyárfás beszélgetéseiről készült hangfelvételeket

Egy síremlékben találták meg a Portik és Gyárfás beszélgetéseiről készült hangfelvételeket

Kercsi incidens: Moszkva meghosszabbította az ukrán tengerészek előzetes letartóztatását

Kercsi incidens: Moszkva meghosszabbította az ukrán tengerészek előzetes letartóztatását

Űrben is termeszthető már bab

Űrben is termeszthető már bab

iPhone-ok lassítása: 10x több mobilban cseréltek akkumulátort a vártnál

iPhone-ok lassítása: 10x több mobilban cseréltek akkumulátort a vártnál

Holttestet találtak a Dunában

Holttestet találtak a Dunában