szerző:
hvg.hu

Lendületet kap a pálinkafőzés – erről árulkodnak a legfrissebb adatok és ezt jelzik előre a szakmai várakozások is – írta a Magyar Idők. Az első fél évben 1,4 millió liter italt adhattak ki megrendelőiknek a hivatásos bérfőzdék, és ez a mennyiség kétszázezer literrel több, mint amennyi 2017 első hat hónapjában elkészült.

Az otthoni pálinkafőzés is egyre népszerűbb, az elmúlt években összesen 22 ezren jelentették be a hatóságnak, hogy üstöt vásároltak. Ebbe alma és szilva kerül, ebből ugyanis sok maradt vissza, amit a gazdák nyáron a nagyon alacsony felvásárlási árak miatt nem adtak el a feldolgozóknak.

A lap kérdései nyomán a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) állított össze egy kimutatást, melyből az derül ki, hogy számottevő igény mutatkozik idehaza a pálinkafőzés iránt.

A bérfőzés – azaz amikor az otthon készített cefrét készítik el bérmunkában, és ilyenkor a szeszadót is ki kell fizetni – a NAV szerint prosperál, az elmúlt években ötszáz és hatszáz között mozgott idehaza a hivatalos bérfőzdék száma, idén ősszel 565 egység működött az országban.

Az idei első fél évben 1,4 millió liter, ötvenfokos pálinkának megfelelő italt adtak ki a megrendelőknek.  2018 első felében kétszázezer literrel nagyobb tételt jegyeztek fel, mint 2017 első hat hónapjában, és a pálinkafőzés dandárja ugyanis mindig az év második felére esik.

Egy szabolcsi bérfőzde úgy nyilatkozott, náluk 1700 forint körül mozog egy liter pálinka teljes előállítási költsége. 2016 januárja óta úgynevezett párlatadójegyet kell vásárol¬niuk azoknak, akik inkább otthon szeretnének pálinkát főzni; az egy liter előállítását lehetővé tevő jegyért hétszáz forintot kell fizetni.

Október végéig a pálinkára vágyók majdnem hetvenhatezer jegyet váltottak ki, így az otthon főzők az államkasszába nagyjából 53 millió forintot fizettek be. A tavalyi bevétel túllépte a 84 millió forintot.

A pénzügyőrök emiatt a piacokat, a vendéglátóhelyeket és az újságokban vagy az interneten megjelenő hirdetéseket is figyelemmel kísérik.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Gazdaság

Nem a "gonosz multi" zsigereli ki a magyar léalmatermelőket

A versenyképtelen, elavult termelési struktúra miatt nem tudnak versenyezni a sokkal hatékonyabb lengyel és kínai termelőkkel, akik együtt a globális almalésűrítmény-piac 60%-át adják, és diktálják a világpiaci árakat- írja az Alapblog.

Csavarni egyet a popzenén – NYPE-klippremier

Csavarni egyet a popzenén – NYPE-klippremier

Kővel dobta be haragosa autójának ablakát, felfüggesztett börtönt kapott

Kővel dobta be haragosa autójának ablakát, felfüggesztett börtönt kapott

Nőtt a kivégzések száma Szaúd-Arábiában 2018-ban

Nőtt a kivégzések száma Szaúd-Arábiában 2018-ban

Kézilabda-vb: óriásit küzdött, de kikapott a svédektől a válogatott

Kézilabda-vb: óriásit küzdött, de kikapott a svédektől a válogatott

444 millió forintot ad a kormány három cserkészházra, mert a fiatalok folyton online vannak

444 millió forintot ad a kormány három cserkészházra, mert a fiatalok folyton online vannak

Börtönbe megy a volt francia főrendőr, kemény év vár rá

Börtönbe megy a volt francia főrendőr, kemény év vár rá